Vi har nu nogle gange haft den store fornøjelse at få god kaffe ind ad døren.
Ikke på den måde, at det er tunge poser fra supermarkedet, der bliver SLÆÆÆÆÆBT op af trappen, men forstået på den måde, at vi med det rare postbud har fået leveret pakker indeholdende gode kaffebønner fra Øristeriet.
Og vi er ret pjattede med kaffe.
Faktisk i en sådan grad, at Martin har dedikeret et helt blogindlæg til smukke kopper kaffe og jeg bruger timer på at researche efter de gode kaffebarer, når vi rejser, f.eks, i Gøteborg, Århus, Berlin, Helsingborg og Stockholm.
De fleste af os er vant til at have abonnementer af den ene eller anden slags. Nogle er mere fleksible end andre, men fælles for dem alle er, at man letter sin hverdag, når man får varerne direkte til sin hoveddør.
Øristeriet er et lille risteri, som rister kaffen efter traditionelle håndværksmetoder. Vigtigst af alt, så ristes kaffen SAMME dag, som den afsendes, hvilket i sig selv er et kæmpe kvaliteskriterie. Prøv næste gang du går i supermarkedet og se, om du kan finde ud af, hvornår kaffen bliver ristet (hvis det da overhovedet står på posen). Du vil opdage, at der som regel er LANG TID fra ristedato til købsdato. Og det betyder enormt meget for smagen, at kaffen er så nyristet som muligt (omend visse kaffetyper undtagelsesvist er bedst nogle dage efter ristning.)
Øristeriet rister bønnerne langsomt (slow-roast) i en gammeldags manuel tromle-kafferister, hvor bønnerne ligger – som navnet også siger – inden i en roterende tromle, som ved hjælp af nogle rørearme konstant blander bønnerne. Ristningen, dvs varmen kommer fra det varmelegeme, der sidder under tromlen.
Den langsomme ristning – eller slow roast, som det hedder i fagsproget – bevirker, at kaffebønnerne bliver mindre porøse end ved en hurtigere ristning. Smag og aroma bliver langt bedre bevaret, når bønnerne er mindre porøse og derfor er kvaliteten af disse bønner også generelt højere.
Sidst men ikke mindst er det videnskabeligt bevist, at bønnerne ved slow roast bliver mere søde og delikate, fordi de bliver ristet mere ensartet hele vejen rundt. Ved en hurtig ristning kan man opleve, at selve kernen forbliver uristet, mens ydersiden er meget mørk, ja næsten brændt.
Der er først tale om slow roast, når kaffen ristes mellem 10 og 30 minutter og Øristeriets håndværk kommer for alvor i spil, fordi de ved, hvordan man skal riste i det tidsinterval for at få den bedste smag frem i de enkelte kaffetyper.
Nå ja, og så er al kaffen for øvrigt også økologisk.
‘
“Systemet” er enkelt. Du vælger først, om du vil have kaffe og/eller espresso, herefter hvor meget kaffe du vil have hver måned samt hvilken formalingsgrad eller hele bønner og så kører det ellers af sig selv. Du kan tilmed opsige dit abonnement til enhver tid.
Det geniale består nu i, at du får tilsendt forskellige slags kaffe/espressokaffe og dermed får prøvet en masse forskelligt og udvidet din (kaffe)horisont. Måtte du derefter forelske dig i een type kaffe, så kan du sagtens aftale det med Øristeriet også.
Jeg er begejstret.
Læs meget mere på http://www.øristeriet.dk/.
Glædelig onsdag.
Kh, Mette
Foto og med-kaffe-drikker Martin Kaufmann
Netop hjemvendt fra nattevagt og er også meget begejstret! Det må da prøves. Tak for tippet, de lyder helt fantastisk for en kaffeelsker!
Kære Marie,
Velkommen hjem. Nu hvor vi andre går på arbejde, har du fri 🙂
Ja, jeg synes, det er en super god ide. Fantastisk kaffe, fornuftige priser og god hjælp i hverdagen.
Hav en herlig dag!
Mange hilsner, Mette
Det er så fedt det koncept med, at man kan abonnere Øristeriets kaffe. Det ville jeg knuselske. Her i hytten er vi også glade for kaffe og bruger også gerne tid på at finde de gode bønner og de bedste kaffebarer.
Glæder mig til selv at teste Øristeriets kaffe 🙂
Det er genialt – det må jeg prøve! Har du smagt deres espresso? Tak for tippet 🙂
Jeg har smagt flere af espresso kafferne og er begejstret, men vælg selv hvilken du er til: http://www.øristeriet.dk/collections/espresso
Jeg foretrækker “den italienske stil” hvor espressoen er fyldig med dyyyyb smag og noter af chokolade, nødder og karamel. Derfor foretrækker jeg den, der hedder espresso unica.
Lige nu er trenden mere i retning af de syrlige kaffetyper fra Afrika, som f.eks den der hos Øristeriet hedder A2, der er frugtig og frisk.