Pad thai – den thailandske version af indonesisk nasi goreng eller dansk biksemad

Pad thai er en af de retter, som enhver thailandsk husmor laver på SIN måde. Der findes et utal af opskrifter og fremgangsmåder, men hvis jeg skal prøve at sammenligne den med noget af det, jeg synes ligner mest, så må det blive den indonesiske nasi goreng.
Pad thai - hurtig hjemmelavet thaimad

Pad thai – hurtig hjemmelavet thaimad

Og helt ærligt, så er nasi goreng i Indonesien lig med restemad. Det er en glimrende måde at få brugt de sidste par dages rester på og det vi hos os vil kalde for biksemad.

Nuvel, normalt så er det fried rice og noodles, som bliver betegnet som biksemad, fordi det egner sig så glimrende til at genanvende rester som ris, kød og grøntsager. Vi lavede også vores pad thai fra bunden, men jeg SIGER bare, at hvis du (tilfældigvis) har en rest nudler, så er der ikke langt fra pad thai til fried noodles.
Nasi goreng skal du nok få opskriften på en anden gang, for vi har heldigvis den dejligste indonesiske veninde, som har stået for oplæringen af Astrid i disse færdigheder, men i dag bliver det thai varianten og derfor pad thai.
Denne aften var det netop også huset teenager, som stod for madlavningen.
Sesamolie, fiskesauce, palmesukker og tørret rejepasta

Sesamolie, fiskesauce, palmesukker og tørret rejepasta

Astrid startede med alt snitteriet og opmålingen, så alle ingredienser var klar og selve “samlingen af retten blev klaret ganske hurtigt, da først panden var blevet tændt.
Du kan tage UDGANGSPUNKT i denne opskrift, men tøv endelig ikke med at erstatte kødet, med hvad du har og skifte/supplere grøntsagerne med lige det, du har lyst til eller har i køleskabet:
  • 300 gr brede udon nudler – jeg brugte og foretrækker dem fra Clearspring
  • 3 spsk neutral eller sesam olie
  • 2 sammenpiskede æg
  • 1/2 tsk rejepasta
  • 1 grøn chili finthakket
  • 500 gr udbenede kyllingeoverlår i stykker på ca 1 x 1 cm
  • 3/4 dl fiskesauce
  • 3/4 dl limejuice
  • 3 finthakkede, ikke for store, skalotteløg
  • 3 finthakkede hvidløgsfed
  • 1 spsk palmesukker
  • 1 bdt slangebønner i 2- 3 cm lange stykker
  • Friskhakket koriander
  • 1 håndfuld grofthakkede ristede og saltede peanuts
Brede økologiske risnudler

Brede økologiske risnudler

Start med at koge nudlerne efter anvisningen på pakken og i saltet vand. Imens kan du skære kyllingen i stykker.

Udbenede kyllingeoverlår skæres i mindre stykker

Udbenede kyllingeoverlår skæres i mindre stykker

Når nudlerne er dryppet af, vender du dem med 1 spsk af olien.

Varm 1 spsk olie på panden og tilsæt æggene og rør rundt, til de lige akkurat har sat sig. Hæld æggene af panden i en lille skål og stil dem til side.

Hakkede skalotteløg klar til pandens hede

Hakkede skalotteløg klar til pandens hede

Resten af olien varmes i en wok eller på en stor pande. Tilsæt rejepastaen og sauter det i 1 minut. Tilsæt skalotteløg, hvidløg og kylling. Brun alt i 3 – 5 minutter, til kyllingen er stort set færdig.

Finthakket grøn chili

Finthakket grøn chili

Tilsæt nudler, bønner, chili, fiskesauce, limejuice og palmesukker. Steg igen i 3 minutter. Vend æggene i.

Til sidst vendes koriander i retten og du smager til med fiskesauce og limejuice.

Vend koriander i lige før servering og drys med hakkede peanuts.

Spisepinde fra Japan og fisk fra Italien

Spisepinde fra Japan og fisk fra Italien

Det er naturligvis helt op til dig og din familie, hvordan I har lyst at spise maden. Jeg synes, det er optimalt at spise med pinde i mindre skåle. Hyggeligt er det også.

Når ingredienserne ellers er hjemme, så er det god hverdagsmad

Når ingredienserne ellers er hjemme, så er det god hverdagsmad

Vi spiste med en omgang sød, rød chilisauce, som du tidligere har fået opskriften på.

Ingredienserne til chilisauce - inkl. det færdige resultat

Ingredienserne til chilisauce – inkl. det færdige resultat

Uhmmmmm – sådan en omgang er slet ikke så tosset.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

4 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Hanne Breindahl says:

    Kære Mette og Astrid!
    Dér fik I mig til at smile! Smile stort! 🙂
    Netop hjemvendt fra skønne uger i Thailand og en hel del Pad Thai rigere i maven, var det bare så hyggeligt, at I tog denne ret op.
    Vi lavede faktisk selv Pad Thai i fredags til gode venner … tilsat bønnespirer, og til forret lavede vi dine “Vietnamesisk snack – det er jo fredag” (dog med kylling, da det lige var, hvad vi havde) … det var et stort hit!
    TAK for daglig inspiration til at gå i køkkenet!
    Knus og god dag!

    • Mette says: (Author)

      Kæreste Hanne,
      Ja, der må jo være en grund til, at vores tanker har cirklet så meget om det thailandske køkken 🙂
      Bønnespirer er en klassisk ingrediens i pad thai og helt autentisk at bruge. Hjemme hos os har vi lidt aversioner mod de spirende bønner og derfor vælger vi som regel andre grøntsager.
      Og snacks – fordi det er fredag! Det er nemlig den helt rette tankegang.
      Skønt, jeg kan inspirere. I morgen kommer der lidt mere Thailand på bloggen.
      Kh, Mette

  2. Mmm Mette, de rester kunne godt blive serveret hjemme hos os. Lige mad efter mit hovede. Hvor er det fedt at du bruger kyllingeoverlår i stedet for den klassiske “kyllingebryst” man ser så tit. Synes personligt at der er meget mere smag i lårene..

    • Mette says: (Author)

      Ja – jeg er helt enig. De overlår smager af meget mere og jeg er yderst begejstret for, at man kan få dem hos Årstiderne i en udgave, der allerede er udbenet. Jeg tror ikke, der bliver meget kyllingebryst serveret hjemme hos os fremover 🙂
      Pad thai er både god, nem og sund restemad. Og helt klart blevet en fast del af vores hverdagsrepertoire nu.

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!