Sensommer galette med masser af blommer, blåbær, 2 slags jordbær og hvid chokolade

Det her er den vildeste, lækreste luksus sensommertærte.

En smuk sensommer galette

Yep – it´s a lot of work og en masse (halvdyre) ingredienser, men jeg må sige, at jeg synes bestemt, den er både anstrengelserne og prioriteringen værd.

Sidste lørdag var jeg ude at plukke bær og se lige, hvad det blev til:

Sensommerfrugt

Her er blommer, blåbær og skovjordbær (immerbær) helt frisk plukkede og så var jeg heldig, at min lokale Irma stadig har lidt danske jordbær tilbage.Nu er det jo blevet lørdag igen og det kunne være en hyggelig familieaktivitet i weekenden sammen at finde et blommetræ og nogle bær. Der er masser af brombær ude i – især – skoven lige nu og mirabellerne er ved at være modne. De sidste superskønne og meget søde danske jordbær, kan du stadig være heldig at finde, men uanset hvad DU vælger, så behøver du overhovedet ikke gå efter samme mix af bær, som jeg brugte. Al frisk og dejlig frugt duer principielt til denne tærte. Lov mig blot, at du køber danske bær og ikke forfalder til de billigere (og dårligere + langtidstransporterede) udenlandske bær.

Jeg har gjort reklame for dette site før: http://plukselvfrugt.dk/, men jeg lader ikke en god chance gå forbi til at gøre det igen. Der findes masser af gode danske frugtavlere og plantager rundt om i landet, som gør et fantastisk stykke arbejde og laver noget eminent frugt. Find kurve og skåle frem og tag ud og besøg dem.

Det er en helt anden verden at stå i græsset mellem rækkerne af frugttræerne og plukke løs. Det er simpelthen så vigtigt, at vi lærer vores børrn, hvor frugten kommer fra og de smager, hvor lækkert et stykke frugt smager, når det er plukket direkte.

Og så bliver der ikke flere formanende fingre fra mig i dag.

Tilbage til tærten…..

Jeg glæder mig helt vildt til at lege videre med denne tærte. Jeg ser masser af muligheder for at erstatte både hindbærsyltetøj, mandlerne, chokoladen og naturligvis frugten med andre ting. Det er bestemt ikke sidste gang, vi har set denne tærte på bloggen, det kan jeg godt love dig.

I dag kommer der også lidt flere billeder af processen undervejs. Det er dels for at vise dig, at tillavningen af denne tærte er lidt anerledes end sædvanligt. Dels fordi det simpelthen var sådan nogle smukke motiver og vi bare ikke kunne lade være.

Igen havde jeg den skønne Helene med i køkkenet, som qua den dejlige sommersøndag vi havde, var nødt til at være lidt mere tålmodig med kagedejen end sædvanligt.

Helene havde medbragt en masse inspirerende opskrifter og vi endte med at lave vores helt egen kombi-kage med lidt fra den ene opskrift, lidt fra den anden og så vores helt eget touch.

Helene har også skrevet om galetten på sin blog.

Here goes min version…..

Mørdej

Ja, vi er ude i noget, der minder om en traditionel mørdej, men den er altså blødere og smidig, så du ikke risikerer, at dejen smuldrer og knækker undervejs. Det er første gang, jeg laver “mørdej” med bagepulver i, men det er kun en lille smule og det gav en rigtig fin effekt.  

Helene fik den geniale ide at komme lidt kanel i dejen og det var helt genialt.

  • 180 gr smør
  • 1 stor tsk kanel
  • 1/4 tsk bagepulver
  • 250 gr mel
  • 1 spsk sukker
  • 2 -5 spsk vand

Smør, mel og sukker smuldres sammen.

Dejen samles hurtigt med vand. Pas endelig på, du ikke bruger for meget, så dejen bliver for klistret og umulig at rulle ud. Læg evt dejen i køleskabet undervejs i processen, hvis smørret bliver for varmt at arbejde med.

Lad dejen hvile i køleskabet i minimum 30 minutter.

Fyld

Start med at hakke chokoladen groft og blend den så lidt efter lidt sammen med mandelmelet. Til sidst røres de to æg i. Det bliver en temmelig fast masse, men det gode er, at den ikke løber nogle steder, når den kommer på tærtebunden.  

Frugt

  • Ca 1/2 liter blandet frugt, feks blommer i kvarte, jordbær i halve og blåbær – vær opmærksom på, at frugten falder meget sammen
  • 80 gr god hjemmelavet hindbærsyltetøj (opskriften kommer snart her på bloggen)

Dejen rulles ud til en cirkel. Det nemmeste er at gøre det mellem to stykker bagepapir, så undgår du udfordringen med senere at skulle flytte bunden og risikere, den går i stykker.

Bunden rulles ud til ca 26 cm i diameter.

Fordel syltetøj over hele bunden, men ca 5 cm fra kanten. Læg chokolade/mandelmassen ovenpå.

Bund, hindbærsylt og mandel/chokolade

Frugten stables nu op ovenpå fyldet.

Bunden bliver fyldt

Og du lægger bare MASSER af frugt på. Under bagning vil frugten begynde at juice og falde sammen, så brug riiiigeligt.

Tærten, før bunden foldes på plads

Kanten holdes stadig fri.

Til sidst trykkes de frie 5 cm dej forsigtigt op på frugten.

Klar til ovn

Bages i ovnen ved 180 grader i 25 – 30 minutter.

Den lækreste kage er nu klar til servering. En god (hjemmelavet) vanilleis, flødeskum eller creme fraiche gør den kun endnu bedre.

Hav en skøn weekend!

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

 

 

 

 

3 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Charlotte G says:

    Du er min redning! Jeg skal have en veninde til aftensmad tirsdag og vil gerne server dessert. Det er lige denne kage jeg vil server til cafe latte 🙂
    Vh Charlotte G

    • Mette says: (Author)

      Hej Charlotte,

      Det lyder da som en rigtig god ide. Så skal der smovses!

      Rigtig god fornøjelse – håber du blivet lige så begejstret for den, som jeg er.

      Mange hilsner, Mette

Trackbacks for this post

  1. Efterårets første kage: Rustik æbletærte med brombær | Becauseitmatters

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!