En guldklump fra Norditalien er flyttet ind – sæson for sorte vintertrøfler

December måned er sæson for mange ting: æbleskiver, pebernødder, overspisning, snaps og hygge i overdimensioneret format.

Men det er også tid for “Tuber Melanosporum Vittadini” eller slet og ret den sorte vintertrøffel. Sæsonen starter i December og varer helt til marts.

Frisk, sort vintertrøffel

Frisk, sort vintertrøffel

Ved hjælp af C&E Gastro-Import og Gastronomisk Innovation lykkedes det mig at få fat i en flot, stor 41 grams guldklump. Den kommer fra firmaet Fungo e Tartufo (svampe & trøfler) som drives af familien Ferrari  med døtrene Viviana & Monica i spidsen. De har både friske trøfler og en stribe uimodståelige trøffel produkter, som olie, smør, pasta og honning.

Da jeg fik den helt vidunderlige velduftende trøffel i hånden, gik jeg straks i gang med at lægge planer på, hvordan den allerbedst kunne anvendes. 

Det er klassisk at servere trøffel til risotto, spaghetti, kartofler og æg. Relativt neutralt smagende “tilbehør”, så trøflens overvældende smag og især duft kan få lov at stå helt tydeligt frem.

Jeg havde lyst at lave det hele, men startede med at lave en mos på Søren Wiuffs vidunderlige æggeblommekartofler. De kan nu fås i Torvehallerne hos C/O Torveplads – dem med alle krydderurterne.

Skræl en passende portion kartofler. Ja, det er lidt møjsommeligt med æggeblommekartoflerne, som har mange øjne, med det er i dén grad umagen værd. Kog kartoflerne uden salt og når de er helt møre, drønes de for vand og moses.

Jeg brugte min yndlingsstavblender  og da kartoflerne var ved at være knuste, begyndte jeg at tilsætte smør. Og smør. Og lidt mere smør. Og til sidst endnu en klat smør.

Æggeblommekartoflerne kan “sluge” uhyrlige mængder af smør og i mellemtiden bliver mosen bare mere og mere fløjblød.

Kartoffelmos med uhyrlige mængder af smør er populært for tiden. På Geist hos Bo Bech kan man få den – efterhånden legendariske – kartoffelmos med taskekrabbe og brunet smør. Rygtet vil vide, at Bos mos er i forholdet 60/40 – det er smør for mindstedelen. På den skønne Pony fåes en vidunderlig 50/50 mos med danske blæksprutte.  

Så ja, jeg var med på beatet med min mos, som nok også endte på noget, der ligner 50/50. Smag til sidst mosen godt til med salt og peber. Hvis du ønsker en lidt mere lind konsistens, så top med lidt piskefløde og rør godt rundt.

Serveres i en dyb tallerken og riv den friske sorte trøffel ud over.

50/50 mos med trøffel

50/50 mos med trøffel

MUMS – så er der mad i særklasse. Den nordiske danske kartoffel mødes Sydeuropas smagsbombe af en svamp.

Med en ret som denne, ville jeg ønske, jeg kunne en duftprøve ud til dig. Nå ja, og en smagsprøve.

Du bør unde dig selv oplevelsen at smage frisk trøffel!! Det er berusende lækkert!

Hav en dejlig søndag.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

 

 

 

 

5 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Hvor er den smuk! Igen kan jeg jo kun rose billeder uforbeholdent.
    Fedt, at du lader retten være så simpel, for kartoffelmos alias smørmos med kartoffel (i ental) er guddommeligt.

    Jeg havde fornøjelsen af at få Wassims torskekæber med friskhøvlet hvis Alba-trøffel forleden – høvlet af Wassim selv i køkkenet på Frederikshøj – more to come!

  2. Susan says:

    Jeg synes absolut ikke, at vintertrøflen er overset, men den er bare lidt (meget) for dyr til min pengepung.
    Men uhmmm… det lyder fantastisk! Som et vinter-eventyr!!!

    PS. Glædelig jul Mette!

    • Mette says: (Author)

      Kære Susan,
      Nej – du har ret. Overset er den jo sådan set ikke, men det er nok samme dilemma, som du nævner, der rammer mig og mange andre og gør, at vi “glemmer” trøflen lidt. Bevidst eller ubevidst.
      Og ja – du har ret. Et vintereventyr, det var det sørme!
      Rigtig glædelig jul til dig. Jeg glæder mig til, vi ses til en masse nye gastronomiske oplevelser i 2013.
      Kh, Mette

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!