Skønne stikkelsbær – kompot med citronverbena og hyldeblomst

Bærsæsonen er for alvor over os nu.

Vi laver nogle enormt gode bær i Danmark. På grund af vores koldere klima udvikler smagen sig langsommere og bliver langt mere koncentreret, end i de lande hvor væksten går væsentligt hurtigere.

Nogle bær tager vi for givet og får nemmere anvendt end andre. Jordbær, hindbær og de nu så populære blåbær, giver fuldstændig sig selv. Mens ribs, solbær og stikkelsbær i højere grad har en tendens til at blive overset og glemt.

Men selvfølgelig er der masser af mulighed for dem også!

Hvorfor planter vi ikke nogle flere bærbuske i stedet for træer og buske uden spiselig frugt. Bærbuske er også skønne at se på.

På hotellet Therme Vals i Schweiz står der ribsbuske på alle balkonerne. De er smukke og pynter usigeligt – både når de bærer bær og når de ikke gør.

Et meget smukt stikkelsbær

Da jeg var på Fejø for nogle uger siden, hvor klimaet er lidt mere gunstigt, fik jeg mulighed for at smage de skønne solstik, som er en krydsning af solbær og stikkelsbær. De var netop ved at være modne, så jeg kan kun drømme om at komme derned en tur igen og plukke løs….!I stedet fik jeg en bakke friske grønne stikkelsbær med hjem, som jeg trods større planer og en pladefuld mislykkede vandbakkelser endte med at forvandle til en helt igennem enkel komport til morgenmaden.

Stikkelsbær nippes på altanen – solen skal nydes, når den er der

Ingredienserne er følgende:

  • 650 gr stikkelsbær, skyllede og nippede
  • 100 gr rørsukker
  • 1/2 dl hyldeblomstsaft
  • En god håndfuld citronverbena/jernurt – en af mine absolut yndlingskrydderurter i det søde køkken

Igen har jeg valgt at lave en lille portion og holde igen på sukker og helt udelade konserveringmiddel, men i stedet sørge for at spise kompotten, mens den er bedst. Sådan foretrækker jeg at lave syltetøj. Geleringsmiddel synes jeg heller ikke er nødvenigt.

Alt sættes over i en kasserolle og koger godt ind. Jeg valgte at blende min, så den bliver dejlig cremet, men det er op til dig.

Smag endelig til, så du sikrer, at kompotten har den sødme, du ønsker.

Alt kunne også være blandet i et ildfast fad og bagt i ovnen ved 180 grader. Det vil være et eminent tilbehør til en god vanilleis.

Stikkelsbær smager faktisk en lille smule hen ad passion. Det fandt jeg ud af, da jeg smagte de nye Matcha mandler fra Summerbird.

Min kompot er endt som tilbehør til Unika ymeren i denne uge. Sammen med lidt grove speltflager og lidt ekstra citronverbena, så er det en herlig måde at starte dagen på.

Kompotten kun også være endt i en is. Forestil dig en cremet vanilleis mes masser af vanillekorn og striber af stikkkelsbærkompotten. Eller kanelis i stedet for vanille. Stikkelsbær elsker kanel. Eller hvad med en citrontærte med  et lidt mindre lag citroncreme, men stikkelsbærkompot også lige under marengsen.

Eller hvad mend sprøde vandbakkelser, som gemmer på stikkelsbærkompot og en skøn kagecreme?!

En lagkage ville heller ikke være tosset eller en pavlova, hvor flødeskum er vendt med kompot. Eller Eton Mess…..

Unika ymer, speltflager og stikkelsbærkompot med citronverbena og hyldeblomst

Har du fået mod på at prøve nogle nye bær?

Hav en dejlig dag.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

PS Med dette sommervejr kan man lige så godt gå i køkkenet og sylte nogle bær!

2 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Bettina Reventlow-Mourier says:

    Sounds delicious. Photos are stunning. 🙂

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!