Sommersalat med jordbær og tomater eller tomatsalat version 2.0

En af de bøger, som jeg jævnligt tager frem fra bogreolen er Claus Meyers “Salatværksted”. Den er inddelt efter de fire årstider og her er masser af inspiration at hente til grønt tilbehør.

Et særligt smukt billede har flere gang tiltrukket min opmærksomhed og nu har jeg kreeret min egen version:

En smuk og enkel salat
En smuk og enkel salat


I Meyers version anvendes tomater og ribs, men jeg fandt nogle af de sidste og meget søde jordbær i Irma og tænkte, de kunne være lige så gode.

I den forløbne (og meget varme sommeruge) har jeg lavet salaten hele tre gange og uanset hvem, jeg har serveret den for, har der været begejstring.
Derfor skal du selvfølgelig heller ikke snydes her.

Tomater er syrlige og har derfor rigtig godt af at få lidt sødme. Det er af samme årsag, det er godt at tilsætte lidt saft til en tomatiseret ret som f.eks. spaghetti bolognese. Jordbær er både let syrlige og søde. Derfor passer de godt også som tilbehør til f.eks. svinekød og kylling. Af disse grunde forestillede jeg mig, at det to røde råvarer ville klæde hinanden godt.

Tilbehør til 4-6 personer

 • 750 gr blandede tomater
 • 500 gr solmodne danske jordbær
 • 1/2 rødløg i tynde skiver
 • Persille revet let fra hinanden
 • Oregano, løvstikke eller basilikum revet i lidt mindre stykker
 • 4 spsk olivenolie
 • 2 spsk eddike
 • Salt og peber
 • Evt lidt spiselige blomster til pynt

Start med at vaske tomaterne og skær dem i passende stykker. Halver jordbærrene eller hold dem hele, hvis de ikke er så store. Del jordbærrene i halve eller kvarte afhængig af størrelse. Hvis de ikke er så store, kan de også sagtens forblive hele.

Læg tomater og jordbær på et stort fad. Drys med løgringene og krydderurterne. Drys også med lidt flagesalt og friskkværnet peber.

Rør dressingen sammen af olie og eddike. Smag til med salt og peber. Juster evt også syrebalancen. Det kan være lidt svært at angive nøjagtige mål, da det afhænger meget af, hvilken eddike du bruger.

Hæld dressingen over salaten.

Pynt evt med lidt spiselige blomster. Jeg har brugt citrontagetes og duftgeranium.

Suveræn eddike med solbær og rosmarin
Suveræn eddike med solbær og rosmarin

Jeg har fra Mikkels hos Blok18 fået en helt suveræn eddike fra engelske Womersley, som er lavet på solbær og rosmarin.
Der findes en stribe af fantastiske eddiker. Jeg kunne have dem alle sammen i mit køkken, men jeg har også en særlig forkærlighed for eddike.
Varianten med jordbær og mynte kunne naturligvis passe eminent til denne salat, men såfremt du ikke ønsker at foretage investeringen (selvom sådan en flaske er drøj og rækker langt), så kan du sagtens anvende en anden god eddike. Den klassiske balsamico kan selvfølgelig også anvendes, den farver lidt, men passer godt til jordbærrene.
Du kan evt vælge at søde med lidt honning eller rørsukker, hvis din eddike er meget skarp.

Jeg håber også, du synes om salaten. Prøv dig frem med dine yndlingssommerbær og se, hvad der er bedst.

God leg!

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

6 thoughts on “Sommersalat med jordbær og tomater eller tomatsalat version 2.0”

 1. Hej Mette,
  Jeg er også helt vild med Claus Meyers salatbog. Min favorit er den med majs, chorizo og tomater vendt i en grov sennepsvinagrette. Har du prøvet den? Den er et hit til al slags grillmad, især pølser! Din salat ser også meget lækker ud. Har tit overvejet at lave den samme salat. Den skal måske afprøves nu?
  Synes forresten meget godt om dine rejse-cafe-guides indlæg! Fortsat god sommer!
  Mvh Ulrika

  1. Hej Ulrika,

   Jo – jeg kender også den salat, du nævner. Jeg blev så glad i går, da jeg fandt nye danske økologiske majskolber i Irma, så den skal meget snart på programmet hjemme hos os.
   Jeg synes helt klart, du skal afprøve salaten her. Jeg var lidt spændt på, hvordan bærrenes syre ville reagere med tomaternes, men jeg synes, det er blevet noget så godt.
   Fedt at høre, du kan bruge rejse-ideerne. Det er jeg rigtig glad for!

   Kh, Mette

 2. Meget sjov drejning – fordi som du ved, er jeg vild med salaten, du poster her og lavede den samme dag, den røg på bloggen. I går havde jeg også købt majskolber i Irma og snittede dem rå ned i en salat med kylling og avocado. Mine børn var skeptiske over de ikke lignede majs fra dåse! Men sagde flere gange undervejs: “aj, hvor de majs bare smager godt.” Var der ikke også en salat sidste år med majs ???
  Knus P.

 3. Det var lige præcis den første jeg tænkte på den havde jeg glemt kunne bare huske der var noget med majs, der smagte godt, kan jo også se at jeg kommenterede på den sidste årl kh p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *