Blåbærtærte – vil så nødig skrive det, men tror faktisk, det er verdens bedste…..

Sæsonen for blåbær er i gang.

Jeg var i Sverige i sidste weekend og havde håbet, jeg liiiiiige kunne nå at få en lille portion. Men vinteren har været hård derovre, så nu skal der søges andre græsmarker/blåbærbuske.

Hov, en lille sommerfugl
Hov, en lille sommerfugl


Der findes flere steder rundt om i landet, hvor man kan plukke blåbær. På lørdag må jeg vist en tur til Fakse på “Feddet.” Her kan man plukke skønne, økologiske bær. Prisen er 80 kr kiloet. Jo, jeg ved godt, at der pt er masser af tilbud på store 500 grams bakker fra Polen i supermarkederne.
Smukke bær klar til plukning
Smukke bær klar til plukning

Tag ungerne i hånden eller bedsteveninden og kom afsted. Det er en skøn måde at sludre og hygge sig på. Og man får noget med hjem.
Amerikanske blåbær adskiller sig fra de "rigtige" helt-igennem-blå bær, de er større og lysegrønne indeni
Amerikanske blåbær adskiller sig fra de “rigtige” helt-igennem-blå bær, de er større og lysegrønne indeni

Så er der lige det med blåbær. Der findes de rigtige og de forkerte. Rigtige blåbær er blå hele vejen igennem bærret. Det er dem, du finder i naturen.
Men der findes altså også den variant, som jeg har på billederne her: Amerikanerne fremavlede en variant med større bær, som er mere holdbar og samtidig en busk, som er meget nemmere at have i haven.
Der er også i en ikke-kultiveret variant (i naturen). Det er dem, vi plejer at kalde mosebøllebær (skønt navn!).
Det er de rigtige blåbær, der smager af mest, men de kan altså være svære at få fat i og jeg synes nu også de store banditter her smager dejligt.

Du kan læse meget mere om forskellen her: http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/frugttraeer_og_buske/baer_druer_og_figen/916.html og her: http://jyllands-posten.dk/ditliv/madvin/ECE4194591/moseboellebaer-saelges-som-blabaer/.

Det går relativt hurtigt at plukke blåbær
Det går relativt hurtigt at plukke blåbær

Jeg har bagt en tærte med de store, fine blåbær. Det er klassikeren bygget over jordbærtærten med den uundværlige frangipane men uden de mærkelige gelelag (som faktisk kan være godt, men sjældent er det).

Tærten består af 4 dele: mørdej, frangipane, konditorcreme og en overflod af blåbær. Jeg har givet konditorcremen et twist og tilføjet citronverbena. En let krydret, citrussmag passer perfekt til de blå bær.

Mørdej

  • 220 gr mel
  • 125 gr smør
  • 2 knsp salt
  • 80 gr flormelis
  • 40 gr mandelmel eller blendede mandler (behøver ikke være smuttede)
  • 1 æg

Smørret smuldres i melet. Flormelis, mandelmel og salt blandes i. Til sidst samles dejen hurtigt med ægget og stilles på køl. Gerne i min. 30 min. Så bliver den nemmere at arbejde med senere.

Smør en stor tærteform (26 eller 28 cm) grundigt med smør.

Rul dejen tyndt yd og læg den i formen. Læg et stykke bagepapir eller staniol i tærtebunden og fyld med tørrede bønner eller keramiske ærter. Bag i en forvarmet ovn ved 180 grader i 20 minutter eller til bunden er let gylden.

Fjern papir og bønner og lad bunden køle let af.

Frangipane

  • 125 gr marcipan
  • 125 gr rørsukker
  • 125 gr smør
  • 2 æg
  • 30 gr hvedemel

Alle ingredienser røres sammen til en homogen masse. Det er nemmest, hvis alt har den samme temperatur.
Fordel massen på tærtebunden og sæt den tilbage i ovnen i ca 20 minutter, til den er bagt.
Lad kagen køle godt af.

Den færdigbagte mørdejsbund
Den færdigbagte mørdejsbund

Kagecreme

  • 2,5 dl piskefløde
  • 2,5 dl mælk
  • 100 gr rørsukker
  • Kornene af 1 vanillestang
  • 6 æggeblommer
  • 30 gr maizena
  • citronverbena

Fløde og mælk koges op med vanillekorn, den tomme stang og halvdelen af sukkeret og citronverbena.I mens piskes æggeblommerne luftige med maizena og det resterende sukker.
Når mælken koges hældes den forsigtigt og under omrøring i æggemassen. Hæld nu cremen tilbage i gryden og varm den forsigtigt op igen, til den begynder at tykne og ikke smager af mel mere. Men pas på den MÅ IKKE KOGE. Fisk citronverbenaen op.
Kom cremen i en skål og dæk den med film, som kommer helt ned at ligge ovenpå cremen, så den ikke trækker skind.
Sæt cremen på køl og lad den blive helt kold.

Mørdej med frangipane og nu også creme
Mørdej med frangipane og nu også creme

Fordelen cremen jævnt på den kolde bund.
Og så skal der blåbær på. MASSER af blåbær.
Så skal der blåbær på - MASSER af blåbær!
Så skal der blåbær på – MASSER af blåbær!

Jeg brugte nok omkring 1 kg bær på kagen, men du bestemmer selv hvor dekadent, du vil være.
Den færdige tærte - klar til picnic
Den færdige tærte – klar til picnic

Det er en stor tærte, der rækker langt. Så selvom det virker som meget arbejde og kostbare ingredienser, så kast dig over den.
Bare een gang.

Du kan sagtens erstatte blåbærrene med andre af sommerens bær. Eller blommer, nektariner, ferskner, abrikoser i tynde både.

I denne tærte: http://www.becauseitmatters.dk/abrikostaerte-med-lavendel har jeg brugt samme opskrift men bagt frugten. Det kan man også gøre.

Rigtig god fornøjelse.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

6 thoughts on “Blåbærtærte – vil så nødig skrive det, men tror faktisk, det er verdens bedste…..”

  1. Haps, den kage ser fantastisk ud! Oven i hatten ser forfatteren til teksten også forrygende godt ud!

    På lørdag vil jeg et smut forbi Ingerslevs Boulevard i håb om at finde nogle lækkerier. Håber blandt andet at finde ribs, da jeg har planer om en dansk udgave af den franske citrontærte!

    God uge, Mette!

    Kh,
    Tanja

    1. Hvor er du sød, Tanja. Tusind tak!!

      Før andre finder på at afsløre den modbydelige sandhed, må jeg hellere selv gøre det: billedet er to år gammelt!!!! 🙂 YRK – som tiden flyver.

      Jeg har sagt det gør, men gør det gerne igen: Åh, hvor jeg dog savner Ingerslev!!! Check om Niels (fra Samsø) har ribs fra Karensminde. Og kirsebær. De smager vidunderligt!! Eller endnu bedre, hvis du har tid på lørdag: http://www.karensminde-frugt.dk/ – Tag selv ud at pluk begge dele.
      Jeg ved ikke, om I har bil, men det kan kombineres med et besøg hos Fru Møller: http://www.frumollersmolleri.dk/

      Kh, Mette

  2. Hej Mette,
    Sikken en dejlig tærte!
    Jeg var forbi hos Karensminde frugtplantage forrige weekend, og købte nogle fantastisk ribs og hindbær der! Og så havde de ikke mindst de flotteste sorte kirsebær. Ville også ønske at det var en plantage som Karensminde lige i min baghave. Jeg fandt Karensminde via en hjemmeside der hedder plukselvfrugt.dk
    Her kan man søge efter hvilken frugt man ønsker at plukke/købe, og vupti får du adresser i hele DK til frugtplantager nær dig.
    Idag vil jeg bage en ferskentærte. Ville ønske jeg kunne levere fersknerne selv, men de er købt 😉 Det kan ellers godt lade sig gøre at dyrke ferskner i DK i drivhus, og det vil eg straks gøre, hvis og når jeg engang får et drivhus. Elsker ferskner! Det kunne forresten også fungere på din tærte – eller en blanding af blåbær og søde ferskner. Uhm!
    Mvh Ulrika

    1. Hej Ulrika,

      Karensminde er et af mine yndlingssteder. Især på denne tid af året, hvor bærrene er modne og man kan tilbringe en eftermiddag under og i kirsebærtræerne, det er vidunderligt. Senere er det blommer, æbler og pærer, der lokker.
      Jeg bliver altid så overvældet over stilheden, når jeg går rundt i plantagen derude og synes, det burde være obligatorisk for alle børnefamilier at tage derud i efterårsferien i stedet for Tivoli 🙂
      Du har helt ret. Tærten kan sagtens fungere med andre bær også. Og man kan bage frugten med, hvis man har lyst til det.
      Det er grundopskrifter (på mørdej, frangipane og konditorcreme) som jeg vender tilbage til igen og igen.
      Åh ja – hvem der bare havde et drivhus 🙂 Da jeg boede i Schweiz, blev der dyrket masser af ferskner i den nordlige del af landet også. På en god sydmur i Danmark, kan det også sagtens lade sig gøre, selvom man skal passe træet godt.
      Glæder mig til at læse om din ferskentærte!
      Kh, Mette

  3. Sikke et vidunderligt billede af dig Mette! Dejligt at se dig In Action her på bloggen =)
    Jeg satser også ret stærkt på at hamstre blåbær på ugens vandreture i Skåne. Der hvor vi boede sidste sommer havde vi virkelig mange blåbærbuske lige uden for døren. Har netop nydt de sidste fra fryseren.

    Og så er jeg da egentlig ret sikker på, at din tærte er verdens bedste!

    Kher
    Marian

    1. Kæreste Marian,
      Åh – jeg har lige læst om jeres sommerferie på din blog. Hvor lyder det bare aldeles vidunderligt. Og tænk, du bor i et land med allemandsret, så I kan slå teltet op LIGE DER, hvor I finder det allerskønnest! Nyd det!!!
      Desværre er der ikke mange blåbær i Sverige i år, men jeg håber, du er heldig!
      Tusind tak for den søde feedback på foto.
      Nyd nu den ferie rigtig rigtig meget.
      kh, Mette
      PS Mon I kommer her forbi: http://www.elofsskafferi.se/

Leave a Reply to Ulrika - den glade kagekone Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *