Røget laks med blodappelsin, brøndkarse og edamame

Foråret nærmer sig og ugen har budt på glimt af solen (når det ikke lige har været solformørkelse…), lysere tider og milde vinde.

Det har også “lettet” mit køkken, omend det stadig varer noget, før de nye asparges og rabarber kommer. Alligevel begynder det at spire med spiseligt ukrudt (skvalderkål, mælkebøtter, skovmærke og løgkarse) samt masser af ramsløg i skoven og hvis man ikke kan holde af skidtet på andre måder, så bliver det utilgivelige da lige pludselig tilgiveligt, når man kan spise sig igennem.
DSC_1869

I dagens opskrift har jeg imidlertid tyet til fryseren og Aarstidernes Gårdbutik på Krogerup Avlsgaard i Humlebæk.

På Krogerup fandt jeg skønne økologiske blodappelsiner og en stor pose med det lækreste, sprøde, skarpe brøndkarse.

Er du så heldig, at du har adgang til vild brøndkarse, så husk at skyl det meget grundigt i rigeligt iskoldt vand tilsat eddike af hensyn til evt dyr og især parasitter

DSC_1864
Det endte ud i en enkel salat med blodappelsiner, brøndkarse, edamamebønner og røget laks, som fik en citrusvinaigrette på toppen til sidst.
DSC_1866

Salaten kan egentlig spises på mange måder: det er en fin brunchret, naturligt til frokost og en skøn (gæste)forret til aften. Du kan sagtens variere med andre grøntsager eller anden røget fisk. Et stykke varmrøget laks i stedet ville heller ikke være så tosset.

Blodappelsin med røget laks, edamame og brøndkarse

(Brunch, frokost eller forret til 2 – 4 personer)

  • 2 blodappelsiner
  • 200 gr røget laks skåret i tykke skiver på tværs
  • 1 dl edamame bønner
  • 1 håndfuld brøndkarse
  • Flagesalt og groft peber

Skær skrællen af appelsinerne med en brandskarp kniv og skær fileterne fri. Pres saftens fra enderne og lamellerne ud i den skål, du vil lave dressing i.

Vend alle ingredienserne sammen.

Drys med flagesalt og et par drej på peberkværnen.

Dressing

  • Juice fra blodappelsinerne
  • 1 tsk sennep
  • 2-3 spsk olivenolie
  • Flagesalt
  • Groft peber
  • evt 1 tsk honning
  • evt lidt citronsaft

Rør appelsinsaften grundigt sammen med de øvrige ingredienser undtagen olien. Til sidst hældes olien i en tynd stråle, så dressingen emulgerer. Smag til og se, om honning og/eller citronsaft er nødvendigt til at søde og runde af.

Hæld dressingen over salaten lige før servering.

Rigtig dejlig lørdag til dig.

Vi har langt om længe fået bord på Daniel Berlin og jeg glæder mig til at komme derover og opleve det, som White Guide har udnævnt til Sveriges 2. bedste restaurant. Har du lyst at følge med i en “live-transmittering,” så hold øje med min Instagram-profil i dag. Den hedder selvfølgelig (også) Becauseitmatters.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Tallerken fra Royal Copenhagen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *