Kartoffelmos med æble og peberrod

Mon ikke vi er mange, der har et svagt punkt overfor kartoffelmos?

Jo, det er masser af stivelse og farlige kulhydrater, men så længe alt sker med måde og det måske endda kombineres med en god gang træning først, så kan det altså godt forsvares at spise en god portion kartoffelmos en gang imellem.

Her er en opdateret version, som indeholder få ingredienser, men har mere spark på smagen med peberrod og æble. Æblerne tilfører en fin sødme, mens peberroden – som altid – giver et stærkt kick. Start forsigtigt med peberroden, så kan du altid komme lidt mere i, til styrken passer.

Kartoffelmos i portionsskål
Kartoffelmos i portionsskål

Vi spiste mosen til økologiske skaftkoteletter fra Aarstiderne, som får dem fra Slagtergården i Holbæk. Nu har vi gennem længere tid spist svinekød fra Hindsholmgrisen og derfor var det også sjovt at smage de to slags op mod hinanden.


Der var nu ingen tvivl ved vores middagsbord. Hindsholmgrisen indeholder meget mere smag og vil til enhver tid være vores foretrukne valg.

Nå, skal vi ikke komme i gang:

Ingredienser:

  • 1,2 kg skrællede kartofler
  • 3 store skrællede æbler delt i mindre stykker
  • 3 – 4 spsk friskrevet peberrod
  • Evt 40 gr smør – hvis du har samvittighed til det – jeg har valgt at bruge piskefløde i stedet for mælk og dropper derfor smørret, men kartoffelmos smager dejligt med smør
  • 1/2 – 1 dl piskefløde
  • Salt og peber

Sæt kartoflerne over at koge. Husk du endelig ikke må komme salt i kogevandet. Når kartoflerne har kogt i 10 minutter, tilsættes æblerne og det hele koger færdigt, indtil både æbler og kartofler er møre.

Dræn vandet fra kartoflerne og æblerne.

Kom smørklatten i, hvis du har valgt at lave mosen med smør.

Pisk i hånden eller med en håndmixer, indtil der ikke er flere klumper. Tilsæt peber, salt, peberrod og piskefløde. Start med 1/2 dl piskefløde. Pisk igen. Tilsæt mere piskefløde, til du synes, konsistensen er rigtig.

Smag nu godt til, om der skal mere peberrod og/eller salt i.

Mosen er nu færdig. Du kan ved anrette drysse med lidt friske æbletern og ekstra friskrevet peberrod.

God fornøjelse.

Mange hilsner, Mette

Foto: Martin Kaufmann

11 thoughts on “Kartoffelmos med æble og peberrod”

    1. Kære Heidi,
      Nej, du behøver ikke løbe til Øjenlægen. Det var mig, der havde været lidt hurtig.
      Nu skulle der imidlertid også være lidt til synssansen 🙂
      Hav en dejlig start på ugen.
      Kh, Mette

  1. En kartoffelmos uden smør? Det troede jeg ikke, at man kunne 😀 Hehe.. Spøg til side, det ser (som altid) rigtig lækkert ud, og det lyder som en skøn kombination med æble og peberrod.

    Jeg har dog altid lært, at man ikke må piske en kartoffelmos med en håndmixer da man risikerer, at den bliver “lang” og klistret. Sådan en mos har jeg fået én gang og det var ikke nogen succes. Jeg plejer at mose min mos med et piskeris, og hvis den skal være helt glat og fin presser jeg den igennem en sigte 🙂

    1. Hej Martin,
      Jo – tro det eller ej, det kan faktisk godt lade sig gøre uden smør. Til gengæld “kompenserer jeg så med piskefløde 🙂
      Man må ikke piske med en håndmixer OG salt. Så bliver den lang og klistret.
      Hvis du pisker uden salt, så er der ingen fare.
      Jeg bruger ofte en egentlig pure-presse eller et piskeris og overarmen. Denne gang var det sidstnævnte metode og så måtte jeg netop også passere gennem en si til sidst.

        1. OK, Martin. Hvis jeg nu skal være HELT ærlig, så kan mosen sagtens tage en stor klat smør, men det er lidt op til egen samvittighed, om man har lyst at gøre det.
          Den kan sagtens undværes, men der er ingen tvivl om, at smør gør noget godt for (kartoffel)mos.

  2. Spændende opskrift.
    I gamle dage kom vi ikke smør i kartoffelmosen, kun mælk, smørret kom ovenpå så det løb ud over mosen.

    1. Ja, sådan fik jeg faktisk også serveret mos derhjemme.
      Sådan en lille fordybning på toppen af “mos-bjerget”, hvor smørret stille og roliget kunne ligge og smelte.
      Vi rev desuden altid masser af peberrod ud over kartoffelmos.

Leave a Reply to Martin Villumsen Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *