Påskekage med hvid chokolade, citron og lakrids

Selvom Påsken for mit vedkommende bliver en blandet affære i år med arbejde i Kina og en Påskeferie, der er reduceret til 2 dage (pga Kina), så vil jeg til gengæld tillade mig at starte før tid og byde på en kage, som du kan eftergøre eller lade dig inspirere af til dine påskegæster.

Jeg har lavet en virkelig luksuskage.

En flot lagkage med 6 lag og gode æg på toppen
En flot lagkage med 6 lag og gode æg på toppen

Rigtig gode råvarer, masser af tid og kærlighed til gengæld får du smæk for skillingen på smagen. Og udseendet.

Vi er ude i en klassisk lagkage, som i stedet for creme er fyldt med citronfromage.


En af bloggens mest søgte opskrifter er Mette Blomsterbergs hindbærlagkage og da jeg lagde hovedet i blød for at finde på en påskekage, så slog det mig, at hindbærmoussen i Blomsterberg-kagen lige så godt kan være en citronfromage.

Kagen er pyntet med chokolade-lakrids æg fra Summerbird
Kagen er pyntet med chokolade-lakrids æg fra Summerbird

Meeeeeen, der skulle nu mere til i min kage. Jeg havde bestemt, at elementerne hvid chokolade, lakrids og citron skulle indgå. Således bagte jeg lagkagebundene med masser af hvid chokolade til at komplettere citronfromagen.

Citronfromage i lag med hvide chokoladebunde
Citronfromage i lag med hvide chokoladebunde

Og det var ikke nogen dårlig ide.

Bundene bliver mere kompakte, end hvis man bager almindelige lagkagebunde eller f.eks. dem fra hindbærlagkagen, til gengæld er det næsten som om, man spiser brownie med citronfromage. Den forholdsvis store mængde af citron giver imidlertid masser af friskhed og lakridsen gør den lidt pikant.

What´s not to like?!

Lagkagebunde

Start med at sætte chokoladen over at smelte i vandbad.

Pisk æggehviderne stive og bland dem gradvist med halvdelen af sukkeret.

I en anden skål piskes smør, resterende sukker og kornene af vanillestangen, hvidt og cremet. Tilsæt lakridspulver og citronskal. Æggeblommerne røres i smørblandingen en for en.

Rør den smeltede chokolade i smørcremen.

Æggehviderne vendes i smørcremen og til sidst sigtes mel og bagepulver i dejen, som vendes sammen.

Hæld dejen i en smurt springform og bag den i ovnen ved 170 grader i ca 50 minutter.

Lad bunden køle helt af, før du deler den i 3 lag.

Du kan nu vælge at skære kanterne til, så din kage bliver snorlige. Det gjorde jeg. Hvis du ikke gør det, får du et resulatet a la Tiramisu kagen.

Citronfromage stivner hurtigt, når husblasen først er blandet i, skal kagen samles med det samme.

Jeg bagte derfor bundene om aftenen og lavede først fromagen og samlede kagen næste morgen. Vi spiste kagen om eftermiddagen, da den – lige som alle lagkager – kun bliver bedre af at trække lidt.

Du får lige et billede fra den anden side også
Du får lige et billede fra den anden side også

Citronfromage

  • Kornene af 1 vanillestang
  • 100 gr rørsukker
  • 3 hele æg
  • Fintrevet citronskal af 1 økologisk citron
  • 4 blade husblas, udblødt i koldt vand og smeltet i vandbad
  • Saft af 2 økologiske citroner
  • 2 1/2 dl piskefløde pisket til skum

Pisk en luftig æggesnaps af sukker, vanillekorn og de hele æg.

Tilsæt citronskal og -juice og pisk det i æggesnapsen.

Rør et par spsk af æggesnapsblandingen i den smeltede husblas, så den ikke får kuldechok og bliver til vingummibamser. Rør derefter hele husblasblandingen i æggemassen.

Til sidst vendes flødeskummet i fromagen.

Lad fromagen stå i 5 minutter.

Læg en bund tilbage i springformen. Her kan du stænke dine bunde med limoncello, hvis du har lyst.

Dæk bunden med godt og vel en tredjedel citronfromage.

Læg næste bund på og gentag. Også med limoncello. Hvis du har lyst.

Den sidste bund lægges på og det øverste lag fromage glattes ud, så overfladen bliver ensartet. Stil kagen koldt.

Pynt

  • 1,5 dl piskefløde pisket til skum
  • Påskeæg med hvid chokolade og lakrids fra Summerbird
  • Fintrevet citronskal
  • Groft lakridspulver fra Bülow – igen kan du få den hos Blok18
  • Citronverbena
  • Evt Limoncello til at stænke bundene med
  • Gerne stedmoderblomster eller violer, hvis du kan finde nogle, der ikke er sprøjtede

Betræk kagens sider med flødeskum og lav 8 små “reder” til æggene på toppen af kagen.

Drys eller si lidt af det grove lakridspulver på toppen, riv lidt citronskal henover og drys til sidst med små blade af citronverbena.

Dit resultat skal helst så nogenlunde sådan ud, når du er færdig
Dit resultat skal helst så nogenlunde sådan ud, når du er færdig

Jeg debatterede kort med mig selv (og Astrid), om kagen skulle pyntes med et marcipanbånd (som hindbærlagkagen) eller det skulle være flødeskum. Da citronfromage traditionelt bliver pyntet med flødeskum, så endte jeg også med at gøre det sådan.

Du kan selvfølgelig også bare lave en helt almindelig gammeldags citronfromage.

Den findes selvfølgelig også på bloggen her.

Jeg håber, du er blevet inspireret til at gå i gang med din egen påskekage.

Hav en dejlig torsdag.

Mange hilsner, Mette
Påske-fotograf-kylling: Martin Kaufmann

54 thoughts on “Påskekage med hvid chokolade, citron og lakrids”

  1. Med sådan en lækker kage at trøste sig med, er det næsten i orden med en todages påske 🙂 den lyder forrygende dejlig. Citron, uhm, lakrids, uhm…
    God tur, forhåbentlig bliver der tid til lidt oplevelser der kan kompensere for den manglende ferie.

    1. Kære Benedicte,
      Gad vide, om der er kage tilbage, når jeg kommer hjem? Eller nogle har bagt den igen? 🙂
      Man kan have lov at håbe 🙂
      Tak – turen er i fuld gang og denne gang med fokus på arbejde…..
      Hav en dejlig påske.
      Kh, Mette

  2. En helt fænomenal flot og indbydende kage, Mette!

    Wauw.

    Jeg MÅ altså se at komme ind i husblas-kampen … det blir nu ikke dén jeg laver til lørdagens påskefrokost, men en med nøddebunde og en slags nougat/mokkacreme har jeg besluttet mig for. Tænker den vil være god ovenpå det store ædegilde sammen med en god stærk kop mokka 🙂

    Men din opskrift er arkiveret!

    1. Tusind tak, Nada.

      Ja – det var ganske rigtigt den kage, jeg ville foreslå dig 🙂

      Nøddebunde og nougat lyder lidt tungt i mine ører …… Hvad med mandelbunde med citroncreme i stedet?

      Kh, Mette

  3. Wow, det er godt nok en flot kage! Og så med hvid chokolade og citron (lakridsen vil jeg helst undvære – det har jeg aldrig lært at spise).. Det lyder virkelig lækkert 🙂

    Fik kæresten til at lave Mette Blomsterbergs hindbærlagkage et år til min fødselsdage, og det var virkelig også en lækker kage.. Det kunne være, at man skulle prøve at eksperimentere lidt mere med den type lagkager på et tidspunkt 🙂

    1. Hej Martin,
      Tusind tak skal du have.
      Lakridsen kan naturligvis udelades, men jeg serverede den bl.a. for fotografen, som heller ikke er tosset med lakrids, og der var ingen brok 🙂
      Kageeksperimenter kan man altid lave. Hvis man er til den slags. Jeg vil gerne vise, at der er alternative til alt det der fondant og kunstige farvestads, som florerer i øjeblikket. For mig handler det hele om gode råvarer og smag!
      Mange hilsner, Mette

      1. Okay, tjah, så kunne det da godt være, at jeg ville kunne li’ den.. Ja, alt det kunstige farvestads kan vi ikke li’! Hellere nogle ordentlige råvarer og go’ smag 🙂

        1. Yes, sir!

          PS Du havde altså ret med Flammenwaien. Jeg har rettet opskriften til og lagt en kommentar til dig på siden 🙂 Tusind tak for hjælpen!

  4. Hvor er det bare en gennemført og fantastisk kage, Mette. Citron, hvid chokolade og lakrids er virkelig gode venner, så det er godt tænkt. Det er god stil, at du giver den gas med de gode råvarer. Jeg smagte æggene fra Summerbird på Chokoladefestival, og jeg er solgt. Fuldstændigt.

    Kagen er noteret, til næste gang jeg skal lave lagkage.

  5. Du havde ret Mette. Dagens indlæg interesserede mig. Meget endda.

    Hvor er den fin. Jeg kan se kærligheden i den. Citron og lakrids. Namme nam.
    Vi bytter lige over ?

    VH Hanne/KunstnerKram

    1. Kære Hanne,
      Det er jeg da superglad for at høre. Er spændt på at se, hvad du finder på.
      Hvad er det, du bytter med? 🙂 Og kan jeg levere fra Kina?
      Kh, Mette

  6. Jeg bytter med min fondant kage til din fine påskekage.
    Du kan se den i morgen og fortælle mig om det er et fair byt.
    Bare send nogle fortune cookies fra Kina.

    VH Hanne

    1. Hej Hanne,
      Hihi – ja, det er da noget af et tilbud. 🙂
      Du napper bare påskekagen, men jeg holder øje med dig senere i dag <3
      Mange hilsner,
      Mette

  7. hej du, glemte at spørge om du havde brugt det der plasticbånd vi erhvervede os i Østrig da du samlede den, eller du kom den tilbage i springform ? jeg har ikke eksperimenteret med mit endnu, så jeg hører gerne om dine erfaringer 🙂

    Kh Pernille

    1. Aha – nå nej. Det glemte jeg da helt, jeg havde.
      Jeg brugte den variable ring, jeg har. Det er så nemt, når kagen skal befries, udvider man bare formen 🙂
      Men næste gang må jeg hellere huske den helt uundværlige plasticring og heldigvis har jeg allerede en ide til en forårskage….. 🙂

  8. Sikke en fin kommentar du har skrevet på min blog.
    Jeg svarer fluks på den.
    Din påskekage smager med garanti lækkert.

    VH Hanne/KunstnerKram

  9. Har lige bagt denne kage. Den smagte supergodt, men jeg har lige et par tips til jer, der ikke har bagt den endnu. Jeg bagte den i en springform med en diameter på 20 cm, og det var ret usmart, for der var ikke plads til særlig meget mousse, fordi alene bundene var næsten lige så høje som kagetapen. Jeg vil tro, at 24 cm gør tricket. For det andet, så skal det to citroner i moussen ikke være store citroner, for så bliver cremen lidt for våd. For det tredje kan bundene sagtens trække mere lakridspulver, og det er overflødigt at bruge cirka 20 kr. på en vaniljestang til bundene, for det er ikke det, de kommer til at smage af alligevel. Jeg brugte bare en rest citronmousse til kagens kanter og dryssede den med rålakridspulver og revet citronskal, det fungerede fint og så pænt ud.

    1. Kære Helene,
      Tusind tak for din feedback. Det er fedt at høre andres erfaringer med mine opskrifter.
      Jeg kan se, at jeg skal bringe et indlæg om, hvordan jeg generelt bager kager. Jeg har en bageform, som principielt bare er en “ring.” Den er relativt høj og kan variereres i diameter. Det gør den utrolig nem at arbejde med og det mindsker pladsbehovet i køkkenskabet. Samtidig kan jeg altid justere størrelsen og det er nemt at frigøre kagen efter bagning. Men næste gang jeg laver lagkage, så skal jeg nok dokumentere min form også 🙂
      Når kagen efterfølgende samles, bruger jeg formen igen. Den er tilmed relativt høj og det betyder, jeg ikke har nogle udfordringer med “kagetape.” Jeg kan bedst lide de høje flotte kager med flere lag end bredere og fladere kager, men det er en smagssag.
      Super, hvis der kan bruges mere lakridspulver. Lakrds er altid godt, men igen er det en smagssag.
      Fine observationer med citronsaft. Det har ikke været min erfaring, at fromagen blev for våd pga husblas, men hvis det er det, du oplever, så er det sørme vigtigt at få med.
      Jeg kan godt lide den dybde, som vanillen giver, men det er en smags- og prioriteringssag, om man vil ofte de ekstra penge på en vanillestang 🙂
      Jeg brugte flødeskum til at trække kagen op med, men du har ret, man kan naturligvis sagtens bruge fromagen også. Jeg synes imidlertid, det er svært at få et helt pænt resultat med fromagen, desuden vil jeg igen foretrække at få så meget højde på kagen som muligt, derfor har jeg tilføjet flødeskum.

      Jeg er rigtig glad for alle dine kommentarer og feedback. Det er skønt, du tager dig tid til at skrive. MUCH appreciated!!

      Hav en dejlig dag.

      Mange hilsner, Mette

  10. Hej Mette,

    Wow! Den ser super lækker ud den kage. Og hvornår går man egentlig galt med citronfromage?
    Jeg tænkte, om du tror denne kage kan bage i ‘små versioner’? Jeg har sådan en bageplade, med en slags muffin-huller, men de har samme bredte hele vejen? Og så ellers bare lægge kagen sammen som du gør? Eller ville bundene blive for svære, at få lækre brownie-agtige?

    Er super begejstret for din blog! Har lavet så mange af dine grønne tilbehør/ salater, at jeg har snart ikke har styr på det.

    Alt det bedste,

    Alex, xx

    1. Kære Alex,
      Hvor er det bare skønt at høre.
      Sommetider kan jeg godt spekulere på, om der overhovedet er nogle, der prøver opskrifterne, så det er rigtig dejlig feedback, at du har været i fuld sving 🙂
      Jo, jeg kan ikke se, der skulle være noget som helst i vejen for at bage i mindre portioner. Du skal naturligvis passe på, at bagetiden ikke bliver for lang og samtidig, at mængden mellem kage og fromage bliver korrekt, men ellers kan jeg da ikke se andet, end det må blive nogle nuttede små størrelser.
      Såfremt du vælger at “trække op” med flødeskum, skal du nok øge mængden lidt, men ellers kan du fortsætte med portionen, som den er.
      Rigtig god fornøjelse. Skriv meget gerne, hvordan det går!
      Kh, Mette

    1. Kære Jane,
      Det glæder mig at høre!! Jeg synes, det var en rigtig dejlig kage, som jeg vist skal se, om jeg ikke kan nå at bage igen, når det lige om lidt bliver “rigtig” Påske 🙂

  11. Super flot kage! Flot med de små påskeæg som pynt! Min påskedagene blev selvfølgelig også noget med citron, men ikke så avanceret. Men smagen er bare helt i top! Jeg har bagt en citronkage med blå birkes og marcipan 🙂 God påske!
    Mvh Ulrika

  12. Hejsa!
    Påskekage står der, men skulle hilse og sige, at kagen også bragte lykke her sidst i Juni! Rigtig dejlig kage. Jeg blev nysgerrig på den “ring” du omtaler i et tidligere indlæg. Hvor får man fat i den henne, og hvad hedder den. Bager du også bundende med den? Eller er det i springformen?
    Kh Maja

    1. Kære Maja,

      Ja, jeg har også tænkt, at jeg skal huske at have den fotograferet næste gang, jeg laver en kage med den, for den er blevet min tro følgesvend.

      Jeg kan ærlig talt ikke huske, hvor jeg har købt den, men jeg er sikker på, du både finder den hos HW Larsen og Kunst&Køkkentøj.
      Jeg bager både bundene i den og samler efterfølgende også kagen i ringen, som er temmelig høj.
      Hvis dine bageplader ikke er skæve (det hænder, de bliver det i brug), så løber der ikke noget dej ud forneden. Alternativt kan man fore, men så er det sværere at få helt lige kanter på kagen.

      Held og lykke med jagten.

      Kh, Mette

      1. Nu har jeg endelig fået bagt kagen.
        Og nej, hvor smager den godt. Det hele spiller bare sammen.
        Det bliver den kage, jeg vil lave til et kommende bryllup:-)

        Tak for opskriften.

        1. Jubiiii – det er jeg vel nok glad for at høre!
          Jeg genbagte selv kagen for et par ugen siden til en barnedåb og blev bekræftet i, hvor godt den smager. En af gæsterne sagde sågar, at det var den bedste lagkage, han nogensinde havde smagt! 🙂
          Du kan evt checke min instagram profil “becauseitmatters” og se hvordan jeg pyntede dåbskagen.

  13. Gud hvor ser den kage lækker ud! Har tænk mig at lave den til påskefrokosten i år 🙂 men har lige et spørgsmål; Er det muligt at bage bundene på bageplade (eller 3) for har mange gange ødelagt mine bunde når jeg skulle skære dem over 🙁 Så tror du det ville kunne lade sig gøre, at bage dem på bageplader istedet for i en springform?

    1. Hej Ida,
      Uha -det tror jeg, bliver svært. Du kan selvfølgelig tegne cirkler og lad dejen flyde ud, til den når din ønskede størrelse. Men det vil give nogle væsentlig tyndere og mere sprøde bunde.
      Kender du tricket med sytråd eller fiskesnøre, når du skal dele en lagkagebund? Prøv at se her: http://www.bettelaus.com/2013/01/deling-af-lagkagebunde.html
      Jeg håber, det lykkes. Det er så dejlig en kage!
      Mange hilsner, Mette

  14. Tak for hurtigt svar 🙂 men er dejen meget tynd? Eller tror du måske jeg ville kunne bage bundene over 3 omgange, så ringen forhindre dejen i at flyde ud?

    1. Dejen er ikke decideret tynd, men den vil flyde ud, hvis intet holder den tilbage. Det betyder også, dit slutresultat bliver mindre skarpt.
      Du kan overveje at bage al dejen i en bradepande og så skære den ud bagefter til den størrelse (og form) du ønsker.
      Jeg vil dog til enhver tid bage punden i en rund form af den ønskede størrelse og lad den køle RIGTIG godt af, før du begynder at skære den igennem. Det giver det bedste resultat og de mest svampede bunde i den sidste ende.
      Rigtig god fornøjelse.
      Mange hilsner, Mette

  15. Kan man bruge almendelig lakridspulver istedet for rålakridspulver? Eller måske drysse med noget andet? 🙂 p.s den ser virkelig god ud 😀

    1. Det kan du sagtens, men drys det på lige inden servering, så bliver det pænest!
      Rigtig god fornøjelse!

  16. Sikke en fin kage!! Men hvor mange personer er opskriften til?! Og hvis jeg laver dobbelt portion, skal jeg så lave bundene størrer?

    1. Hej Ditte,
      Du skal regne med, at kagen rækker til ca 10 personer.
      Hvis du laver dobbelt portion, vil jeg nok anbefale, du laver to kager i stedet for een stor, men det er op til dig.
      Rigtig god fornøjelse og hav en dejlig Påske.

  17. Wow den ser godt ud den kage!! Den skal jeg prøve at lave!! Men kan man evt lave almendlige lagkage bunde til kagen og måske komme lidt hakkede hvid chokolade i? Har nemlig ingen springform, og da jeg stort set aldrig bager, ser jeg ingen grund til at købe en 🙂

    1. Hej Hanne,
      Jeg er ikke sikker på, jeg forstår dit spørgsmål? Færdigkøbte lagkagebunde?
      Påskekagen er en kage i lag og principielt kan du erstatte ethvert lag (og der er kun to) med noget andet, men det bliver ikke den samme kage.
      Du kan evt bage én stor bund i en bradepande og stikke eller skære den ønskede størrelse ud.
      Bundene her er mere kompakte end almindelige lagkagebunde og næsten en slags “let brownie”.
      Rigtig god fornøjelse med bagningen og god Påske.
      Mange hilsner, Mette

  18. Tak for svaret. Jeg mente at jeg selv kunne bage nogle almendlige lagkage bunde, evt med noget hakket hvid chokolade i hvis det kan lade sig gøre.. :)!

    1. Anytime 🙂
      Hvordan bager du almindelige lagkagebunde, hvis du ikke har en springform? Har du lagkageforme? I givet fald bager du jo bare bundene i dem 🙂
      GOD PÅSKE!

  19. Sikke en fin og lækker kage!
    Den må jeg igang med imorgen til påskefrokosten lørdag.
    Vi bliver 15 personer og der er en masse andet “dessert” – men synes også alle skal smage denne kage. Så jeg tænkte jeg ville lave 1 1/2 gang i en bageform på 24 cm i diameter. Tror du dette ville kunne lade sig gøre? 🙂
    Mange hilsner fra Maja som elsker at lave kager

    1. Hej Maja,
      Jeg vil faktisk tro, du kommer langt med een kage. Det er en kompakt kage med massser af lækre sager og hvis du allerede har flere andre desserter, så skal der nok være rigeligt!!! (Og jeg er endda fra Jylland :-))
      Rigtig god kage-bage-fornøjelse.
      Kh, Mette

  20. Hej…
    Jeg vil blot høre hvorvidt bundene kan laves i god tid og fryses ned?
    På forhånd tak.

    Mvh Line

Leave a Reply to Ulrika - den glade kagekone Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *