Laksa med kokosmælk, kylling og spinat – malaysisk nudelsuppe

I sidste uge, da jeg kom hjem fra Indien, var jeg et smut forbi Torvehallerne på vejen hjem. Jeg havde en aftale med Berit, som arbejder hos CO Torveplads. Navnet siger dig måske ikke så meget, men det er hos CO, man køber de skønneste krydderurter og finder dem, som rækker ud over Supermarkedernes sædvanlige – lettere ensidige – udvalg.

Flotte krydderurter fra CO Torveplads

Flotte krydderurter fra CO Torveplads

Jeg bliver ofte fristet af de mange grønne urter og bliver til stadighed overrasket over, hvor stort udvalget er.


Der er ikke noget, der som friske krydderurter kan give maden power og masser af smag og det er en – næsten – uendelig verden, som åbenbarer sig, når man først begynde at gå på jagt i det grønne.

CO Torveplads begyndte i efteråret også at forhandle de fantastiske grøntsager fra Søren Wiuff og hvor det tidligere har været vanskeligt at få fat i disse eminente grøntsager fra Lammefjorden, så kan der nu hentes gulerødder i alle slags farver og kartofler i 5-8 forskellige slags. Det er (også) et sjovt univers at gå på jagt i og eksperimentere med, hvad f.eks. de forskellige sorter af kartofler hver især egner sig til.

Tag et smut forbi CO Torveplads og giv dig god tid til at få en snak med pigerne eller Christen derinde. Du kan være sikker på at få masser af inspiration til din madlavning.

Søg også på “Christen Olsen” (ja, så ved du også, hvad “CO” står for) på Facebook og anmod om venskab. Så kan du holde øje med, hvad der sker i den grønne stand på Israels Plads.

Jeg tog hjem fra Torvehallerne med et par krydderurter, som egner sig fortrinligt i det asiatiske køkken og da kulden slog lidt ekstra hårdt efter nogle dage med varme i Bangalore, så var lysten efter en varmende suppe stor.

Curry laksa med ærtespirer og grapefrugtmynte

Curry laksa med ærtespirer og grapefrugtmynte

Valget faldt på den malaysiske “laksa,” som er en nudelsuppe. Den findes i to varianter: med og uden kokosmælk. Den sidste variant hedder “asam laksa” og er en syrlig fiske-nudelsuppe. I dag er det imidlertid en opskrift på “curry laksa,” jeg vil give dig. Det er hverdagsmad på under 30 minutter og med grøntsager, kylling og nudler i suppen er det også en meget mættende ret.Jeg valgte en løsning, hvor jeg bruger den gode, røde karry fra Irma. Det er et produkt, der er udviklet af henrik Yde og hvis man har fået den røde karry på enten Kiin Kiin, Ricemarket, Aroiidee eller Aroii, så smager man tydeligt ophavet. Du kan også bruge en almindelig rød karrypasta, men så skal der tilsættes lidt mere væske for at få nok suppe.

Curry laksa til 4 personer

  • 1 spsk sesamolie
  • 2 finthakkede fed hvidløg
  • 1 finthakket stilk citrongræs
  • 2 spsk karrypasta eller 1 karton af Irmas røde karry – Såfremt du bruger 2 spsk af den almindelige karrypasta, har du brug for mere væske. Derfor tilsætter du yderligere 2,5 dl kyllingefond og 2,5 dl kokosmælk
  • 1 dåse kokosmælk
  • 6,5 dl kyllingefond
  • 400 gr kyllingekød i små tern på 1 x 1 cm
  • 250 gr tørrede nudler, gerne fra Clearspring. Alternativt kan du bruge de friske nudler, som kan købes i asiatiske butikker. Disse behøver ikke at blive kogt først, men skal blot blødes op
  • 2 porrer i tynde skiver
  • 200 gr frisk spinat
  • Ærtespirer
  • Grapefrugtmynte

Start med at sætte vand over til nudlerne og kog dem, så de er lige knap al dente. Resten af kogetiden får de i suppen.

Varm olien op og svits citrongræs, hvidløg og karrypastaen. Hvis du bruger Irma varianten, skal du lige vente med at tilsætte den. Svits i ca 2 minutter og tilsæt derefter al væsken: Irma karry, kyllingefond og kokosmælk. Lad det koge op i et par minutter og tilsæt derefter kyllingekødet, porrerne og nudlerne. Kog suppen op igen og lad den koge 2-3 minutter til kødet er færdigt.

Tilsæt til sidst spinaten og lad den lige akkurat falde sammen, før suppen tages af varmen og serveres.

Nu kommer de sidste gode fif.

Hos CO Torveplads finder du nogle fantastiske ærtespirer, som laves på frø fra sukkerærter. De er sprøde, søde og gode. Men det allerbedste er, at man kan klippe spirerne ned og så kommer de automatisk igen.

Ærtespirer, som kan høstes ad flere omgange

Ærtespirer, som kan høstes ad flere omgange

Det er en god måde at få lidt forårssmag ind i din mad, nu hvor vi stadig skal vente lidt på, der kommer frisk grønt.

Grapefrugtmynte

Grapefrugtmynte

Prikken over i´et er den gode grapefrugtmynte, som du finder samme sted. Almindelig mynte kan selvfølgelig også bruges, men de giver et pikant spil, at smagen drejes en lille smule og det syrlige fra grapefrugttonerne går fint i balance med den fede kokosmælk.

Vi skal snart have laksa igen. Det var et skønt måltid!

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

 

 

6 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Berit says:

    Kære Mette.
    Sikke en lækker, informativ artikel med de skønneste billeder og en dejlig opskrift. Jeg får lyst til at skynde mig ind og rive ned af hylderne og jeg har endda fri ;O) Tak for dit fine indslag og jeg ser frem til at se dig inde ved os igen. Der var vidst også noget med en Hørøget olie ikk? Du må have en dejlig dag. Kh Berit.

  2. Cook Valley says:

    Sikke en dejlig hverdagssuppe, du her præsenterer – det er skønt med hurtige retter, som også smager af noget og har gode råvarer som basis.
    Jeg kan også kun anbefale CO i Torvehallerne. Sidst fik jeg en god snak om havtornjuice og løvstikke. Jeg forsynede mig med 3 potter med løvstikke, marokkansk mynte og en blød timian – og på trods af en efterfølgende tur gennem Københavns kolde gader til Nyhavn og en middag hos Gorms, var de stadig friske, da vi kom hjem. De står stadig friske og saftfyldte i vindueskarmen og har masser af smag. Jeg glæder mig til at se, om de også kan klare at blive plantet ud, når – meget snart, tak – det varme forår kommer.)
    Det er et rigtig spændende stade, som jeg klart vil besøge hver gang turen går forbi Torvehallerne.
    Næste gang tror jeg, at jeg prøver grapefrugtmynten, som jeg da også skelede lidt til denne gang.

    Venligst Birte

    • Mette says: (Author)

      Kære Birte,
      Sikke nogle dejlige ting du har fundet hos CO Torveplads. Udvalget er også righoldigt og de gode potter er nu så dejlige at få med hjem og lege videre med. Og ja, kvaliteten er god.
      Hverdagssuppen bliver enormt god med et ordentligt skud af de friske, grønne urter.
      Mange hilsner, Mette

  3. pernille says:

    jeg lavede en variant af denne i aftes, den var med krydrede kyllínge kødboller, resten af farsen fra frikadellerne dagen før. Det var et supermåltid, 2 familiemedlemmer fik den inden træning – det var sagtens muligt den lå slet ikke tungt i maven – og de sidste 2 medlemmer fik den efter træning, hvor den varmede og mættede dejligt. Tak for telefonkonsultationen, og nudlerne som i øvrigt meget ligner dem på dit billede var helt perfekte. Knus P

    • Mette says: (Author)

      Kære Pernille,
      Uhmmm – det lyder som en skøn udgave, du har lavet og alletiders at bruge resterne på den måde.
      DEJLIGT familien også synes om det og jeg kan sagtens se, at det er et glimrende både før og efter træningsmåltid.
      Knus, M

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!