Skøn æblekage

Måske har du (også) lidt æbler, som trænger til nyt liv?

Mit lager af danske æbler er ved at svinde ind. Og det er fint! Lige om lidt skal der være plads til de første rabarber, siden jordbær, hindbær, blåbær, solbær, blommer, pærer …. og igen æbler……..

Måske trænger du også til lidt sødt efter en tur ude i et stadig temmelig koldt vejr, men dog med massser af små tegn på at foråret er på vej?

Lyngby sø, erantis, æblekage og chokolade

Lysten til at lege lidt med æbler og finde en potentiel ny god æblekageopskrift udmøntede sig i følgende forsøg, som er leg over en version fra Morten Heibergs lille fine kogebog: “Søde fristelser”

  • 4-5 æbler, bland evt et par pærer i – det giver en god overraskelse, når man spiser kagen
  • kornene af 1 stang vanille
  • 130 gr sødmælk
  • 4 æg
  • 60 gr sukker
  • 140 gr hvedemel
  • 100 gram smeltet smør
  • 1 dl rosiner – jeg har de mest fantastiske lyse kæmpestore rosiner købt hos G. Detou i Paris
  • 75 gr hvid chokolade, grofthakket – jeg brugte Ivoire fra Valrhona
  • 100 gr revet marcipan

Tænd ovnen på 150 grader alm varme. Pisk mælk, æg, vanillekorn, sukker, mel, rosiner, chokolade og marcipan. Pisk til sidst det smeltede smør i dejen og kom en tredjedel i en smurt tærteform (diameter 22-24 cm). Bag Bunden i ovnen til den har sat sig, den skal ikke tage farve, men blot sætte sig. Bages derfor 10-15 minutter.

Imens skrælles æbler og/eller pærer og skæres i tynde både.

Når bunden har sat sig, fordeles frugten og den resterende dej hældes over.

Ovnens temperatur justeres til 200 grader, stadig almindelig over/undervarme. Og kagen sættes på midterste rille. Bag til den er gylden og jævnt hævet op. Det tager 15-20 minutter.

Morten Heiberg karamelliserer herefter sin variant med et tyndt lag flormelis, som drysses over kagen, der sættes i ovnen igen – denne gang under grill. Karamelliseres 1-2 min. Det vælger jeg ikke at gøre med min variant, da jeg har kommet alle de gode sager i: rosiner, chokolade og marcipan.

Og kagen blev bare rigtig dejlig. Næsten konfekt. Så stykkerne behøver ikke være særligt store. Til gengæld skader det ikke, hvis man tilføjer en klat kanelparfait, hvis man tilfældig skulle ligge inde med sådan en.

Rigtig god fornøjelse.

Fotograf: Martin Kaufmann

One Comment

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Alexandra says:

    Ej, det er lige sådan en kage, som jeg har ledt efter! Har en rest marcipan liggende og de dejligste, men meget modne, fynske øko-æbler liggende. Vil droppe rosinerne (er ikke lige min ting), men vil måske drysse med et par hakkede mandler, for at understrege marcipansmagen?
    Tak for en virkelig skøn blog! Synes både opskrifter og billeder er absolut top-klasse.
    Xxx

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!