Jordbærbavarois med jordbæris og bagte jordbær

Jordbærsæsonen synger på sidste vers, så jeg vil skynde mig at poste en lille opskrift, som du kan bruge til de allersidste bær.

Såfremt du slet ikke kan finde danske jordbær i din nærhed, så kan du altså også godt bruge frosne, men det er STRENGT forbudt at ty til udenlandske bær, selvom de frister. Spis hvad der er i sæson.

Blev der sagt!

Egentlig tror jeg heller ikke opskriften her ville være så tosset med hindbær eller kirsebær, men du kan jo prøve dig frem efter, hvad du har tilgængeligt.
Mette-Becauseitmatters-Mad-Food-photo-Martin-Kaufmann-DSC_0965

Det hele starter med en “base” af bavarois. Bavarois er en creme sat med husblas. Ofte vil den også indeholde sprut, men her nøjes vi altså med smagsintense jordbær.

Hertil en is – selvfølgelig også – med jordbær. Isen indeholder ikke æggeblommer, så den er noget af det hurtigste at lave og den smager skønt!

Desserten kan sagtens laves færdig een dag eller to i forvejen, da husblasen skal have lov at sætte sig.

Jordbær bavarois

  • 500 gr jordbær
  • 50 gr flormelis
  • 120 gr rørsukker
  • 50 ml koldt vand
  • 3 æggeblommer
  • 2 blade husblas
  • 200 gr jordbær pure
  • 3 dl piskefløde

Tænd ovnen på 180 grader og kom jordbærrene i et ildfast fad sammen med flormelis og 2 spsk koldt vand. Bag jordbærrene i ovnen i 15 minutter, til der ligger klar jordbærjuice i bunden af fadet og bærrene er blevet blødere uden at være most helt ud.

Tag 200 gram af jordbær + deres juice fra og blend dem. Gem lidt jordbær til pynt og fordel de resterende jordbær i 6 portionsglas eller en stor skål – afhængig af, hvad du foretrækker at anrette i.

Læg husblasen i blød i koldt vand.

Rørsukker, vand og æggeblommer kommes i et vandbad og pisk konstant i godt ti minutter eller til cremen er tyknet og er blevet helt lys i farven. Dette svarer faktisk til en zabaione, som du også har fået opskriften på for nylig.

Klem vandet ud af husblasen og kom den i cremen og rør rundt, til husblasen er opløst.

Rør til sidst jordbærpureen i.

Fordel cremen i de seks skåle (eller den ene store, hvis du har valgt dén tilgang. Sæt cremen på køl. Gerne til næste dag, så den når at sætte sig helt.

Jordbæris

  • 250 gr jordbær
  • 1,5 dl piskefløde
  • 0,75 dl sødmælk
  • 75 gr rørsukker

Kom alle ingredienserne til isen i en blender. Blend til en ensartet masse og frys på ismaskine eller i en skål under jævnlig omrøring.

Til pynt

  • Frysetørret jordbærpulver
  • Små marengs
  • Sødskærm, mynte, citronmelisse eller -verbena
  • Måske også en spiselig blomst som feks stedmoder eller morgenfrue

Ved servering anrettes en kugle is ovenpå bavaroisen og der pyntes med lidt urter, jordbærpulver og lidt af de bagte jordbær.

Opskriften kommer oprindeligt fra “The british Larder”. Her har jeg fundet masser af inspiration i tidens løb og jeg er noget så begejstret for det konsistente fokus på årstiderne og sæsonens råvarer.

Jeg serverer igen desserten i den fine, hvide skål med låg fra Uh La La. Mest fordi, jeg synes, det er så fint ved servering at kunne løfte låget af og overraske. Du kan selvfølgelig bruge lige, hvad du har lyst til og bavaroisen kan også sagtens laves i en stor skål og fordeles på tallerkner ved servering.

Hav en skøn dag.

KH, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Hvid skål med låg fra Uh la la

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *