Stegt laks på linser med grønt “krudt”

Den gode laks fra Skagenfood er nu kommet i endnu bedre selskab.
_DSC5651-2

Denne ret kombinerer en slags linsesaute med en masse grøntsager, saftig laks og krydderurter, som giver hele retten et enormt spark. På den gode måde.

Linser har jo den enorme fordel sammenlignet med bønner, at de ikke skal lægges i blød, før de skal bruges. Det passer fint til mit temperament, men når det er sagt, så kan jeg altså også vældig godt lide linser. Balancegangen mellem at koge dem og koge dem for længe er dog HÅRFIN. Smag jævnligt på linserne, mens de koger. Overkogning gør dem simpelthen så kedelige.
Jeg tilsætter altid lidt krydderurter og et par fed hvidløg, når jeg koger linser og bønner. Brug hvad du har og har du ingen friske krydderurter, så kom 1 tsk korianderfrø ved.

_DSC5655

(Til 4 personer)

Linser med grønt

  • 2 spsk olivenolie
  • 1 rødløg
  • 2 stilke blegselleri
  • 2 gulerødder
  • 1 porre
  • 150 gr puy linser
  • 4 timiankviste
  • 1 rosmarinkvist
  • 275 ml kyllingefond
  • Salt og peber
  • Citronsaft

Start med at skære alle grøntsagerne i ens størrelse tern på max 0,5 x 0,5 cm.

Varm olien i en gryde og sauter grøntsagerne i 5-10 minutter, uden de tager farve.

Tilsæt linser, timian, rosmarin og fond. Lad linserne simre i 15-20 minutter, men smag endelig på dem jævnligt, så de ikke får for meget. Når linserne er al dente, krydres de med salt, peber og citronsaft. Hold linserne lune.

Krydderurtekrudt (eller relish)

  • 50 gr blandede krydderurter. Jeg brugte persille, dild og koriander, men du bestemmer og vælger dine yndlinge
  • 1 1/2 spsk kapers
  • 2 fed hvidløg
  • Juice af 1 citron
  • 8 spsk olivenolie

Krydderurterne hakkes fint og blandes med finthakkede kapers og finthakkede hvidløg. Bland med citronsaft og olivenolie og smag til med salt og peber. Jeg bruger altid saltede kapers og derfor bliver salt stort set ikke nødvendigt.

Laksen

  • 600 gr laks – fire portionsstykker
  • Olivenolie
  • Smør
  • Salt
  • 1 økologisk citron

Varm smør og olivenolie på en pande. Salt laksen og steg den hårdt i 1,5 – 2 minutter på hver side.

Saml retten ved at lægge linserne i bunden af en tallerken. Læg laksen ovenpå og til sidst krydderurterne og julienne af økologisk citron.

Spinatsalat

  • frisk spinat
  • 2 spsk krydderurtekrudt/relish

_DSC5646

Vask spinaten og tør den grundigt. Vend bladene med et par spiseskefulde krydderurter og server straks.

Det krydderurtekrudt/relish er simpelthen så fantastisk. I lørdags lavede jeg den igen. Denne gang med basilikum og persille til en salat med grillet squash, forårsløg, bøffelmozzarella og bagte tomater, som alt sammen skulle passe til en skøn gang bolo, der havde simret på komfuret det meste af eftermiddagen.

Lakseretten spiste vi forresten to dage i træk. Det er noget så godt!

Hav en god start på ugen.

KH, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Blåt og hvidt fad fra Ewa & Co

Salatbestik fra Habitat

Dyb tallerken fra Magasin

 

2 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Pernille says:

    Krydderurtekrudt er godt til mange ting, gad vide om ikke man ligesom med pesto kan lave et glas og have stående i køleskabet en uges tid eller to ?
    Knus P

    • Mette says: (Author)

      Jo, du har da fuldstændig ret, Pernille. Det vil være et fint glas at have stående i køleskabet i nogle dage.
      Super ide!
      KRAM

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!