Shiitake i teriyaki – prøv lige dén spiritustest

Prøv at sige det hurtigt 10 gange i rap. Jeg vil vædde på, du ikke kan.

I lørdags var jeg til Skt Hans hos Årstiderne. I den anledning var der ekstraordinært åbent i gårdbutikken og jeg fik de flotteste shiitake svampe med hjem.

De blev forvandlet til en skøn gang aftensmad, som måske ikke var autentisk japansk, men i det mindste lidt japansk inspireret.

Fråds i shiitakesvampe

Jeg lavede en teriyaki sauce, som de ristede shitakesvampe og spinat blev vendt i sammen med udon nudler, citrongræs og koriander. Jeg har tidligere lavet et indlæg om rød chilisauce, som er et af de produkter, jeg ikke umiddelbart havde tænkt på selv at lave. Teriyakisauce rangerer i samme kategori, men efter at være begyndt at lave den selv, så er der ikke mange af de færdiglavede produkter, som kommer på højde med den hjemmelavede.

Mirin kan være lidt svært at finde, så slå til når du ser en flaske. Den er god at have i forrådskammeret.

Udon nudlerne fra Clearspring er absolut nogle af mine yndlings: økologi og fuldkorn. Så bliver det ikke meget bedre.

Opskriften rækker til to sultne voksne:

Endelig en opskrift hvor man kan få brugt noget af sin soya-leftover

Teriyaki

  • 1 dl mirin
  • 1 dl soya (svarer til 6 små sushiflasker fra SnS)
  • 1 dl fintrevet ingefær
  • 2 spsk sake eller tør hvidvin
  • 20 gr rørsukker

Mirin koges ind til det halve. Soya hældes på og koges ned til 2/3. Kom sukkeret i og kog til, det er opløst. Tilsæt vin og lad alkoholen koge væk. Tilsæt til sidst ingefær og stil til side.

Shiitake i teriyaki med nudler

  • 75 gr spinat (ja, det er hvad, der er i en af de plasticbakker i køleskabet og der kunne sagtens have været mere i)
  • En hel masse shiitake svampe (jeg glemte at veje, men der var en helt fuld lille papirspose fra Krogerup)
  • 1 løg hakket fint
  • 1 fed hvidløg hakket fint
  • 2 stilke citrongræs (se lige den flotte og friske kvalitet. Det er også fra Årstiderne). Giv det tæv (læs her hvordan) og  hak det helt fint
  • 2 portioner nudler
  • 2 spsk sesam
  • Sesamolie
Sæt en gryde over med rigeligt vand, kom salt i og bring det til kogning. Når det koger kommes nudlerne i og koges efter anvisningerne på pakken.
Børst svampene fri for evt. jord, men undgå for så vidt muligt at bruge vand. Del de største af dem i to. Rist dem i sesamolie på en varm pande. Evt af to omgange, hvis du har lige så mange, som jeg havde. Når svampene er blevet godt stegte tilsættes løg, sesam, hvidløg og citrongræs. Lad det stege med 1-2 minutter.
Kom de hele blade spinat på sammen med ca halvdelen af teriyaki saucen og vend det rundt til spinaten er faldet sammen.
Vend svampene med de kogte og afdryppede nudler. Kom evt lidt mere teriyaki i, hvis det bliver for tørt.

Slip din supermarkedskoriander løs og se hvad der sker

Drys med rigeligt koriander.
Server med frisk citron eller lime til at presse ud over.
Vi skal spiiiiiiiiiise
Vi spiste faktisk også et kyllingebryst til, som jeg havde vendt i sesam, stegt gyldent og skåret i tynde skiver. Men retten kan lige så vel serveres som den er. Eller måske med et stykke fisk?
Jeg er tosset med shiitake svampe. Synes bare de smager så dejligt og på grund af den store mængde i retten her, så var det en meget mættende ret – også med fuldkornsnudlerne.
どうぞめしあがれ
Hav en dejlig dag.
Mange hilsner, Mette

7 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Pernille says:

    De svampe var bare gode, lavede en helt simpel omelet med ristede shitake og et lille drys fintrevet lagret gouda og godt rugbrød, det var superdejlig og nem søndagsaftensmad efter en lang dag med svigerfamilien og hårdt arbejde.

    • Mette says: (Author)

      Ja – og hvis man samme søndag tilfældigvis skal fejre 17 dejlige år, så er det da også lige måden at gøre det på 😉 Hjertelig (forsinket) til lykke!! Kram.

  2. Vibeke Lentz says:

    Uhh, det lyder lige som noget for os!! Vi deler virkelig en fælles korianderkærlighed, men mine supermarked-købte dør altid fra mig i løbet af en uge eller to, hvad gør du ved dem?

    • Mette says: (Author)

      Den fik simpelthen et nyt liv! Jeg plantede den ud i en potte med masser af ny jord og så fik den tid og luft ude på altanen og nu er den bare så fin. Koriander er en 1-årsplante, men den er flittig og villig til at så sig selv, hvis man ellers lader den blomstre og ikke karseklipper den helt.

      Nu har jeg potten her at bruge af, indtil det nye, jeg har sået, begynder at komme rigtigt i gang.

      Jeg håber, du kan få gang i din koriander også. De er så skønne!!

  3. På trods af for mange svampe og ingen bacon smagte det faktisk rigtigt godt 🙂

    • Mette says: (Author)

      Tsk tsk – bacon ER ikke en grøntsag og skal ikke bruges hver dag!
      Svampe er du ved at lære at spise 🙂

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!