“The Kinfolk Table: Recipes for Small Gatherings” – en trendy slags kogebog

Da vi var i New York i Oktober sidste år, var en af de bøger, jeg havde glædet mig allermest til at få med hjem den første bog fra det dygtige hold bag bladet Kinfolk: “THE KINFOLK TABLE: RECIPES FOR SMALL GATHERINGS.”

_DSC3858

Det føltes næsten som at have vundet i lotteriet, da jeg tilfældigt faldt over den i en Barnes & Noble udgivet een uge før tid. Jubiiii.

Hvis du ikke kender Kinfolk, så har du måske lagt mærke til de utallige Instagram posts, hvor magasinet figurerer i et hjørne af et ellers meget hvidt billede eller nonchalant lagt ved siden af en avocadomad.

Jeg postede selv et torsdag morgen bare for at statuere et eksempel. Dog ikke et af de “tomme” billeder. Selv Kinfolk er vist ved at bevæge sig væk fra dem nu.

Kinfolk er et super lækkert magasin med meget flotte billeder. Der er ikke en eneste reklame og indholdet er alt det, jeg selv godt kan lide at læse om: rejser, mad, indretning, design o. lign.
_DSC3861
Nå, men i efteråret udkom BOGEN så. Den handler om det at mødes uformelt over et måltid mad, på engelsk “Small gatherings” og selvom bogen bliver introduceret som en kogebog, så er det i høj grad en livsstilsbog.

Forfatteren, Nathan Williams (stifteren af Kinfolk), har rejst rundt og besøgt forskellige både familier, singles og par. Fulgt dem, mens de klargjorde måltidet og efterfølgende deltaget i middagen. Således er der fra hver lokation ca en håndfuld portrætter af sådanne mindre, uformelle middage.
_DSC3875

Det er en rigtig fin og inspirerende bog. Dels fordi det er nogle interessante portrætter af de personer, der bliver besøgt, dels fordi det er så tidstypisk et billede: hippe personager og trendy opskrifter. Sidst, men i min optik absolut ikke mindst, så er det simpelthen så æstetisk lækker en bog. Grafikken og opsætningen er sublim. Intet mindre!

Tidstypisk er det også, at der er nogle ingredienser, som går mere igen i bogen end andre. Det er – selvfølgelig – kål og søde kartofler.

På det seneste er søde kartofler blevet hyldet som en superfood og det skyldes især, at de indeholder ca en tredjedel færre kulhydrater end almindelige kartofler samt 25% flere fibre og halvt så meget stivelse. Det kan vi jo godt lide og derfor den store hype omkring de orange rodfrugter.

Herhjemme får vi hovedsagligt de søde kartofler fra USA og det er også årsagen til, at jeg har været tilbageholdende med at købe dem. Vi har så mange skønne, danske råvarer, at der ikke er nogen grund til at hente noget “helt derovre.”

Da jeg forleden fik Aarstidernes juicekasse, var indholdet imidlertid søde kartofler og selvom de stadig var fra USA, så var de i det mindste økologiske og så gav det mig en glimrende anledning til at gå i gang med en opskrift fra Kinfolk bogen.
_DSC3868

Biksemad af søde kartofler med salsiccia, pocheret æg og kål
(Aftensmad til 2 personer)

  • 2 søde kartofler
  • 2 salsiccia pølser alternativt en anden fersk pølse. Mediser kan sågar anvendes eller frisk chorizo
  • 1 bakke brune champignon
  • 1 fed hvidløg
  • Olivenolie til stegning
  • Smør til stegning
  • 1 rødløg
  • 1 lille halvt spidskål
  • 1/2 bundt purløg
  • 1 håndfuld bredbladet persille
  • ramsløgblomster
  • 2 store friske økologiske æg fra landet

Start med at skrælle kartoflerne og skære dem i tern på ca 2 x 2 cm. Kog dem i saltet vand, men endelig ikke for meget, de skal stadig have bid.

Pil skindet af pølserne og lav små kødboller af farsen i pølserne. Steg disse hårdt og kort på en pande i lidt olivenolie, så de får en lækker stegeskorpe. Hæld kødbollerne af panden op i en dyb tallerken.

Gør champignonerne rene og skær dem i kvarte.

Steg dem i olivenolie og lidt smør ved høj varme, så de også får stegeskorpe. Lige før de er færdige tilsættes det finthakkede hvidløg og lidt grofthakket bredbladet persille. Hæld champignonerne op til pølserne.

Varm olivenolie og steg kartoflerne sammen med spidskål og rødløg. Du skal stege til det hele har fået lidt stegeskorpe og løgene er blevet klare.

Pochér æggene i 5 minutter i letsaltet vand med lidt eddike. Tag straks æggene op efter de 5 minutter.

Du kan også gøre sådan her:

Tag en lille skål, kaffekop eller ramekin beklæd den med et stykke plastikfilm og slå ægget ud i koppen. Du kan evt pensle filmen med lidt olivenolie, men det er strængt taget ikke nødvendigt. Nogle gange giver jeg også et par dryp lys eddike, men det er helleri kke nødvendigt med denne metode.

Saml filmen i toppen og snor den godt rundt. Du kan vælge at lukke med en elastik også, men det er (heller ikke) nødvendigt.

Gentag med det andet æg.

Pocher æggene i 3-4 minutter alt afhængig af størrelse og hvor smilende, de skal være.

Kom pølser og champignon på panden sammen med grøntsagerne og varm det hele godt igennem.

Server i dybe tallerkner med ægget i midten og drys med purløg, bredbladet persille og ramsløg blomster.

Velbekomme. Trendy comfortfood!

I Danmark praktiserer mange forresten “Spis og skrid”. Dét koncept muliggør, at man mødes på hverdage, da det er generelt accepteret, at man mødes for at spise og derefter er det hjem (med ungerne!). Jeg synes, ideen er fantastisk og selvom jeg trak på smilebåndet af navnet første gang, jeg hørte det, så kan vi måske gøre en indsats for at finde et lidt mere flatterende navn?

Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at det er vigtigt, vi holder fast i at ses, hygge os sammen, få nye perspektiver, venner og gode diskussioner. Det vigtige er (ikke altid) om det også inkluderer 8 retter mad.

God fredag og rigtig god weekend lige om lidt. Har du nogle planer for en “lille sammenkomst” her i weekenden?

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Dyb tallerken fra Blå Bretagne, Pillivuyt

One Comment

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Pernille says:

    Vi kunne måske bare kalde spis og farvel eller spis og tak for i aften ? rigtig god weekend. Knus P

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!