Efterårets første kage: Rustik æbletærte med brombær

Sidste søndag eftermiddag kom jeg hjem fra besøg hos min Mor med en skøn lille portion brombær i tasken (og skønne landæg, som jeg altid har med hjem, når jeg har været i Jylland).

_DSC0315

Rustik og sprød æbletærte med syrlige brombær fra Mors have og lækre æbler



Det var en rigtig grå dag og da jeg kom hjem til Astrid og Martin, var lysten til hygge, stearinlys, tæppe, te og sofaokkupering altoverskyggende. Vejret var gråt, koldt og noget så kedeligt.

_DSC0310

Efter Sommer kommer efterår …. og HYGGE

Æble og brombær er en skøn kombination. Begge kan du findes vildt (og gratis) i naturen lige nu, så måske er det netop i dag, du skal hoppe i komfortabelt vandretøj, snuppe en kurv og tage ud og indsamle ingredienserne til en lækker kage.

_DSC0312

Jeg har drysset med lidt perlesukker. En håndfuld hasselnødder ville have været helt ideelt

Jeg har tidligere bagt den lækre, rustikke tærte (eller galette, om du vil). Særligt mørdejen synes jeg er helt genial. Den bliver så sprød og lækker, mens den samtidig flager og giver en lethed, som mørdej ikke normalt har.

Mørdej

Ja, vi er ude i noget, der minder om en traditionel mørdej, men den er blød og smidig, så du ikke risikerer, at dejen smuldrer og knækker undervejs. Det er genialt med lidt kanel i dejen, for vi ved jo alle, hvor perfekt kanel og æbler passer sammen.

  • 180 gr smør
  • 1 stor tsk kanel
  • 1/4 tsk bagepulver
  • 250 gr mel
  • 1 spsk sukker
  • 2 -5 spsk vand

Smør, mel og sukker smuldres sammen.

Dejen samles hurtigt med vand. Pas endelig på, du ikke bruger for meget, så dejen bliver for klistret og umulig at rulle ud. Læg evt dejen i køleskabet undervejs i processen, hvis smørret bliver for varmt at arbejde med.

Lad dejen hvile i køleskabet i minimum 30 minutter.

Fyld

    • 3 æbler – du bestemmer selv, om de skal skrælles
    • 175 gr brombær, gerne friske men frost kan også bruges
    • 2 spsk vanillesirup eller vanillesukker
    • 125 gr sukker
    • 1 tsk kanel
    • 1/4 tsk muskat
    • 1 spsk maizena

Topping

  • 2 tsk vanillesukker til drys
  • 1 æg til pensling
  • 10 – 20 grofthakkede hasselnødder

Skær æblerne i tynde både og vend dem i en skål med vanillesirup, sukker, kanel og muskatnød.

Til sidst vendes brombærrene i.

Dejen rulles ud til en cirkel. Det nemmeste er at gøre det direkte på et stykke bagepapir. Rul ud til 26 cm i diameter.

Fordel fyldet over hele bunden, men ca 5 cm fra kanten.

Fold kanten op langs frugten.

Bages i ovnen ved 180 grader i ca 30 minutter til kanten er sprød, gennembagt og gylden.

Den lækreste kage er nu klar til servering. En god (hjemmelavet) vanilleis, flødeskum eller creme fraiche gør den kun endnu bedre.

Du kan også gå all-in på kanel og lave en kanelparfait til.
Kanelparfait-ingredienser

Hav en skøn weekend!

KH, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

Køkkengrej og udstyr

Kopper og tallerkner fra Mega Mussel,Royal Copenhagen

Træfad fra Notre Dame

Kniv fra Tojiro, købt hos H.W. Larsen

Kagegafler fra Raadvad/Mads Odgaard

Viskestykke fra The Organic Company

 

One Comment

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Mmmums.
    Så gør det på en eller anden måde ikke noget med sådan et trist vejr.
    Selvom jeg savner den skønneste sommer i mands minde noget så gevaldigt.

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!