Gnalling med karamelliseret pærekompot – den nemmeste dessert til nytårsaften

Hvad skal man nu finde på til dessert nytårsaften?!

Skal man lave et brag af en nytårskage med knallerter og stjernekastere? En eksotisk frugtsalat eller hændervridende binde an med en souffle?

Lad os i stedet gøre det lidt nemt og servere en ost.

20121227-222224.jpg

Og nej, du behøver ikke 20 forskellige oste og lige så mange kiks for at lave en god ostetallerken.

En til to gode oste, som er velvalgte, tempererede og afstemte, så er du godt kørende.

Måske skal du holde igen med den stærke, franske ged rullet i aske, som for mange vil være lidt af en mandsprøve og satse på nogle, der rammer den bredere smag i stedet.

Et godt valg her er Unika osten “Gnalling”. Nok ser den lidt “farlig” ud med sin indtørrede skorpe og tydelige skimmel, men den smager altså noget så blødt og cremet. Det har jeg ved selvsyn og -smag konstateret til to dejlige middage. Find den på Unika standen i Torvehallerne, Salling i Århus eller andre velassorterede ostehandlere. Eneste krav er, at du serverer den i supertynde skiver.

Mont d´Or er også et oplagt valg og her kan du vælge at gå fondue-vejen og servere den lun. Det er noget så hyggeligt at sidde over på denne aften, hvor middagen gerne må være en hel-aftens-affære.

Til begge kan du lave en skøn – og ret nem – karamelliseret pærekompot, som kræver et minimum af anstrengelser og som kan laves færdig flere dage i forvejen.

Opskriften er udviklet af Mette Dahlgaard, som tilhører den talentfulde kokkegruppe NaCl. Mette er udlært fra Bo Bech med sølvmedalje og arbejder i dag som souschef på Restaurant Geist.

En opskrift af Mette og 58 andre rigtig gode “recepter” fra NaCl kokkene, finder du i den gode bog “59 Skarpe,” som firmaet Zwilling har udgivet. Måske har du været heldig at få den i julegave sammen med en god, skarp kniv?!

Som tilbehør til 4-6 personer

  • 250 gr pærer, skrællede og skåret i små ensartede tern
  • 2 kviste frisk rosmarin
  • 50 gr sukker
  • 1/2 dl pæresaft eller god æblejuice
  • 2 spsk æbleeddike

Sukkeret kommes i en gryde, som langsomt varmes op. Tilsæt pærerne når sukkeret er smeltet og gyldent.
Vend det sammen og tilsæt pære- eller æblejuice, eddike samt rosmarinkvistene.
Lad det koge ved jævn varme til væsken er stort set fordampet og pærerne er kogt til kompot.

Tilsæt evt. lidt mere juice, hvis du synes, kompotten er kogt for tør.

Hæld på et helt rent syltetøjsglas og opbevar i køleskabet.

Snip, snap, snude –
Nu behøver du ikke tude –
desserten den er ude (af tankerne – fikset og færdig).

Mange nytårshilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

9 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Den dessert lyder virkelig lækker. Elsker Gnalling-osten – den er ubeskriveligt lækker! Godt nytår!

    • Mette says: (Author)

      Kære Inge,
      Også rigtig godt nytår til dig.
      Ja – osten er virkelig så dejlig. Det kan godt være, den ser lidt tør og utilnærmelig ud, men SKINDET bedrager 🙂

      Mange hilsner, Mette

  2. Godt valg med ost til dessert!!! Og tak for opskriften på de karamelliserede pærer med rosmarin 🙂 Den må kunne gå godt til mange forskellige oste, tænker jeg.
    Også tak for interessante og flotte indlæg i år, glæder mig til at læse flere i det nye år.
    Kh Camilla

    • Mette says: (Author)

      Godmorgen Camilla,
      Ja, det vi to vist godt blive enige om 🙂
      Kompotten er rigtig god og kan bruges til mange forskellige oste. Ligeledes også varieres med både frugt og krydderurter.
      Jeg er rigtig glad for, du læser med på bloggen og jeg skal nok lægge mig i selen for, at der fortsat bliver gode og spændende indlæg! Ligeledes glæder jeg mig til MEGET MERE Ostesnak.dk
      Rigtig godt nytår til dig.
      Kh, Mette

  3. Charlotte G says:

    Den gnalling ville jeg gerne smage. Og da jeg har planlagt indkøb i Salling i morgen, så vil jeg købe sådanne et stykke.
    Kan jeg bruge ufiltreret æblemost til pære kompotten? Jeg nemlig ikke lide æblejuice.
    Mit ynglings urte er for tiden timian, så kan jeg bruge den istedet for rosemarin?
    Mange hilsner
    Charlotte G

    • Mette says: (Author)

      Hej Charlotte,
      Du kan sagtens bruge både din ufiltrerede æblemost og timian. Intet problem. Timian smager ikke helt så kraftigt som rosmarin, så mængden af urter ville jeg fordoble.
      Rigtig god fornøjelse.
      Mange hilsner, Mette

  4. Har lavet kompotten flere gange allerede… Den er bare SÅ god!! Igår brugte jeg den så i en rødkålsalat sammen med Blå Høgelund… også rigtig godt 🙂

    • Mette says: (Author)

      Hej Charlotte,
      Uhm, hvor lyder det som en god kombination. Jeg har straks været inde på din blog og hvor er den fin! Jeg kendte den ikke i forvejen, så det var en god overraskelse.
      Jeg glæder mig til at høre, hvad du ellers finder på.
      Nu ved jeg ikke, hvor du bor i Vestjylland, men nogle af Unika ostene, kan du også købe på Tistrup mejeri. Det er måske lidt nemmere end at skulle hele vejen til Kbh.
      Mange hilsner, Mette

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!