Stenbider – forbered dig på et farvechok!

I lørdags landede en portion meget frisk fisk på mit køkkenbord.

En stor og meget flot torsk, en tom kvabso og hendes mand.

Det er ved at være sidste udkald for stenbiderrognen, men når den eminente kombination af asparges og stenbiderrogn kan nås endnu, så er det bare om at løbe ned til fiskehandleren …. eller havnen.

Stenbiderrognen får lige lov at vente lidt. Jeg må simpelthen vise dig de flotte billeder af den ikke-diskret udseende stenbider(han).

Jeg har smagt Hr. Stenbider før, men det var i en røget udgave. Denne gang stod jeg med en HELT frisk fisk, som var fanget i Øresund mindre end 12 timer før, den lå i min køkkenvask.

Derfor havde jeg også lyst til at gøre så lidt ved den som overhovedet muligt og endte med at lave en omgang ceviche.

Men først skulle det fine eksemplar lige beundres. Det er nogle helt fantiske farver, han har og en ret spændende og meget anerledes anatomi. Og så er der den store sugekop under bugen, som bruges til at suge sig fast på sten med.

Stenbideren tilhører ulke fisk familien eller de panserkindede fisk og det er da også et temmelig pigget, tykt og yderst beskyttende ydre, som både han og hun har. Særligt hovedet som er dækket af de såkaldte benplader er karakteristisk for ulkefiskene.

Nå, skal vi aldrig have noget mad?

Ceviche af stenbider med asparges crudite

  • Skal og saft af 1 citron og 1 lime
  • lidt olivenolie
  • salt
  • 2 fileter af 1 helt frisk stenbider

Garniture

  • Aspargescrudite (bliv ved at skrælle flotte lange skræller af din asparges eller brug en mandolin) vendt med salt og lidt olivenolie
  • Skovsyre

Min kyndige bror rensede i et snuptag (næsten) fisken og jeg stod med to meget fine og MEGET lyserøde fileter. Som man kan se på billedet, så er de ikke helt regelmæssige i det, så det var svært at få nogle helt flotte skiver. Næste gang vil jeg skære nogle fine ensartede tern/kuber i stedet.

Fisken blev bredt ud på et fad og marineret i køleskabet med en smule olivenolie, citrussaft og -skal samt lidt salt.

Den skal have min 20 minutter.

Syren fra citrusfrugterne “koger” kødet og giver naturligvis en skøn frisk smag.

Anretningen ….. tja, den blev som den blev …… med lidt skovsyre til for at understrege det syrlige. I bagklogskabens ulideligt klare lys, skulle jeg måske have tænkt i kontraster i stedet. Det må også blive næste gang.

Mine gæster var ikke helt så begejstrede for fisken, som jeg. Så noget tyder på, at der skal arbejdes lidt videre med den. Citrussmagen blev meget dominerende og det tog næsten pusten fra fisken.

Asparges cruditeen er skøn og den kommer til at gå igen flere gange i den kommende tid.

Slut fra fiskehandleren i denne omgang.

Hav en dejlig (sommer) dag.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *