“Løgismose Sommmer” og andre gode gaver, man kan forære sig selv i Juli

Har du husket at give dig selv en sommergave? Jeg har hele TRE anbefalinger i dag.

  1. “Løgismose Sommer” af Anders Vald
  2. Body Salt Scrub Lemongrass fra Tromborg
  3. Havkajak

Vi napper dem i kronologisk rækkefølge:

Løgismose Sommer

_DSC8319

Når ret skal være ret, så var det faktisk Politikens Forlag, som var så søde at give mig denne bog og det er jeg meget glad for, da jeg med længsel flere gange har stået hos boghandleren og bladret i den tilsvarende udgave “Løgismose Vinter”, der udkom sidste år.

“Sommer” er samlet og redigeret af Anders Vald, der arbejder som Produktudviklingschef i Grønlykke-imperiet “Løgismose,” men opskrifterne stammer for en stor dels vedkommende fra virksomhedens restauranter: Falsled Kro, Kong Hans, Nimb og Løgismose på Toldboden. Således har begge de to Thomas´er også bidraget til bogen henholdsvis Herman (tidl. Nimb) og Rode Andersen (Kong Hans) samt Per Hallundbæk (Falsled).

Jacob Grønlykke indleder bogen med at filosofere over samfundets udvikling; fra Bedstemors møde med den første bil i Hedensted, over datterens manglende evne til at forestille sig et liv uden mobiltelefon til at slutte med en ironisk distance til det, der for Jacob kunne være en af de skelsættende begivenheder i hans liv: introduktionen af twin doggen på en tankstation i Hårby.
Indledningen kan måske nok synes lidt konstrueret, men ikke desto mindre forstår jeg udmærket Jacobs pointe: vores fødevarekvalitet har forhåbentlig nået bunden.

Bogen er opbygget efter en (herlig) sommerdag og starter (selvfølgelig) ved morgenbordet, hvor Thomas Herman begynder med at give os et flash-back til sin barndoms morgen og giver forslag til adskillige dejlige morgenmads- og brunchretter.

“Sommer” springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Alle retter bliver lavet fra bunden og selvom det er simple og nemt tilgængelige retter, så er det alligevel skønt at se, at håndværket i den grad respekteres, dog på et niveau hvor alle kan være med og uden brug af avancerede instrumenter og maskiner, som ingen normal husholdning har.
_DSC8297
En del af bogens retter er danske klassikere, som har fået et lille twist. Det er små drejninger af den slags, som man måske ikke lige selv var kommet i tanker om, f.eks hindbærmarmelade med estragon, solæg med krabbe og koldskål med hyldeblomst og hjemmelavede kammerjunkere.

Samtidig indeholder bogen en række internationale klassikere, der også er blevet fortolket på ny: f.eks. carpaccio med kaviar og blegselleri, ceviche a la familien Grønlykke og saltimbocca med skorzonerrødder.
Men mestendels så er vi nok i det køkken, som retteligt kan kaldes moderne dansk eller ny nordisk. Råvarerne er i hvert tilfælde for langt størstedelens vedkommende helt igennem nordiske også selvom opskriften måtte have et andet ophav.

Alle opskrifter har en lille historie, indledning, baggrund – ja, man kan næsten sige begrundelse og motiv for at være med i bogen. Det kan jeg godt lide. Det er rigtig fint at få denne perspektivering med og en del af det er faktisk ganske lærerigt.
Noget er også bare helt ærligt, som feks de fyldte squashblomster, som indleder med, at det er rigtig svært at få fat i squashblomster i Danmark, men vi har alle en forpligtelse til at påvirke detailhandlerne og blive VED med at spørge efter et bredere vareudvalg.

Bogen har nogle enkle svipsere. Når titlen er “Sommer”, må det påregnes, at alle ingredienser er i sæson/optimale om sommeren. Det er ikke helt tilfældet for alle og for nogle af os, kan det godt gå hen at blive lidt vanskeligt at få fat på rabarber og hindbær på samme tid, skorzonerrødder, torsk og rødbeder. Men skidt pyt, det er tilgivet. Det betyder kun, at man sagtens kan bruge bogen ind i efteråret og allerede i April lavede jeg min første opskrift fra bogen:
De rimmede kammuslinger blev lavet med en pure af ærter fra frost og da de friske (danske) ærter stadig ikke var kommet, blev det blot til et par ærteskud i stedet.
_DSC2516

Heldigvis indeholder bogen MASSER af bær (danske bær er noget af det bedste ved sommeren og nogle af de bedste i verden), nye kartofler, asparges. Desuden også et lille afsnit om, hvordan nogle af sommerens pragtfulde råvarer kan henkoges og gemmes til vinteren.

En anden madblogger, Erland fra www.fjordrejen.dk har en genial måde at anmelde kogebøger på. Han afprøver 3 opskrifter for bogen for til sidst at give sin endelige anmeldelse. Jeg har kun afprøvet to opskrifter, men jeg må altså lege lidt videre med bogen her i løbet af sommeren, så mon ikke, der kommer en opskrift eller to i løbet af den næste måneds tid. Det tror jeg.
I lørdags blev det til knuste kartofler med ymercreme og krabbe, som var min fortolkning af bogens kartofler med SKYRcreme og friskpillede REJER.

Knuste kartofler med krabbe, ymercreme og ærter

Knuste kartofler med krabbe, ymercreme og ærter

Kvalitativt synes jeg bogen holder 100%. Opskrifterne virker gennemprøvede, billederne er rigtige (hader du ikke de billeder i kogebøger, hvor ingredienser indgår, som IKKE fremgår af overskriften). OG teksten er gennemarbejdet. Juhuuuuu – det er ikke altid noget, man kan tage for givet i den strøm af kogebøger, som udkommer.

Hvis du (også) er et madøre, så vil jeg helt klart anbefale dig at kigge forbi boghandleren og glæde dig selv med denne sommerperle.

Body scrub fra Tromborg

Der er ingen fare for, at www.becauseitmatters.dk bliver hverken mode- eller skønhedsblog, men det der med at prioritere og overveje, hvad man putter i og på sin krop, det gør sig jo også gældende for skønhedsprodukter. Derfor dette sidespring.

Den lækreste scrub fra Tromborg

Den lækreste scrub fra Tromborg


Sidste uge, da jeg kom tilbage på arbejdet efter 3 ugers ferie, var mit kontor noget så fint pyntet og pludselig stod alle mine kolleger (som ikke var på ferie) i døren med flag, gaver og glade lykønskninger. Jeg blev meget glad for at modtage denne fantastiske scrub fra mine kolleger, som huskede min fødselsdag, selvom det var flere uger siden, den havde fundet sted.

Gaven var valgt med stor omhu for årstiden. For hvis der er noget, vi alle kan trænge til i denne tørre tid, så er det en god skrub, som genopfrisker huden og gør klar til (mere) sol.

Denne er endda med citrongræs, som jeg holder utrolig meget af og en fantastisk god olie, som fugter huden noget så dejligt.

Scrubben får min varmeste anbefaling.

Havkajak

Ja, apropos fødselsdag og sommergaver, så debatterer jeg pt med mig selv om en havkajak.
_DSC2652
Martin roer/padler ivrigt og det kunne både være dejligt at følges, men også en skøn supplerende motionsform. Jeg har noget med vand, sol og natur, som jeg næsten ikke kan få nok af og en kajak, som jeg kan trille ned til søen med, vil være ideel.
_DSC2657
Lige nu researcher jeg på hvilket mærke og model, det skal være, men jeg håber, du snart får mulighed for at se nogle dejlige billeder fra vore fælles ture.

Hav en dejlig start på ugen. Det gode vejr fortsætter heldigvis.

Mange hilsner, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

6 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Sjønne says:

    Holder mig fra havkajakker og bodyscrub – men Løgismosebogen kunne godt gå blive puttet i kurven snart 😉

  2. Susan says:

    Det ser meget dejligt ud! God sommer Mette.

    PS. Jeg tror ikke, at man plejer at ro i en kajak 😉

    • Mette says: (Author)

      Tak i lige måde, Susan 🙂

      Du har ret, man “padler” i en kajak! Uha Uha 🙂

  3. Marian says:

    Den ser lækker ud den bog – og er faktisk helt gået min næse forbi….tak for tippet!

    Og mht. havkajak, så er det virkelig også helt vidunderligt! Jeg har haft en som blev anvendt flittigt i Lillebælt!

    • Mette says: (Author)

      Kære Marian,
      Du må have kigget lidt nærmere på den (og samtidig nyde godt af, du bor i Sverige med lav moms på bøger).
      Ja, jeg tror snart, der flytter en havkajak ind. Skal bare liiiiiige vælge 🙂
      Kh, Mette

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!