Stenbiderrogn med pocherede vagtelæg, sprødt brød og rygeostmousseline

Så er det blev tid til at fortælle lidt om den stenbiderrogn, som jeg også fik glæde af i lørdags.

Først og fremmest så var det fantastisk at få så frisk fisk – og rogn – som var hevet op af vandet, sejlet til havnen, skiftet hænder og derefter endt på mit spisebord. Ingen lang transporttid og ingen unødig opbevaring.

Rognen blev fjernet fra kvabsoen allerede på havnen, men hun kom alligevel hjem i mit køkken for, at jeg kunne studere den “tomme” fisk, som tidligere havde været kuglerund, da hun endnu var fyldt med rogn.

Du kan læse lidt mere om de panserkindede fisk, som stenbidere er, i gårsdagen indlæg

Jeg har aldrig fået stenbiderrogn, som var så frisk og det var himmelsk at sætte sig til bordet og vide dette.

Vi lavede en helt enkel ret denne lørdag aften: Stenbiderrogn, pocherede vagtelæg, rygeostmousseline, skovsyre, lidt finthakket forårsløg og brød croutoner.

Vi er ude i noget, der stort set ikke kræver opskrifter, men en hurtig gennemgang kommer her.

Brødcroutoner

Godt brød rives i passende små (!) stykker, vendes med olivenolie og salt. Bages sprødt i ovnen.

Pocherede vagtelæg

4 vagtelæg slåes ud i en kop. En gryde bringes i kog og en sjat eddike samt salt kommes i vandet. Rør rundt med et piskeris og hæld æggene ned i midten – dvs hvirvlen – og stop straks med at piske. Lad æggende simre 30 sekunder og sørg evt for at samle hviderne lidt om blommerne med en ske. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe godt af.

Rygeost Mousseline

Lige dele creme fraiche 38%, rygeost og flødeskum vendes sammen og smages til med salt, peber og citronsaft.

Stenbiderrogn

Rør rognen med salt og lidt citronsaft. Stil den på køl til brug.

Nu samles alle elementer på tallerkenen og uanset hvordan du bærer dig ad, så kan sådan en ret næsten kun blive pæn.

Jeg havde lidt skovsyre, som jeg pyntede af med også.

Har du spist den sidste stenbiderrogn for i år?

Hav en rigtig dejlig dag.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

 

 

 

5 thoughts on “Stenbiderrogn med pocherede vagtelæg, sprødt brød og rygeostmousseline”

  1. Wauw, hvor ser det smukt ud- og hvor vildt at du fik moderfisken med hjem, har du brugt hende til noget? For mig er stenbiderrogn en yndlingssommerspise, og jeg har også allerede fortæret de første friske portioner, dog købt hos fiskehandler og ikke helt så æstetisk anrettet, men spist under åben himmel, så stadig sand luksus:)

    1. Stenbiderrogn er den vildeste lækre luksus og for en madnørd, var det dejligt at se “oprindelsen”, selvom hun desværre ikke kan bruges til andet…

  2. Okay, jeg læste oppefra, så kan jo se du fik lavet skøn stenbider, i mine ører lød det nu virkelig lækkert, selv med lidt rigeligt citrus, tænker det er den skønneste kombi?

    1. Altså….. Jeg var også meget begejstret, men mine gæster mere moderate ( men de er også nogle hårde dommere!)

Leave a Reply to Vibeke Lentz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *