Panzanella – sådan genbruger du gammelt brød

Jeg har længe haft kig på den toscanske brødsalat Panzanella. Nogle gange har det været om vinteren, hvor tomater ikke er særligt spændende, nogle gange har jeg ikke haft gammelt brød liggende og nogle få gange har jeg udelukket muligheden, da jeg ikke har haft lyst til en salat med slattent brød, som var det, jeg frygtede det nemt kunne ende med.

MEN

Forleden syntes jeg, det var slut med alt det pjat og jeg havde alle ingredienser i huset til at gå i gang.

Ingredienserne er linet op

Panzanella er, som mange af de andre traditionelle italienske rette, en af dem, hvor enhver italiensk Mamma har sin egen version og hver region sit eget navn.

Retteligt er det i Lazio, den hedder Panzanella, mens den i Toscana hedder Panmolle.

Jeg endte med at lave min egen version af salaten og jeg syntes, resultatet blev noget så dejligt.

I modsætning til langt de fleste opskrifter, så valgte jeg at lave egentlige brødcroutoner, istedet for “blot” at bruge daggammelt brød.

Det giver en ekstra sprødhed, som jeg godt kan lide.

Til 4 personer

  • ca 20 sherrytomater
  • 2 avocadoer
  • 1 bøffelmozzarella skåret eller revet i stykker på størrelse med cherrytomater
  • 1 håndfuld basilikum
  • 2 ansjosfileter
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk sherryeddike
  • Salt og peber
  • 4 håndfulde brødcroutoner revet i stykker på størrelse med valnødder

Skær et lille kryds i skindet på tomaterne og blancher dem kort, så skindet løsner sig. Flå tomaterne med en lille kniv og stil dem til side. Du kan naturligvis vælge at skære dem i mindre stykker, men jeg kom de små tomater hele i salaten, så den ikke bliver mere våd.

Læg brødcroutonerne på en bageplade og dryp med olivenolie og salt. Bag i ovnen til de er gyldne og sprøde.

Kom alle ingredienserne til dressingen: ansjoser, hvidløg, olivenolie og sherryeddike i en skål og giv det en omgang med stavblenderen, til det er en ensartet tyktflydende dressing. Smag til med salt og peber. Der skal evt også justeres med lidt ekstra olie eller eddike, så syrebalancen er rigtig.

Kom tomater, basilikum, mozzarella og avocado i en skål. Jeg brugte et kuglejern til avocadoen, så det bliver fine ensartede kugler, der matcher cherrytomaterne. Vend til slut brød og dressing i, så brødet stadig er sprødt, når du serverer salaten.

Salat klar til servering

Sådan kan denne italienske Mamma bedst lige sin panzanella.

Og nej, det ser måske ikke enormt æstetisk og indbydende lækkert ud. Men det smager vidunderligt!

Rigtig god appetit.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann, som godt kan lide panzanella, selvom den ikke er så pæn…..

 

 

One Comment

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

Trackbacks for this post

  1. En slags nordisk panzanella med rugbrød, rodfrugter og masser af karse | Becauseitmatters

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!