Som i et dameblad: Teriyaki laks med ingefærsalat

Siden vi begyndte at få økologisk laks fra Skagenfood, må jeg indrømme, at affektionen til denne fisk er steget betragteligt.
_DSC3882

Jo, der ER en grund til, at laks bliver kaldt havets kylling, men det smager (læs KAN smage) rigtig dejligt og hvis man vælger vildlaks eller økologisk opdræt, så er det også et bæredygtigt valg.

Og jeg kan godt forstå, laks er så populært. Maden tager jo stort set ikke længere tid at lave, end den tid det tager at stege fisken.

I sidste uge fik vi denne damebladsanretning med et stykke teriyaki marineret laks med en fyldig salat som er let-syltet med spidskål, mango, gulerødder, ramsløg og syltet ingefær.

_DSC3883

Det var skøn mad! Og hurtigt!! Og sundt!!!

Teriyakilaks med letsyltet ingefærsalat

(Aftensmad til 4 personer)

Teriyaki laks

  • 4 spsk soja (jeg brugte den mørke slags, derfor er min laks også så mørk – brug vad du har)
  • 1 spsk rørsukker
  • 2 spsk mirin
  • 1 spsk sake, tør sherry eller noilly prat
  • 4 stykker laks af 125 – 150 gr uden skind (og ben)

Tænd ovnen på 180 grader

Bland alle ingredienserne til teriyakisaucen og rør godt rundt, til sukkeret er opløst.

Kom marinaden i et ildfast fad og læg fiskestykkerne heri. Vend dem grundigt rundt i marinaden og lad dem trække ca 30 minutter.

Bag fisken i fadet med marinaden i ca 12 minutter, så den stadig er blød og lækker.

Letsyltet ingefærsalat

  • 1 dl riseddike
  • 1 spsk rørsukker
  • 1 spsk honning med chili fra Helt
  • 1 agurk
  • 4 gulerødder
  • 4 radiser
  • 1 mango
  • 1/2 spidskål
  • 1 spsk syltet ingefær (den du plejer at få ved siden af sushi)
  • 5 store ramsløgblade i strimler alternativt mynte, shiso, koriander, thai basilikum eller hvad du ellers har

Kog riseddike, sukker og honning op. Smag til, om det har tilstrækkelig sødme eller der evt skal suppleres med lidt sukker eller honning. Det afhænger af, hvor sur din eddike er. Smagen og balancen mellem eddike og sukker skal være som til agurkesalat.

Alle grøntsagerne skæres i ultratynde strimler. Brug en mandolin eller en skrap og rigtig godt tyndskræller. Du kan også bruge en spiralizer og få et lidt andet look.

Kort før servering vendes grøntsagerne i marinaden sammen med ingefær strimlet ramsløg.

_DSC3884

Vi savnede ikke mere tilbehør, for der er masser af gods i salaten, men du kan overveje at servere ris ved siden af.

_DSC3889

Jeg kunne selvfølgelig ikke dy mig for at pynte laksen med lidt ramsløgblomster. De er i skoven LIGE nu, men du skal skynde dig!

Hav en dejlig torsdag.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Blå tallerken fra Bretagne, Pillivuyt

2 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Reply to Pernille

  1. Pernille says:

    Ved hvilken temperatur bager du laksen ? jeg synes ofte sukkert kommer til brænde, sker det ikke for dig ? eller er det fordi jeg kører med for høj varme ?

Leave a Reply to Pernille

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!