Kender du Bergamotte?
Det er en rigtig fin lille citrusfrugt, som er lidt flad i det. Bergamotte har en helt særlig duft, som naturligvis bærer tydelig citruspræg , men også masser af blomsternoter. Smagen minder i høj grad om en krydsning mellem grape og citron.
Du kender aromaen fra earl grey the og altheabolsjer, som frugten bruges til at “parfumere”.
Også Chanel har en forkærlighed for den syrlige citrusfrugt, som anvendes i både Chanel no. 19, Christalle og Coco Mademoiselle.
I øjeblikket kan de købes hos Årstiderne og efter sigende skulle Brdr. Nyholm i Torvehallerne også have dem. Sørg for at købe dem økologiske (eller i det minste uden overfladebehandling), da meget af den skønne aroma sidder i skallen, som du kun kan bruge, hvis de ikke er overfladebehandlede.
Bergamotterne dyrkes hovedsaglig i Calabrien og på Sicilien, hvor de modner netop nu i Januar og Februar.
Jeg havde lyst til en lille dessert, som kombinerede den søde, gode hvide Toscano white chokolade fra Amedei med syrlige, florale bergamotter.
Som dessert til 6 personer, skal du bruge:
- 150 gr grofthakket hvid chokolade. Jeg bruger – som altid – Amedei Toscano White
- 1/2 dl bergamottejuice
- 25 gr rørsukker
- 1 1/2 blad husblas
- 2 æggeblommer
- 2 1/2 dl piskefløde
Start med at smelte chokoladen over vandbad.
Læg husblasen i blød i iskoldt vand. Pisk fløden til let skum.
Kog en sirup af bergamottejuice og sukker. Smelt husblasen heri.
Pisk æggeblommerne og hæld langsomt den varme sirup over blommerne, mens du pisker.
Tilsæt den smeltede hvide chokolade og vend til sidst flødeskummet i.
Hæld moussen på glas eller små skåle og stil den på køl et par timer, inden den skal spises.
Sirup af bergamotte
- Saft af 1 bergamotte
- Saft af 1 appelsin
- Skal af 1 bergamotte
- 125 gr sukker
- Evt 1. bergamottefrugt i tynde skiver
Kom alle ingredienser – undtagen de evt. hele skiver – og lad lagen koge op. Tilsæt de hele skiver og lad dem simre ved lav varme i ca 30 minutter uden låg. Smag evt til med mere syre eller sukker om nødvendigt.
Jeg pyntede moussen med lidt sirup og tørrede blomster for at understrege bergamottens blomstertoner.
En rigtig fin lille dessert, som det gælder om at nyde netop nu, mens bergamotterne er i sæson.
Kig forresten forbi hos Marie, som også har leget med bergamotterne.
Hav en dejlig søndag.
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
En helt vidunderlig lækker kombination – godt tænkt!
Den må da vist på menuen til en middag med damerne … mums.
Hej Nada,
Ja – det var en god kombination og ikke sidste gang, jeg kaster mig i lag med bergamotterne.
Glæder mig til at høre, om du får lavet desserten til “damerne” 🙂
Det er en meget smuk servering. Det er alt for sjældent, at jeg får pyntet desserterne med tørrede blomster – det er ellers så smukt 🙂
Jeg elsker at bruge blomster i maden, men lige i øjeblikket kniber det unægteligt og så er det en fin (nok) udvej at ty til de tørrede.
Jeg har lidt på lager, som jeg selv har lavet i sommer og så har jeg en fin pose, jeg har haft med hjem fra Schweiz, hvor de åbenbart bruger den slags lidt mere 🙂
Lyder lækkert. Bergamotter kendte jeg ikke, det må udforskes 🙂
/Erland
Den dag, hvor jeg kunne lære dig noget, må bestemt markeres!!
Der kommer mere inspiration med bergamotterne i de kommende dage.
Det ser helt enormt lækkert ud – så stilrent!
Må forbi den lokale grøntsags pusher og høre, om det er noget han har 😉
Jeg har nemlig fundet ud af at vejen til mine kollegaers hjerter (arbejder kun sammen med mænd), er gennem servering af søde sager. Nu er der i hvert fald kommet et ekstra projekt på to-do listen!
Ha, en god weekend, Mette!!
Kære Tanja Maria,
Jeg håber, det lykkes dig at finde de gule frugter. De dufter så vidunderligt og er et skønt nyt indslag i køkkenet.
God jagt!
Kh, Mette