Rabarber-jordbær crumble kage med kondenseret mælk

Crumblekager er en typisk variation af rabarberkagen. Det er så nemt og smager så absolut vidunderligt. Mange kager kombinerer også både en god rørekage med kompot og crumble.

20130602-111641.jpg

Det har jeg også gjort her, men jeg ændret lidt på de sædvanlige elementer og bruger masser af mandelmel i crumble og dej samt kondenseret mælk, som også giver en let karamelliseret smag.

Eneste ulempe er, at der kun skal bruges 1 dl kondenseret mælk i opskriften. Resten kom jeg i et Weck-glas, som jeg lukkede til igen med både elastikring og lukkebøjler, stillede det i en gryde med vand til over over kanten på mælken, men ikke glasset.
Lod glasset simre i 2-3 timer og vupti, er der den skønneste karamel. Præcis, som når man laver den direkte i den uåbnede dåse.

Fyld:

  • 450 gr. rabarber
  • 2 tsk hjemmelavet vanillesukker
  • 125 – 150 gr. jordbærsyltetøj

Rengør rabarberne og skær dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde med syltetøj og vanillesukker. Kog kompotten op og lad den simre til rabarberne er møre. Smag til og juster evt med lidt mere jordbærsyltetøj, hvis rabarberne er meget stærke. Pas dog på ikke at gøre kompotten for sød, den skal stadig være et syrligt modspil til den søde kage og crumble. Lad kompotten køle af.
Dej:

  • 200 gr. blødt smør
  • 120 gr. rørsukker
  • 2 tsk hjemmelavet vanillesukker
  • 4 æg
  • 100 gr. kondenseret mælk
  • 100 gr. mandelmel
  • 200 gr. hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • Skal af 1 lille citron

Rør smør, sukker og vanillesukker hvidt og blødt. Tilsæt æggene et ad gangen og rør grundigt mellem hvert æg. Rør citronskal i.

Rør den kondenserede mælk i dejen.

Bland mel, mandelmel og bagepulver sammen og vend det i dejen.

Crumble:

  • 100 gr. hvedemel
  • 50 gr. mandelmel
  • 50 gr. rørsukker
  • 2 tsk hjemmelavet vanillesukker
  • 90 gr. smør

Bland mel, vanillesukker, sukker og mandelmel i en skål.
Smuldr smørret i som til en tærtedej, men kun i kort tid, så dejen ikke bliver for varm og begynder at samles,
Crumblen skal sluttes med at være “blødt krymmel”, som kan drysses over kagen.

Smør en springfom grundigt, eller læg et stykke bagepapir i din form i stedet og accepter de “krøllede” kanter.

Kom dejen i og glat overfladen.

Kom rabarberkompotten på og tryk den lidt ned i dejen.

Drys til sidst med crumble.

Bag i en 180 grader varm ovn i 35 – 45 minutter. Mærk efter med en strikkepind, om kagen er gennembagt.

Lad kagen køle lidt af, før du spiser den.

Server evt med iskoldt flødeskum, creme fraiche eller vanilleis efter smag.

20130602-111752.jpg
Jeg kunne ikke lade være at lege lidt med anretningen. Det blev til en lille kage også, som jeg stak ud af den store. Den fik sin egen lille lagkageopsats (som jeg har fundet i Berlin) og blev en ret yndig og charmerende godbid.

Det kunne jeg godt finde på at gøre, hvis jeg skulle servere kagen, som en dessert, men det er næsten synd, med mindre man har en god køkkenskriver, som vil spise alt “spildet”.

God fornøjelse med endnu en rabarberkage.

Savner du inspiration til flere rabarberopskrifter, har jeg samlet den i en Greatest Hits her.

Mange hilsner, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

4 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Marian says:

    Hold du fast for en lækkerbisken, Mette. Altså: burde du ikke åbne et spisested med alle de fantastiske lækkerier du fremstiller i dit køkken? Eller må man bare komme til kaffe og kage ?! Jeg er VILD med crumble cakes. Og rabarber. Hvis bare jeg havde 200+ g smør hjemme ville jeg straks kaste mig ud i din opskrift her =)

    • Mette says: (Author)

      Kære Marian,
      Hvis du vidste hvor mange gange, jeg har fået det spørgsmål….!!!
      Efter de sidste års tid med bloggen, hvor jeg har mødt så mange kokke, har jeg fået en enorm respekt for faget og selvom jeg nok kan piske en kage sammen, så er det slet ikke nok til at nå deres niveau. 🙂
      Opskriften er skøn. Det er en stor kage. Hvis du har en mindre form eller feks en rugbrødsform så halver opskriften.
      Kh, Mette

  2. Bente says:

    Hvor køber du Weck glas – elsker at koge karamel af kondenseret mælk, men har kun opskrifter, hvor man koger det i dåse, og det skulle jo ikke være så sundt igen!! 🙂

    • Mette says: (Author)

      Hej Bente,
      Jeg køber glassene her: http://www.glaeserundflaschen.de.
      Du kan dog være heldig at finde dem på tilbud af og til i visse supermarkeder, men de bliver hurtigt udsolgt. På ovenstående website er de rimelige i pris og pakker glassene rigtig godt ind.
      I modsætning til dåsen kan de jo også anvendes igen og igen.
      God arbejdslyst.
      Mange hilsner, Mette

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!