Når du er blevet træt af den almindelige rødkål: bagt rødkål med æbler, rødbeder og tørret frugt

En af de ting, jeg altid glæder mig vildt til ved julemaden er den hjemmelavede rødkål. Der er så mange muligheder for at smagssætte kålen med krydderier, forskellige eddiker, tørrede og friske frugter.

MEN – hvor meget jeg end glæder mig, så er det nok også en af de ting, jeg hurtigt bliver lidt træt af og har brug for noget, som er lidt anerledes.

Og ja, vi får også masser af knasende friske rødkålssalater med appelsin, mandarin, æbler, figner osv osv, men her er et tilbehør, som er stærkt inspireret af Paul Cunningham. Det er næsten en slags alt i et tilbehør, for den indeholder alle de ting, som normalt ville komme på julebordet i forskellige (andre) former.
Food photography

Nå ja og så er det hele noget så fine og julerødt.
Food photography

Bagt rødkål med rødbeder, æbler og tørret frugt

(Tilbehør til 6 personer)

  • 4 rødbeder
  • 1 tsk salt
  • 2 dl hvidvinseddike eller æbleeddike
  • 1 stor håndfuld sukker
  • 2 økologiske appelsiner
  • Frisk timian
  • 1 håndfuld gode, store rosiner
  • 1 rødkål
  • olie
  • 1 stor klat smør
  • 4 rødløg i kvarte
  • 8 pigeonæbler i kvarte eller hvis de er helt små i halve
  • 8 store, tørrede figner i kvarte
  • Olivenolie
  • Flagesalt

Skræl rødbederne og skær dem i både. Kog rødbederne i vand med 1 tsk salt til de er næsten møre, men stadig har lidt bid. Hæld næsten al vandet fra, men lad ca 1 dl blive i gryden. Tilsæt rosiner, sukker og eddike, samt appelsinsaft og skal fra 1 appelsin. Kog det op og lad simre i ca 10 minutter.

Sæt gryden til side.

Fjern de yderste blade fra rødkålen og skyl kålhovedet grundigt.
Del kålen i halvtykke både uden at fjerne stokken (som skal holde på faconen).

Sæt en stor pande over og smelt lidt smør og olivenolie. Brun bådene på begge skæreflade, til de har fået en god stegeskorpe. Det skal gøres ved relativt høj varme.

Læg kålen i en bradepande, efterhånden som de bliver brunede af. Læg æbler, rødløg og figner ned til kålen i bradepanden.

Skær skrællen af appelsinen med et juliennejern og fordel det over kålen. Pres saften af appelsinen ud over bradepandens indhold.

Drys med flagesalt og dryp med en god olivenolie.

Bag i ovnen ved 200 grader (almindelig over og undervarme), til æblerne er møre, men stadig med lidt bid. Det tager ca 15 – 20 minutter.

Hæld rødbeder, rosiner og kogelage over kål og æbler, så det kommer til at fungere som en slags dressing.

Prøv det og lad være at gå kold, hvis du ikke har hver og en af ingredienserne, det skal nok blive godt alligevel også med pærer, dadler eller helt uden.

Rigtig glædelig Jul.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *