Den første aften på Amass

Der er nogle middage, man glæder sig mere til end andre.

Og har væsentligt højere forventninger til.

Indgangen til Amass kan være lidt tricky - op ad trappen og ned igen

Der er tænkt på alle detaljer – inkl skilte



Sådan havde jeg det, da jeg medio Juni bookede bord på Amass – den senest åbnede restaurant i København. Og en af de mest hypede.

Når Nomas “Chef de Cuisine” (= daglig leder) åbner sin første restaurant, sker det ikke uden hurlumhej og Matt Orlandos debut har været fulgt tæt, siden det blev kendt, hvad han var i gang med.

Matt Orlando

Matt Orlando

Matt gør det imidlertid ikke alene.

Amass er resultatet af hans og hustruens Julies ønsker og drømme. De har tidligere arbejdet sammen både på Noma og Per Se, men har det seneste års tid været dybt engagerede og optagede af Amass.

Bag restauranten står i øvrigt et enormt energisk og ungt team, som alle på den ene eller anden måde har været forbi Noma i løbet af deres karriere.

Entusiasmen mærker man med det samme. Vi ankom på slaget 18 og da vi tilfældigt mødte en medarbejder ude på parkeringspladsen og sandsynligvis har set lettere desorienterede ud i forhold til at finde indgangen, blev vi fulgt op af trappen og vist til restauranten.
Det er fantastisk at komme og i den grad føle sig velkommen og hvis vore forventninger til maden havde været større end til service, så betød netop denne an- og velkomst, at vi følte os i helt trygge hænder.

Nye vinduer pifter den tidligere værftsbygning op

Nye vinduer pifter den tidligere værftsbygning op

I B&Ws gamle værkstedsmagasin, hvor skibsbyggerne hentede deres værktøj, har en omfattende renovering fundet sted, så den anonyme bygnings nederste etager i dag fremstår som en lys og luftig restaurant med højt til loftet. Både bogstaveligt og i overført betydning.

En del af tjenerstaben gør klar

En del af tjenerstaben gør klar

Restauranten er indrettet i et tæt samarbejde med Gubi og hvor er det dejligt, når siddekomfort bliver prioriteret så højt, som det er tilfældet hos Amass.

Loungen med udsigt til køkkenhaven

Loungen med udsigt til køkkenhaven

Ulig flere af de associationer, jeg allerede har set og de ordlege, der nok skal blive gjort med navnet “Amass,” så betyder navnet at “samle i hobetal” og det er netop, hvad Julie og Matt ønsker med deres nye restaurant.

Matt har tydeligt udtrykt, at han med sin amerikanske baggrund ikke ønsker at lave en nordisk restaurant. Køkkenet er og skal være spontant, forfriskende, spændende og provokerende med råvarerne i centrum.

Amass er allerede fyldt godt op, når man ser på den elektroniske booking på deres hjemmeside, men tøv ikke. Det kan (sagtens) lade sig gøre at møde op i restauranten og få plads i baren eller man kan trække sig selv ud af komfortzonen og booke plads ved Bord 153, som er Amass´ lille sociale eksperiment. Her er plads til 10 personer, middagen starter kl 19.30 og man kan maks booke 4 pladser og bliver dermed placeret sammen med potentielle, nye venner. Genial ide.

Ankomst

Vi blev placeret ved et bord tæt på et af de imponerende, store vinduer og selvom det er svært ikke at være lidt ærgerlig over, at det ikke var muligt at sidde udenfor, så var det her næsten lige så godt.

En madblogger lægger de første billeder op på Instagram

En madblogger lægger de første billeder op på Instagram

Til gengæld betyder vinduernes placering mod stik vest, at solen på dette tidspunkt af dagen står meget skarpt ind af vinduerne. Det generede ikke os, da vi sad med ryggen til, men flere af gæsterne inde i restauranterne var generede af det skarpe lys på trods af gardiner for vinduerne.

Menukortet er placeret i en æske på bordet og med det overskuelige udvalg på 2 menuer, heraf den ene med mulighed for kød eller fisk, er der ikke meget at tage stilling til, før middagen begynder.

Vi valgte den store smage-menu med mulighed for at se så meget som muligt af køkkenets formåen.

Begge menuer koster i øvrigt 575 kr.

Appetizer og brød

Vores første ret kom hurtigt på bordet.

Her er ingen angst for "det tomme rum" på en tallerken

Her er ingen angst for “det tomme rum” på en tallerken

Jeg vil nu opponere mod at kalde det en egentlig ret, omend den er listet som en sådan på menukortet. Men den elegante flækkede hestebønne, som modigt blev serveret helt alene på en stor, hvid tallerken blev første “bevismateriale” på råvarernes betydning hos Amass.

De store hestebønner var pillede ud af deres skal og lagt sammen med en creme fraiche smagt til med syltede (Douglas) granskud. Bønnerne var blancherede og havde stadig bid og passede fint til den let-syrlige creme. Det var et pragteksemplar af en hestebønne og ikke nogen overraskelse, at den kom fra en af landets dygtigste landmænd, Søren Wiuff.

Grillet fladbrød med fermenterede kartofler og urtepanade

Grillet fladbrød med fermenterede kartofler og urtepanade

Det næste, der kom på bordet, er det, der uden tvivl skal blive en af husets signaturer: de grillede fladbrød med fermenterede kartofler.

Et tungt, lettere klægt brød med tydelige grillstriber. Sandsynligvis penslet med smør og hertil en frisk rustik pure på det, der blev præsenteret som bitre urter, men viste sig at være sølvbede- og rødbedeblade, som var hakkede og blandende med lidt citron.
Vi kom til at spise brødet alt for hurtigt, men blev straks beroligede med, at der var mere, hvor det kom fra. Pyha.

Forårsløg, sølvbeder og makrel

Menuens første egentlige ret var to – næsten genskabte – grillede forårsløg.

Rekonstruede forårsløg med makreltartar

Rekonstruede forårsløg med makreltartar


De grillede forårsløg blev serveret med saltet, rå makrel krydret med lidt strandpeberrod (smager af wasabi) pakket i blancherede sølvbedeblade og pyntet med kronblade af tallerkensmækker, blomster af strandsennep og lidt karse.

Makreltataren var salt, men det let-bitre sølvbedeblad og det sødlige, grillede forårsløg sørgede for at balancere retten.

Vi fik serveret endnu et fladbrød lige så varmt og friskgrillet som det første. Denne gang med en hjemmelavet creme fraiche infuseret med sølvbede. Fin detalje med variationen.

Østershatte, valnød og hybenroser

Næste ret serverede Matt for os. Han fortalte, at han i sidste uge havde haft besøg af en ven, som helt tilfældigt havde opdaget to birketræer i Dragør, som var fuldstændigt dækkede af østershatte.
Det er tidligt på sæsonen og en usædvanlig placering, men vi var lykkedelige for, at det gav os en chance for at se, hvordan Matts dygtighed kan forvandle en af de svampe, der smager af mindst, til en meget vellykket ret.

Vilde østershatte fra Dragør med valnødder og hybenroser

Vilde østershatte fra Dragør med valnødder og hybenroser


De lækre, sprøde østershatte var let-marinerede og serveret enkelt med en valnøddecreme og kronblade af hybenrose.

Ikke mange dikkedarer, men igen beviset på et køkken, der sætter råvarerne i centrum.

Og det var noget så aldeles vellykket.

Svampene havde umami, cremen fedme og god nøddesmag, som altid klæder svampe og perfektionen blev fuldendt med det florale og let sødlige islæt fra roserne.

Martin er ikke nogen stor tilhænger af svampe, men vi måtte begge totalt overgive os her.

Foie gras, havre og tagetes

Vi fik nu serveret en stor tallerken til deling. På den lå to store, sprøde flager dækket med lysebrunt “sne.”

Sprød havre med frossen, reven foie gras

Sprød havre med frossen, reven foie gras


Jeg havde en forventning om, at foie grasen ville ligge skjult under “sneen,” men det viste sig, at foie grasen var sneen, røget, frosset og revet over de sprøde havreflager, der blot var dækket af smukke, orange kronblade fra tagetes.

Yderst lækkert at få den fede foie gras serveret så let og elegant.

Matt serverede i øvrigt tallerkenen med beskeden om, at det var en happer, som skulle spises med fingrene. MUMS. Sådan nogle happere (og i den størrelse) får man generelt alt for få af.

Lam i 2 serveringer

Vi var kommet til hovedretten og glædede os til lammet, som det blev præsenteret på menuen.

Sprødt lammebryst med gulerod og lavendel

Sprødt lammebryst med gulerod og lavendel


Perfekte stykker af helt sprødt lammebryst serveret med en fantastisk gulerodssauce krydret med lavendel og let syre pyntet med bronzefennikel fra haven. Lakridstonerne i lavendel og fennikel supplerede den søde gulerod perfekt.

Mums, hvor det smagte. Af mere.

Vi blev imidlertid overraskede med endnu en servering. Og det er meget positivt. Dels havde vi stadig appetit, dels forventes det næsten, at et sted som Amass overrasker.

Menukortet er relativt detaljeret mht hvilke råvarer, der indgår i serveringerne, så det er “kun” tilberedningen, som overrasker. Når man indlader sig på en signaturmenu, så vil man gerne overraskes, så kadeau for at det skete.

Lammetunge med urter, grillet agurk og umodne vindruer

Lammetunge med urter, grillet agurk og umodne vindruer


I en stor skål fra Würtz lå små skiver af rosa lammetunge med en sauce på grillet agurk, små stykker grillet agurk og umodne grønner druer. Herligheden var dækkede af urter som skvalderkål, blomsterkarse, mælkebøtte, gulerodstop, skovsyre mm.

Druerne gav en virkelig god syre til den milde agurk og bortset fra, at lammeretterne eventuelt skulle have været serverede i omvendt rækkefølge, for at bygge smagene op, så var det (også) en skøn ret.

Køkkenhaven
Efter hovedretten blev vi opfordrede til at strække benene og gå en tur i haven.

Blomsterkarse

Blomsterkarse


Når man netop har spist en middag, hvor råvarerne betyder så meget, øger det fra-jord-til-bord-følelsen at gå i køkkenhaven, så vi tog gladeligt imod muligheden.
Porre i blomst med travle humlebier

Porre i blomst med travle humlebier


Pallerammer er indrettet til højbede og fyldt med masser af gode sager som squash, ærter, bønner, solsikker, kornblomster, bronzefennikel mm.
Solsikker på spring

Solsikker på spring


Det var sjovt at genkende mange af de urter og blomster, som vi lige havde fået serveret i restauranten i deres rette element.
Lavendler som man jo kunne servere til sprødt lammebryst med gulerod

Lavendler som man jo kunne servere til sprødt lammebryst med gulerod


Jeg håber inderligt, det kan lade sig gøre at bevare haven i Københavns centrum. Naturligvis kan restaurantens behov aldrig dækkes af en køkkenhave af den størrelse, men der kan altid hentes lidt blomster, urter mm.
Der høstes til køkkenet

Der høstes til køkkenet

Hindbær, majs, oregano og fløde

Tilbage i restauranten blev vi præsenterede for aftenens dessert.

Danske hindbær med oregano, majs og fed fløde

Danske hindbær med oregano, majs og fed fløde


Smukke hindbær på en lys gul iscreme af majs med fløde infuseret med oregano hertil lidt sprød crumble. Enkelt. Anerledes. Elegant.

Majs er meget søde og iscremen smagte tydeligt igennem af den gule grøntsag. Hindbærrene gav sødme og til sidst blev det hele “knækket” af krydringen fra oreganoen. Dejligt.

Kaffe og petit fours

For kort tid siden skrev jeg om Koppi, som leverer kaffen til Amass.

Kaffe fra Koppi serveret i Pyrex

Kaffe fra Koppi serveret i Pyrex


På moderigtig vis brygges kaffen på V60 og – indrømmet – vi foretrækker espresso, men jeg kan alligevel ikke lade være at synes, det er modigt af Amass at træffe valget for sine gæster.

Små pebermadeleines serveret med rabarbersyltetøj

Små pebermadeleines serveret med rabarbersyltetøj


Til kaffen blev serveret små, smørbagte madeleinelignende kager smagt til med sort peber og ledsaget af en intens rabarberkompot drysset med lidt geranium.

En meget fin afslutning.

Alt i alt en utrolig, dejlig aften, hvor forventningerne blev indfriede.

Amass er en god tilføjelse til Københavns allerede fantastiske udbud af restauranter. Maden er innovativ, råvarerne i centrum og af en meget høj kvalitet og ikke mindst er servicen af den slags, så man føler sig helt igennem godt tilpas ved at være på restauranten.

Vi kommer snart igen. Og vi glæder os.

Menuen skifter jævnligt og jeg er ikke nervøs for, at man kommer til at kede sig på Amass.

Rigtig god fornøjelse, når du skal derhen.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

PS Der er endnu ikke nogle “officielle” anmeldelser af Amass, men du kan læse andre bloggeres oplevelser hos Gastro Travel og hos a la Bitten.

17 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Thomas says:

    Nu glæder jeg mig bare endnu mere til jeg en dag skal derhen.
    Dejligt at høre at dine forventninger blev indfriet.

    Dejlig anmeldelse – Akkompagneret med smukke billeder. Du må sende en ros videre til Hr. Kaufmann.

    /Thomas

    • Mette says: (Author)

      Hej Thomas,
      Rosen er straks givet videre. Hr. Kaufmann blev glad! 🙂
      Jeg glæder mig til at læse om din oplevelse af Amass.
      Kh, Mette

  2. maria says:

    Hvor ser det bare alt for lækkert ud. Havde hørt en del om restauranten, men havde så glemt den igen… Hvordan kan det ske? Nå, men der skal da vist snart reserveres bord når først jeg er kommet over mine økonomiske ferieveer…

    • Mette says: (Author)

      Kære Maria,
      Heldigvis åbner der jo hele tiden skønne restauranter i København, derfor kan man godt komme til at glemme 🙂
      Jeg håber, du får prioriteret et besøg på Amass. Der er virkelig dejligt!
      Kh, Mette

  3. Mettch says:

    Åh, hvor ser det fantastisk ud! Jeg skal selv prøve bord 153 om et par uger, og jeg glæder mig da kun endnu mere efter at have læst din anmeldelse. A la Bitten har i øvrigt også været forbi allerede: http://alabitten.blogspot.fr/2013/07/himmelsk-mad-pa-den-nye-restaurant-amass.html

    I øvrigt, kommer der da madtips fra Thailand på et tidspunkt? 🙂

    Bedste hilsner fra Mette

    • Mette says: (Author)

      Kære Mette,

      Jeg håber, du blogger om din oplevelse med Bord 153. Jeg synes, ideen er intet mindre end genial.

      Jeg havde slet ikke set a la Bittens indlæg, det var sjovt at læse om hendes oplevelse også. Nu bliver det spændende, når der bliver lidt mere udskiftning i retterne.

      Jooo – der kommer tips til Thailand, men du må endelig ikke have for høje forventninger 🙂 Det bliver primært en enkelt anmeldelse på Nahm i Bangkok.

      Hav en dejlig sommer.

      kh, Mette

  4. Mikael says:

    Dejlig beskrivelse. Endnu et sted der må prøves af på den stadig voksende liste. Men hellere for mange gode steder end for få. Og et noget forsinket velkommen hjem herfra.

    • Mette says: (Author)

      Kære Mikael,
      Tak for feedback. Dejligt at høre.
      Amass må helt klart på jeres liste. Det er et virkelig dejligt sted og vidunderligt at slendre en tur i “køkkenhaven,” mens solen går ned over København.
      Og tak for velkomsten. Vi havde en skøn tur, men det er også dejligt at være hjemme igen.
      Kh, Mette

  5. Lækkert indlæg. Jeg holder med i at det var en dejlig oplevelse, hele vejen rundt. Smukke billeder !
    Tak for dit fine link 🙂

    • Mette says: (Author)

      Tusind tak, Gastrotravel.
      Super spændende at læse om jeres oplevelse også.
      Selv tak for link 🙂

  6. Per Guldbrandt says:

    Tak for et dejligt review og for de smukke billeder. Man føler sig godt klædt på til et besøg efter din gennemgang.
    Amass stod højt på min ønskeliste før og gør det bestemt ikke mindre nu 🙂
    Mange hilsener
    Per

    • Mette says: (Author)

      Hej Per,
      Dejligt at høre. Jeg håber, du får tid og mulighed for at besøg på Amass næste gang, du kommer til Kbh.
      Rigtig god weekend.
      Mange hilsner, Mette

  7. Hej
    Det ser og lyder bare lækkert og din beskrivelse trækker ind med helt hen til bordet.

    Et lille spørgsmål dog, fra en vininteresseret; Hvad fik I at drikke og hvordan var din oplevelse med det?

    Hyg dig
    Frederik Kreutzer

    • Mette says: (Author)

      Hej Frederik,

      Jeg er rigtig glad for at høre, at det kunne lade sig gøre at trække dig med 🙂

      Mht vore drikkvarer, er det ganske simpelt. Vi drak vand. Med brus 🙂
      Og der blev fyldt flittigt op og vi betalte bare 50 kr per person for alt det, vi kunne drikke.

      Vi var der en hverdagsaften og skulle på arbejde dagen efter, derfor ingen alkohol.

      Nu vil jeg spændt afvente din mad- og VINanmeldelse derfra 🙂

      Mange hilsner, Mette

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!