Et kig ind i det japanske hverdagskøkken: Okonomiyaki

Kan du huske reportagen fra japansk hverdagsmad på Odd Fellow Palæet, hvor talentfulde Kondo stod for middagen assisteret af adskillige japanske kokke, herunder sin far.

Den aften fik vi okonomiyaki og jeg fik efterfølgende lov til at få opskriften af Sasaki, Kondos far.

Okonomiyaki beskrives bedst som en kålpandekage (dog en krydsning mellem en pandekage og en omelet) og toppes med japansk mayo og en fyldig (okonomiyaki)sauce.

I mellemtiden er denne ret så blevet “verdensberømt i Danmark.” Kondo har været i Go´ Morgen Danmark på TV2 og i det seneste nummer af “Mad og Venner,” optræder Kondo igen med okonomiyaki.

En krydsning mellem en omelet og en pandekage - med kål!

En krydsning mellem en omelet og en pandekage – med kål!

Og det med god ret. For det smager vanvittig godt. Det er nemt, billigt og råvarer, som er lige ved hånden.

Desuden fortæller Sasaki, at flere typer kød kan bruges både bacon, hamburgerryg og flæskesteg!!! Ergo har du nu også et godt alternativ andre former for restemad. Til den japanske middag var der flækkede lækre store rejer i. Så det er kun fantasien, der sætter begrænsninger. Det samme gælder for indholdet, grøntsagerne, her kan du bruge lige, hvad du har lyst til. Du bestemmer!

Pandekagerne toppes som sagt med japansk mayo. Prøv om du kan få fat på den gode japanske Kewpie mayonnaise. Det er den med babyen.

Okonomiyakisauce hører også til den traditionelle ret. Denne gang sprang jeg over, hvor gærdet er lavest og købte en færdig, men jeg lover, jeg nok skal få læst ordentligt på lektien, så jeg kan give dig en opskrift.

Sidst men ikke mindst, så skal du se, om du ikke kan finde de tørrede bonito flager eller, som de også hedder “katsuo-bushi” eller “katsuobushi.” Det er tørrede flager af bonito turen og tilføjer en ekstra dimension og autencitet til okonomiyakien.

Til 2-3 personer

Dej:

  • 100 gr hvedemel
  • 1 æg
  • 0,9 dl mælk
  • Vand – således æg, mælk og vand i alt giver 2 dl væske
  • 1 lille tsk flagesalt

Alle ingredienser røres godt sammen – uden klumper.

Fyld:

  • 200 gr hvidkål eller spidskål
  • 4 forårsløg
  • 2 gulerødder i julienne
  • 50 – 75 gr bacon, hamburgerryg eller flæskesteg i tern på ca 1 x 1 cm
  • evt tørrede rejer, hvis du kan få fat i dem

Steg kødet så det bliver gyldent. Lad det køle lidt af.

Forårsløg og kål skæres i meget tynde strimler/stykker og vendes i dejen sammen med gulerødderne og kødet. Sørg for at grøntsagerne får dej over det hele.

Steg pandekagerne ved middel varme til de er gyldne og dejen har sat sig. Du bestemmer selv, hvor store du vil lave hver pandekage. Jeg fik 6 stk ud af denne portion med en diameter på lidt under 10 cm.

Topping:

  • Mayo – gerne den gode japanske Kewpie
  • Okonomiyaki sauce

Du finder begge dele hos en velassorteret asiatisk købmand.

Jeg er noget så begejstret for japansk emballage

Jeg er noget så begejstret for japansk emballage

Og så til min store fadæse…… Som du kan se, har jeg pyntet okonomiyaki´en med koriander. Det har jeg fået megen skældud af Kondo for og tør ALDRIG gøre det mere. NOGENSINDE.

Da jeg besøgte Japan lærte jeg den fantastiske urt Shiso at kende. Den smager skønt og det er umuligt at finde et måltid i Japan, hvor den ikke indgår på en eller anden måde. Til gengæld er shiso umuligt at opdrive i København. Faster Philip var ellers så sød at hjælpe , men det krævede en tur til Roskilde og så var det, jeg i stedet hoppede ud i koriander-fadæsen.

Men det skal blive første og sidste gang.

Undskyld, Kondo!!

Siden billedet blev taget, har jeg derfor konsekvent pyntet de efterfølgende okonomiyakier med purløg, forårsløg eller undladt nogen form for grøn pynt.

Så fik jeg lært det!

Kig også en tur forbi Maries blog og se hendes udgave af Hiroshima style okonomiyaki.

De næste dage bliver vi i et japansk tema. Og nej, det bliver ikke sushi.

Hav en rigtig dejlig dag.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

4 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. GASTROmad says:

    Virkelig spændende indslag om det japanske køkken. Er der noget specielt ved den japanske mayonnaise?
    /Søren

    • Mette says: (Author)

      Hej Søren,
      Tusind tak!
      Der er ikke noget SUPER specielt ved mayoen udover den smager utrolig godt og lidt til den søde side. Prøv den.

  2. Mette says:

    Jeg pynter altid min okonomiyaki med aonori – jeg har fået okonomiyaki flere gange i Japan, og altid fået aonori på. Det er også det man putter på yakisoba bl.a. Det er en tørret, lidt “stærk” tang. Ikke som almindelig sushi tang. Jeg ved ikke rigtigt hvordan jeg skal foreklare det helt, men man kan få det hos den kinesiske købmand. Det hedder bare aonori.
    I øvrigt, i Japan, har jeg altid set dejen lavet uden æg. Så altså dejen (- æg) tilsat ingredienser/fyld og til sidst vender man ægget i uden at røre for voldsomt. Dejen kan blive sært hård hvis man blander ægget i (i selve dejen). Som jeg forstår det er ægget faktisk en del af fyldet og ikke en del af dejen – hvis det giver mening. Og så bliverdet også serveret i Japan. Der vender man så selv ingredienserne + ægget i dejen og steger på stegeplade 🙂 efter jeg kom i tanke om at vende ægget i til sidst, synes jeg at mine hjemmelavede okonomiyaki er blevet væsentlig bedre (om muligt!)
    Jeg køber i øvrigt også bare færdig okonomiyaki sauce…

    • Mette says: (Author)

      Hej Mette,

      Spændende med aonori. Det vil jeg også prøve.

      Jeg har ikke gjort mig samme erfaringer med æggene og min opskrift er ellers autentisk, men jeg vil prøve din fremgangsmetode næste gang.

      Det er altid noget, jeg ikke er den eneste, der springer over det lave gærde med saucen 🙂

      Kh, Mette

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!