Blommetrifli og mågestel

Jeg har fundet mågestellet frem. Jeg tænker, det skal bruges, når de klassiske retter kommer på banen.

Trifli ER en klassiker, men man kan jo sagtens lege lidt med anretningen og pludselig få det, der ikke plejer at se specielt interessant ud til at være en helt ny dessert.

Trifli er og bliver en klassiker - uanset hvordan den anrettes

Trifli er og bliver en klassiker – uanset hvordan den anrettes

Jeg er vild med trifli. Det er en af de kager/desserter, jeg husker fra min barndom, når frugtsæsonen var på sit højeste eller med de syltede/hengemte fra lageret.

På et tidspunkt så jeg et af River Cottage udsendelerne og her sagde Hugh Fearnley-Whittingstall, at uanset hvordan man mixer bær, creme og kage (marengs, makroner, sukkerbrød eller lignende) samt flødeskum, så bliver det godt.

Jeg kan ikke være mere enig.

Blommetrifli

(Til 4 personer)

  • 10 blommer – jeg brugte Jubilæum fra Fejø
  • 2 spsk rørsukker
  • 2 tsk hjemmelavet vanillesukker

Vask blommerne og skær dem i ensartede stykker på godt 1×1 cm. Læg blommerne i en lille bradepande og drys de to slags sukker over.

Bag blommerne i ovnen ved 200 grader i 5-10 minutter. Du må endelig ikke røre rundt. Ideen er, at faconen skal bevares og de skal ikke bages så længe, at stykkerne “koges” helt ud.

Tag blommerne ud af ovnen og lad dem køle af.

De kan sagtens laves dagen i forvejen.

Kagecreme

(Du kan vælge at halvere portionen. Det er en del creme, men den kan sagtens gemmes og bruges til en ny portion dagen efter)

  • 2,5 dl piskefløde
  • 2,5 dl mælk
  • 100 gr rørsukker
  • Kornene af 1 vanillestang
  • 6 æggeblommer
  • 30 gr maizena
  • 2,5 dl piskefløde pisket til skum

Fløde og mælk koges op med vanillekorn, den tomme stang og halvdelen af sukkeret. I mens piskes æggeblommerne luftige med maizena og det resterende sukker.
Når mælken koges hældes den forsigtigt og under omrøring i æggemassen. Hæld nu cremen tilbage i gryden og varm den forsigtigt op igen, til den begynder at tykne og ikke smager af mel mere. Men pas på den MÅ IKKE KOGE.
Kom cremen i en skål og dæk den med film, som kommer helt ned at ligge ovenpå cremen, så den ikke trækker skind.
Sæt cremen på køl og lad den blive helt kold.

Når desserten skal serveres, vendes flødeskummet i cremen.

Makroner

(Her er vi enige om, det er ok at springe over, hvor gærdet er lavest. Køb derfor nogle gode makroner hos bageren eller find fine små italienske amarettini, som er små og nuttede i størrelsen. Det er dem, jeg har brugt).

  • 1 stor håndfuld amarettini
  • 1 sjat portvin eller rom efter smag

Knus makronerne let og hæld sprutten over.

Jeg kan bedst lige, at det ikke trækker så længe, så der er stadig er knas i makronerne. Hvis du foretrækker noget andet, så lader du blot blandingen stå at trække lidt længere, før den skal blandes med frugt og creme.

Anretning

Elementerne lægges lagvis i en stor skål eller små portionsglas.

Du kan selvfølgelig også vælge min variant og “brede” triflien mere ud på en tallerken.

Mange vælger at slutte af med et tykt lag flødeskum. Det gjorde jeg ikke. Denne gang. Gør som du synes.

Jeg håber, du har fået inspiration til at tage fat i en klassiker. Så kan du jo selv bestemme, om det skal være traditionelt eller med et twist (på anretningen).

Glædelig fredag!

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

5 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Hej Mette,
    Jeg kunne ikke være mere enig! Trifli i alle udformninger smager fantastisk! Men yndlings -triflien over dem alle må være æble/makroner/flødeskum. Mine børn elsker at hade den dessert – øv! Skal vi nu have det igen! De er da møg forkælede! Det er det bedste i verden! 🙂 Som sædvanligt har du anrettet smukt, og jeg synes Mågestellet er helt rigtig til en sådan mormor dessert! 🙂
    Jeg har planer om at bage en masse æblekager i weekenden og så har jeg været ude og plukke hyben i går. Jeg vil prøve at lave hybenmarmelade. Det bliver sjovt! God weekend!
    Mvh Ulrika

    • Mette says: (Author)

      Godmorgen Ulrika,
      Hvor er du god. Sikken et herligt weekendprojekt at skulle lege med både æbler og hyben.
      Jeg er helt enig med dig, at æblekage eller trifli er da den ultimate dessert. Så bliver det bare ikke mere “mormor” og det smager så vidunderligt. Jeg lavede en portion i sidste uge og Martins kommentar var: “Jeg ved ikke, hvad det er, der sker med mig, når jeg får æblekage?!” og så bad han om en portion mere.
      Jeg ved heller ikke, hvad der sker, men jeg tror, det er noget med, vi ryger direkte tilbage til barndommens (smags)minder.
      Rigtig dejlig weekend til dig.
      Jeg glæder mig til at læse om alle dine æblekager.
      Mange hilsner, Mette

  2. 🙂 Jeg har det fuldstændig som din Martin. Jeg kan altid lige spise lidt mere æbletrifli, og det ender altid med mavepine. Jeg lærer det aldrig 🙂 🙂

  3. Sine says:

    Jeg må tilstå, at jeg ikke er den store trifli fan.. Undskyld! Men det ser lækkert ud!! 😀
    Hos mig skal der laves bagte blommer og æbler under mandel/marcipanlåg i weekenden.. 😀

    • Mette says: (Author)

      Uhmmmm – det lyder altså også dejligt, Sine.

      Jeg skal helt sikkert også lege med blommer meget meget snart 🙂

      Rigtig god weekend til dig!

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!