Chokoladecookies med saltkarameller

I dag får du opskriften på de mest syndige chokoladecookies, du kan forestille dig.

Ikke nok med, at dejen er spækket med smør og chokolade, så er der ydermere bagt en saltkaramel ind i dejen.

Chocolatecookies med indbagt saltkaramel

Chocolatecookies med indbagt saltkaramel

De kræver noget arbejde. Du skal først lave karamellerne og derefter cookies, så det er et oplagt weekendprojekt.
Arbejde kræves der også til at forbrænde dem. Du skal regne med en rigtig god tur i løbeskoene eller i fitness centret, men de er så vidunderligt bløde, sprøde, seje og fantastisk velsmagende, at de bestemt er anstrengelserne værd.

Det hele starter med, at du laver en halv portion af Valdemarsro fantastiske saltkarameller. Jeg fulgte opskriften med den undtagelse, at jeg brugte demerara sukker i stedet for almindeligt sukker eller rørsukker. Demerara har i sig selv lidt af en karamelsmag.

Masser af opskrifter anbefaler sukkertermometer til at lave karameller. Det synes jeg slet ikke er nødvendigt, det er faktisk ret nemt at se, hvornår karamellen er færdig. Følg med herunder.

  • 2 1/2 dl piskefløde
  • 125 gr demerara sukker eller alm. rørsukker
  • 60 gr glukose sirup
  • 1 tsk flagesalt

Kog alle ingredienserne – undtagen salt – op i en gryde i 30 – 45 minutter ved middel varme. Du skal naturligvis passe på, det ikke brænder på, men du behøver ikke stå at røre i gryden hele tiden. Når massen slipper bunden, er blevet tyk og sej, er den færdig.

Du kan lave en lille prøve (a la geleprøven) ved at sætte en lille teske af massen af på en tallerken og se, om den stivner. Det skal den gøre ret hurtigt. Hvis den ikke stivner, skal du koge den lidt længere.

Tippet med, at massen skal slippe bund og sider på gryden, er det bedste. Så ER din karamel færdig, når den gør det.

Tag gryden af varmen og rør 1 tsk flagesalt i. Rør hurtigt rundt og hæld karamelmassen i en firkantet form smurt med (neutral) olie. Formen skal ikke være særlig stor. Ideelt er 10 x 10 cm, så du får nogle gode tykke karameller.

Stil karamellerne til afkøling.

Når du har stillet karamellerne til side for at sætte sig, må du gøre det samme.

Enten skal du vente ca en halv dag, eller også skal du sove een gang og lade det blive næste dag.

Her skærer du karamellerne i små firkanter på ca 1 x 1 cm.

De færdige karameller - sørg for at stille dem LANGT væk (de smager fantastisk)

De færdige karameller – sørg for at stille dem LANGT væk (de smager fantastisk)

De må gerne blive lidt tykkere, end du kan se, mine var. Sæt karamellerne i køleskabet, så de bliver helt kolde og bedre bevarer formen, når de bliver bagt ind i dine cookies.Så skal du i gang med dejen til cookies

Til ca 35 – 40 kager:

  • 150 gr smør
  • 230 gr rørsukker
  • 75 gr demerara sukker
  • 2 tsk hjemmelavet vanillesukker
  • 2 æg
  • 75 gr finthakket mørk chokolade – Amedei chokoladeknapper selvfølgelig
  • 240 gr hvedemel
  • 50 gr usødet kakao
  • 1 1/2 tsk bagepulver
  • 1/4 tsk salt
  • Salt og flormelis til ekstra drys

Tænd ovnen på 175 grader.

Pisk smør, rørsukker, demerara og vanillesukker til en hvid, cremet masse. Det tager ca. 5 minutter. Rør æggene i et efter et og herefter chokoladen.

Bland de resterende tørre ingredienser i en skål: mel, kakao, bagepulver og salt.

Vend hurtigt de tørre ingredienser i smørmassen og vend rundt, så alt bliver fordelt og dejen bliver homogen og uden “lommer” af mel.

Tril valnøddestore kugler af dejen og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.

Sæt 16 kugler på hver plade. Der skal være god plads til, at kagerne kan flyde lidt ud.

Tryk nu en karamel ned i hver kugle og drys med et par “korn” flagesalt.

Så langt så godt....

Så langt så godt….

Tril igen kuglerne runde og vend dem grundigt i flormelis.

Sørg for at lukke karamellen helt inde, når du triller anden gang. Vend derefter i flormelis

Sørg for at lukke karamellen helt inde, når du triller anden gang. Vend derefter i flormelis

Sæt dem på pladen igen. Du skal ikke trykke dem flade, de flyder selv ud, når de kommer i den varme ovn.

Bages i præcis 13 minutter. Hvis du bager længere, flyder kagerne for meget ud og det samme gør karamellen.

Lad kagerne køle af på en bagerist, før du angriber dem.

Chocolatecookies med indbagt saltkaramel

Chocolatecookies med indbagt saltkaramel

Fotografen angreb straks efter de kom ud af ovnen og jeg har lovet ikke at sige, hvor mange han spiste.
Men kagerne er gode! Ufatteligt gode!

Jeg håber, du har mod på at gå i gang med det lille projekt.

Hav en dejlig weekend.

Mange hilsner, Mette

Fotograf og jeg-kan-spise-flere-cookies-end-dig-mester Martin Kaufmann

 

12 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Nøj, hvor ser og lyder de indbydende og fantastisk syndige på den helt uimodståelige måde!

  2. Benedicte says:

    Sikken en fristelse!
    Desværre er denne weekend ikke lang nok, da søndagen skal tilbringes langt fra køkkenregionerne, så de må desværre vente…

    • Mette says: (Author)

      Ja, det er en af de større.
      Og lidt omfangsrig i arbejde også, men jeg synes absolut, det er arbejdet værd. Men man skal være MEGET disciplineret!
      Rigtig god søndag.

  3. Charlotte says:

    Nøj, de ser bare syndig ud!
    Måske er det dem jeg skal lave i weekenden? Jeg har godt nok en masse hvid chokolade jeg skal have brugt. Tror du ikke jeg kan erstatte den mørke med hvid chokolade? Og måske lidt appelsin saft/skal?
    Vh Charlotte G

  4. Mikael says:

    Men jeg håber at overbevise Palle om de er fuldstændig livsnødvendige at lave her i weekenden. Så må vi se om han går på den.

    • Mette says: (Author)

      Du har ret, Mikael. Du har uden tvivl ret. Death because of NO chocolate 🙂
      Rigtig god søndag til jer begge.

  5. selda says:

    Hi Mette,

    where could we find an english traduction….or french 😉 I absolutely want to try this receipt!!!!

    Thnaks in advance.

  6. Mikael says:

    Hej Mette
    Du har ret, de er helt ufatteligt gode (det synes Palle også). Et lille godt råd til de der skulle få lyst og mod på at gå igang med opskriften. Når kagerne tages ud af ovnen skal de lige have lov at sætte sig i karamellen før de skal over på risten. Man må styre sin utålmodighed. Den første jeg flyttede endte som en omvendt vulkan. Al karamellen gled gennem risten og efterlod en hullet chokoladecookie tilbage på toppen 😉

    • Mette says: (Author)

      Hej Mikael (og Palle),
      GODT I kunne lide kagerne!
      Alletiders råd, selvom det da er helt umuligt at forestille sig, at man er utålmodig efter sådan en lækkerbidsken 🙂

  7. Maria Weis Hasnen says:

    Jeg eeeelllsker kager og søde sager, så de her SKAL prøves! Meget snart! Hvor jeg glæder mig. 😉
    1000 tak for en skøn blog, med anderledes opskrifter og rigtig flotte og inspirerende billeder! Jeg er en meget fast læser, der flittigt kigger rundt på din side 🙂

    Maria

    • Mette says: (Author)

      Kære Maria,
      Hahaha – ja, så er din drøm virkelig kommet i opfyldelse her. På mange måder er dette en double-up cookie 😉
      Hvor er det dejligt at høre, du kan lide og bliver inspireret af bloggen. Det er fedt!!!!!
      Kh, Mette

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!