Gaveide #3: “Snaps” af Rasmus Leck Fischer – til den kreative hjemmebrygger/bartender

Inspiration til lækkerier pakket lækkert ind

Inspiration til lækkerier pakket lækkert ind

Hvis du læser jævnligt med her, vil du vide, at jeg ofte har fornøjelsen af at spise Rasmus Leck Fischers gode mad. Sidste år begik Rasmus den meget fine kogebog  og opslagsbog “Ukrudt” og i år er den blevet fulgt op af endnu en bog, der handler om det, man kan samle i naturen: “Snaps – Naturen paa flaske”.


Der findes næppe noget tidspunkt, hvor vi drikker mere snaps end på denne tid af året, men udfordringen er, at snapsen, skal startes på et meget tidligere tidspunkt og således kan vi netop i disse dage nyde naturens gang fra året, der gik, hvis vi ellers har været så forudseende at få sanket, mens tid var.

En ting er, at Rasmus giver opskrifter til at lave selve snapsen, men det, der gør bogen helt genial, er, at han også giver et efterfølgende cocktailforslag. I hvert tilfælde i det afsnit, der hedder cocktailsnapse.
På den måde er det ikke kun en snapsebog, Rasmus har lavet, men faktisk en slags “ny nordisk cocktailbog.” Jo, jo – det kan da godt være, vi synes, det lyder lidt fortærsket, men det er da intelligent at gå ud i naturen og (gratis) plukke råvarer gå hjem og hælde en flaske Brøndum over dem og vupti – 1 til 14 dage senere er der så en ny spændende cocktailmixer til barskabet.

Her er Brøndum kodeordet. Nok er Rasmus enormt kreativ, innovativ og modig, når han laver nye snapse. Men der er én ingrediens, som altid er konstant og det er selve snapsen. Rasmus bruger konsekvent klar Brøndum. Den smager godt, som den er og med Rasmus´ kokkemæssige baggrund er det umuligt at forestille sig at bruge billige slavevodka, hvis (ubehagelige) smagsnuancer måske/måske ikke bliver sløret af de øvrige ingredienser. Det standpunkt kan jeg rigtig godt lide. Hjemmelavet snaps er jo ikke et spørgsmål om at lave billig sprut, men et ønske om at skabe unikke smagsoplevelser, som samtidig genopliver minderne fra den (sommer)dag, du havde en dejlig dag med at plukke urterne/rødderne/frugterne.

Jeg er vild med bogens layout. Farvevalget – den skarpe gule – falder lige i øjnene på en ikke-Netto-lignende måde og indholdet er sat overskueligt og enkelt op med indbydende, inspirerende billeder. Thumbs up!

Kamille og honning - en fantastisk kombination

Kamille og honning – en fantastisk kombination

Du kan nå at lave en hurtig snaps til julefrokosterne.

Kamille er noget af det, der infuserer hurtigst og kræver faktisk ikke mere end en lille halv times arbejde, før den færdige snaps er klar. Snapsen bliver desuden sødet med lidt honning, så er der lidt flere, der kan være med, når den skarpe (rene) alkoholsmag bliver dæmpet.

Jeg har lavet snapsen på Mama Vodka, som jeg rigtig godt kan lide. Det er (også) en relativt neutral type alkohol, men med en yderst behagelig smag og fylde.

  • 1/2 flaske Mama Vodka
  • 1 spsk honning
  • 1 spsk tørret kamilleblomster eller 3 kamilletebreve
  • 2 spsk vand

Kog vand og honning op, til honningen er smeltet. Tilsæt kamilleblomster/te og lad det trække i 10 minutter. Hæld vodkaen over og smag til, om kamillesmagen er der. Hvis ikke, kan du lade det trække 10 minutter mere.

Filtrer snapsen gennem et klæde og hæld den på flaske.

En ting er, at Rasmus giver opskrifter til at lave selve snapsen, men det, der gør bogen helt genial, er, at han også giver et efterfølgende cocktailforslag.
På den måde er det ikke kun en snapsebog, Rasmus har lavet, men faktisk en slags “ny nordisk cocktailbog.” Jo, jo – det kan da godt være, vi synes, det lyder lidt fortærsket, men det er da intelligent at gå ud i naturen og (gratis) plukke råvarer gå hjem og hælde en flaske Brøndum over dem og vupti – 1 til 14 dage senere er der så en ny spændende cocktailmixer til barskabet.

Rasmus var for en måneds tid siden på gæsteoptræden hos Arla Unika i Torvehallerne. Her bød Rasmus på smagsprøver af et par af sine snapse i selskab med lidt ost. Jeg blev meget positivt overrasket over, hvor godt honning/kamillesnapsen smager sammen med den blå skimmelost: Høgelundgaard. MUMS.

Prøv det. Du kan SAGTENS nå det.

Du finder bogen hos boghandlerne, men du kan også købe den hos Arla Unika i Torvehallerne, når du alligevel er ude at købe ind til julemaden.

Hav en dejlig aften.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

3 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Bartenderen says:

    Elsker når man finder sådan nogle opskrift og cocktailbøger man kan lege med. Fandt en gammel en ang. lav hjemmelavet snaps også.. Man bliver helt et legebarn igen 🙂

    • Mette says: (Author)

      Ja, hvor nørdet det end måtte være, så kan jeg kun give dig ret 😉 Jeg har dog også en svaghed for de nye bøger, som giver det moderne twist baseret på de “gamle dyder.”

Trackbacks for this post

  1. Kirsebærsnaps | Becauseitmatters

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!