Asparges – krabbe – æg – smør

Hvordan skal man spise årets første hvide asparges?

Årets første asparges fra Søren Wiuff

Årets første asparges fra Søren Wiuff


For mig helt enkelt blot med lidt smørsauce eller hollandaise.

Det var dog ikke de allerførste asparges, jeg fik i år…..
Min sæson tyvstartede i Berlin for nogle uger siden, hvor jeg netop fik serveret asparges med skinke, nye kartofler og hollandaise. Helt klassisk tysk og enkelt.

Det hvide guld

Det hvide guld

Derfor gav jeg den lidt mere gas fredag, hvor jeg tilberedte mine første hvide asparges fra aspargesbonden over dem alle Søren Wiuff.

Sørens asparges, som gror PÅ Lammefjorden er de ypperste, der findes.

De er tykke, hvide, knitrende og enormt saftige.

Sæsonen er kort og er i år kommet senere i gang pga det kolde forår. Måske fortsætter sæsonen dog lidt længere i år: Søren tager en uge før Skt Hans bestik af situationen og overvejer, om han kan stikke lidt længere end midsommeraftenen.

Asparges - krabbe - æg - smør

Asparges – krabbe – æg – smør

Jeg lavede kogte, hvide asparges med hollandaise sauce, krabbe og pocheret æg.

Vi spiste måltidet som hovedret, så du kan vælge at følge denne opskrift til 2 personer som hovedret eller til 4 som forret.

Krabbekløer

  • 6 store krabbekløer
  • 1 spsk salt
  • 1/2 citron i skiver
  • Dildstilke
  • 5 hele peberkorn

Bring vandet i kog og tilsæt krabbekløer, salt, peber, citron og dild.

Når vandet koger igen, skummes det hvide skum af.

Skru ned for varmen og lad kløerne koge i godt 5 minutter.

Sluk for varmen og træk gryden fra blusset. Hvis du har tid, må du gerne lade kløerne trække i kogelagen en lille halv time.

Slå kløerne i stykker med forsigtige bank med en hammer, men hold igen på aggressionerne, så du ikke får for mange splinter i det fine kød.

Pil kødet af kløerne og sæt det til side i en skål.

Asparges

Skræl asparges beregn 5 store asparges per mand. Jeg har brugt hvide, dem kan jeg bedst lide, men du vælger, hvad du har lyst til.

Kom vand i en store gryde – gerne en høj, smal gryde/kasserolle – så hovederne kan stikke ovenfor og kun blive dampede.

De er sarte og skal ikke have nær så meget, som det nederste af stænglen.

Kog i 3-4 minutter til der stadig er masser af bid.

Læg aspargesene til afdrypning på et klæde.

Hollandaise sauce

  • 2 æggeblommer
  • saft af 1/2 citron
  • 2 tsk sennep
  • 75 gr smeltet smør

Rør æggeblommer, citronsaft og sennep sammen i en kasserolle. Tænd for gryden på lavt blus og fortsæt med at piske til cremen legerer. Pas endelig på den ikke bliver for varm, så saucen skiller.

Tilsæt smørret langsomt og under fortsat piskning. I starten i en tynd stråle men gradvist mere og mere. Bliv ved at piske, så saucen bliver tyk og jævnet.

Smag saucen til med salt, peber og evt lidt mere citronsaft.

Pocheret æg

  • 2 store, friske æg
  • lidt hvidvinseddike
  • salt

Sæt en gryde over at koge og tilsæt en sjat eddike og lidt salt. Hold gryden lige under kogepunktet.

Pocher æggene heri. Endelig ikke mere end 90 – 120 sek, så hviden stadig er flydende.

Anret på en varm tallerken med asparges i bunden, herpå det lækre krabbekød, ægget og til slut hollandaisesaucen.

Drys med dine yndlingskrydderurter, de er med til at give retten et sidste pift. Jeg har brugt citronverbena, blomsterkarse, stedmoderblomster, lidt brøndkarse og estragon.

En rigtig luksus-fredags-forkælelses-ret

En rigtig luksus-fredags-forkælelses-ret

Du kan selv købe asparges direkte hos Søren ved at følge anvisningerne på hans blog, men du kan også få Sørens asparges hos CO Torveplads i Torvehallerne eller hos købmand ….

Du kan også deltage i en aspargesmiddag hos Søren. Det gjorde jeg sidste år og det er simpelthen noget af det hyggeligste. Her kommet du også med en tur i marken og får lov selv at prøve at stkke dine asparges. Middagen er også en oplevelse for her er asparges naturligvis i hovedrollen og alt andet reduceret til statistroller. Sågar i desserten indgår asparges.

Søren holdt fredag årets aspargesmiddag, men har netop lovet at holde endnu en “Luk og sluk fest” d. 28. Juni kl. 1830. Du kan snart finde mere info om middagen på Sørens hjemmeside: www.asparges.com.

Der er som regel også aspargesøl fra Herslev Bryghus til Sørens middage og den siges at skulle være særligt god i år. Den er allerede udsolgt fra bryggeriet, så køb den hvis du ser den. Vin er, som vi alle ved, ganske svær at parre med asparges, så hvorfor ikke en god øl?!

Jeg har samlet et link til sidste års aspargesopskrifter: http://www.becauseitmatters.dk/aspargessaesonen/

Men hold øje med bloggen, jeg er vild med asparges og kommer uden tvivl til at lave mange flere ting med dem.

Hav en god start op den nye uge.

Mange hilsner, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

One Comment

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. pernille says:

    uhm, har også spist os igennem en del af dem i weekenden, og du har helt ret ny dampede og med iskoldt smør – det er altså sommermad når det er bedst. denne her variant ser nu slet heller ikke dum ud og så er det bare så pæn mad 🙂 Pernille

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!