Nytårsbag: Financiers med clementin

Jeg har hørt lidt om, at der findes nogle, som ikke bryder sig om kransekage. Det kan jeg jo SIMPELTHEN ikke forstå og slet ikke efter, jeg forleden var ved at købe kransekage med hjem fra Emmerys TIL MORGENMAD!

Jeg gjorde det ikke, men jeg skal have smagt deres version med appelsin, før det er for sent.

Et godt alternativ og kompromis til kransekage er den lille kage financiers, som også bages med marcipan og/eller mandelmel dog ikke i samme mængde som kransekage og dermed heller ikke samme tætte konsistens.

Traditionel facon med et lille stykke clementin

Traditionel facon med et lille stykke clementin



Tværtimod. Financiers er en lille let, fugtig og svampet kage, som har fået sit navn, da den traditionelle rektangulære form leder tankerne hen på en guldbarre.
Små runde med kakaonibs - min egen favorit

Små runde med kakaonibs – min egen favorit


Skulle du ikke have sådan en form i dit husgeråd, så kan det også lade sig gøre, at bagen kagen hel og skære de små financiers ud bagefter.

Det brunede smør, beurre noisette, giver kagerne en ekstra dimension, som du ikke må snyde dig selv for.

Financiers med clementin

(til ca 60 stk)

  • 200 gr marcipan – jeg bruger Summerbird
  • 200 gr flormelis
  • 50 gr mandelmel
  • 1 vanillestang
  • 6 æggehvider
  • 120 gr hvedemel
  • 160 gr smeltet smør, som har fået lidt farve = beurre noisette
  • Saft og skal fra 2 økologiske clementiner
  • Pynt: små clementinstykker, kakaonibs, pistacienødder og frysetørrede hindbær
  • Flormelis”sne”

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Ælt marcipan med flormelis, mandelmel, clementinskal og vanillekorn. Rør æggehviderne i lidt efter lidt og tilsæt melet.

Rør det smeltede (og let afkølede) smør i dejen og til sidst  clementinsaft. Rør til dejen er homogen og uden klumper.

Lad dejen hvile køligt 1 time.

Smør financiersforme eller andre små forme med smør. Jeg smelter smørret og bruger en bagepensel, det er effektivt og hurtigt.

Hæld dejen på en sprøjtepose og fyld formene. Der er intet hævemiddel i dejen – udover æggehviderne – så du kan sagten fylde formene til kanten.

Drys med det, du har lyst til eller lad helt være. Det er slet ikke et must.

Bag kagerne ved 230 grader i 12-15 minutter. Lad kagerne køle godt af og drys med lidt flormelis før servering. Jeg har også drysset med jordbærpulver og kakao.

I hjertefacon med pistacienødder og jordbærstøv

I hjertefacon med pistacienødder og jordbærstøv

God fornøjelse.

KH, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

3 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Altså, hvis de skulle på nytårsmenuen, så skulle de være en del af desserten – intet nytår uden KRANSEKAGE. I love it. Og har besluttet mig for at bage det langt oftere i det nye år – eks vis kransekage i selskab med sommer modne jordbær, eller bagt med hyldeblomst, kan du forestille dig det?

    Nuvel, de er yderst kære dine Financiers, og lyder lækre med clementinsaft i. Yummy.
    – Jeg må vist ud og have købt flere kageforme!

    Rigtig godt nytår, søde Mette, må I komme ind i det nye år på festligste vis, og må året bringe jer lykke, lutter gode oplevelser og endnu mere MAD & DRIKKE.

    Kh La Cucina NADA

    • Mette says: (Author)

      Jeg kan godt følge dig, Nada, men jeg er jo også vild med kransekage (og financiers)!
      Godt nytårsforsæt med kransekage. Den støtter jeg 100% op om 🙂
      Også et rigtig dejligt og lykkebringende Nytår til dig. Glæder mig til vi ses “derude”.
      KH, Mette

  2. Anders Buschardt says:

    Rigtig god opskrift – og meget populær blandt alle jeg har serveret dem for (selv dem der normalt ikke bryder sig om marcipan). Nyder nu resterne med den vintage port jeg åbnede nytårsaften – fantastisk kombination.
    Hilsen
    Anders

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!