På besøg i Sommer(nabo)landet: da Matteo i Gøteborg (Stockholm og Borås)

Vi har været så heldige at besøge det unikke risteri og kaffebar da Matteo i Göteborg.
20130709-153207.jpg

Det hele startede sidste sommer, da vi som en del af ferien skulle med færgen fra Göteborg til Frederikshavn.

Vi var i god tid, da vi ankom til Sveriges næststørste by, så jeg skyndte mig at google efter den bedste kaffebar og kom dermed frem til da Matteo, som ligger flere steder i byen.

Vi valgte dén, der ligger helt centralt i den lille hyggelige Viktoriapassagen og ja, hvis man kan tale om kærlighed ved første blik (når det kommer til en kaffebar), så var det lige præcis dét, jeg oplevede, da jeg trådte ind af døren.
20130709-153148.jpg
Kaffen er suveræn, servicen er sød, indretningen charmerende og udvalget af hjemmebag stort. What is not to like?!
20130709-153153.jpg
Da Matteo blev grundlagt og ejes fortsat af Matts Johansson. Det startede for 20 år siden med “Cafe Java,” hvor Matts i næsten pioner-ånd serverede espresso og cappuccino til de allerførste kaffe-afficionadoer. Senere udvides med endnu en cafe, som kom til at ligge dér, hvor da Matteo ligger i Viktoriapassagen i dag, men stadig under andet navn.

Efter et par år valgte Matts imidlertid at flytte til Italien med familien, hvor han lærte endnu mere om kaffekulturen, før han returnerede til Sverige og arbejdede som konsulent indenfor cafe-branchen.
20130709-153212.jpg
Livet med egen cafe trak dog i Matts og derfor åbnede han for 10 år siden i 2003 “da Matteo”. “da Matteo” betyder “hos Matteo” og da Matts + familie boede i samme hus som cafeen, var det et oplagt navn.

Kort efter var Matts så heldig igen at overtage cafeen i Viktoriapassagen, som denne gang fik samme navn, som den anden: “da Matteo.”

Matts havde efter årene i Italien et udtryk ønske om at få eget risteri med henblik på at skabe en unik kombination af italiensk og skandinavisk kaffekultur. I 2007 flyttede den oprindelige butik til Vasagatan og her blev også plads til den nye rister, omend det krævede, at forretningskendskabet nu blev udvidet til b-t-b også, idet de nu hjemmerestede bønner snart blev flittigt efterspurgt af andre cafeer og kaffebarer.
20130709-153236.jpg
I løbet af de følgende år skete der en markant udvikling og efterspørgsel efter kvalitetsbrød i Stockholms-området. Endnu en gang tog Matts innovativt fat i udfordringen og åbnede i 2010 i nye, store lokaler i Magasingatan med risteri, surdejsbageri og kaffebar.

Hermed var et unikt, åbent produktionslokale skabt midt i Göteborg, hvor alle da Matteos gæster kan følge med i produktionen af brød, ristning af kaffebønner og brygning af kaffe.
20130709-153226.jpg
I efteråret 2012, da vi sidst besøgte da Matteo, var der stor travlhed med at åbne endnu to cafeer i henholdsvis Stockholm og Borås.

Og det er netop ambitionen at fortsætte med at være en aktiv spiller på det svenske kaffe-, brød og cafemarked via vækst skabt af, at flere og flere svenskere får øjnene op for, hvordan kvalitetsbrød og -kaffe smager.
20130709-153219.jpg
“Vi vil have flere til at drikke god kaffe. Det sker gennem håndværk, transparens og delagtighed i vores arbejde” siger Matts.
20130709-153202.jpg
Kaffen bliver købt af farmere, som sætter en ære i at levere høj kvalitet som at behandle deres medarbejdere ansvarligt. Derfor skal kaffen også behandles med samme respekt, når den kommer frem til risteriet i Göteborg og ristes optimalt efter bønnernes sorts- og vækstbestemt karakteristika, således den høje kvalitet sikres.

20130709-153242.jpg

Sidste trin i processen er brygningen og heller ikke her bliver noget overladt til tilfældighederne. Matts var nemlig også en af pionererne indenfor barista konkurrencerne World Barista Championship, Barista Cup og Nordic Barista Cup.

Læs mere om Matts her og her.

Bag da Matteos historie og succes ligger også en helt klar designfilosofi:
Matts vision for den første cafe og alle andre siden er at skabe et sted, som er integreret med ejendommens historiske værdi, idet cafeen netop ses som essentiel for kvarterets udvikling. Denne holdning er fortsat grundlaget for, hvordan da Matteo arbejder med kvarteret, lokalerne og indretningen.

Indretningen bliver skabt ud fra, at gaden tages ind i cafeen og cafeen tages ud på gaden. Der skal være åbent, lidt snusket, rustikt og upoleret. Indretningen på cafeerne er ofte lidt ufærdig og under konstant udvikling. Der er ingen fiks og færdig indretningsskabelon, som bliver trukket ned over de nye kaffebarer, som kommer til. Alle indrettes individuelt under forudsætning af forhåndenværende midler og i en respekt af bygningens “sjæl,” historie og miljø.

Matts tror på, dette skaber en oplevelse af ægthed, hvilket stemmer overens med den måde brød og kaffe også bliver lavet på, nemlig “rigtigt” og fra bunden.

Som Matts selv siger “Vores designfilosofi handler helt enkelt om længslen efter håndværket”.

Kvaliteten og håndværk er i fokus men uden højt serviceniveau og kompetent personale bliver det ikke en god oplevelse. Filosofien hos da Matteo er derfor, at mødet mellem barista og gæst skal være givende og værdifuldt for begge parter.

20130709-153254.jpg

Læs mere om Da Matteos første 10 år her.

Hjertelig til lykke med fødselsdagen, Da Matteo. Hvornår åbner I i København?

Göteborg

Magasinsgatan 17A
Åbningstider:
Mandag – Fredag 8-18
Lørdag 8-17
Søndag 11-16

Vallgatan 5
Åbningstider:
Mandag – Fredag 8-19
Lørdag 10-18
Søndag 10-17

Viktoriapassagen/Södra Larmgatan 14
Åbningstider:
Mandag – Fredag 8-19
Lørdag 9-17
Søndag 10-17

Sprängkullsgatan 10A
Åbningstider:
Alle dage 12-21

Stockholm

Fridhemsgatan 43

Åbningstider:
Mandag – Tirsdag 11-15
Onsdag – Fredag 9-16.30
Lørdag 10-17
Søndag lukket

Borås

Österlånggatan 21

Åbningstider:
Hverdage 9-19
Lørdag 10-18
Søndag 10-16

Mange hilsner, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

3 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Marian says:

    Jeg er stor fan af Da Matteo! Isaer den lille hyggelige i Victoria Passagen. Vi köber også tit kaffebönnerne til vores automatiske espressomaskine derhjemme. Godt er det! Jeg har tidligere vaeret i dialog med dem om en cupping test og de har vaeret så söde til at svare! det kan vaere jeg skal arrangere det når du er i Gbg igen, Mette?

    //Marian

    • Mette says: (Author)

      Kære Marian,
      Ja, og du er jo endda så heldig, at du kan komme der rigtig tit!!!
      Jeg vil meget gerne være med til en cupping test næste gang, jeg er i GBG. Kunne være rigtig sjovt!
      I det hele taget er det et meget sympatisk firma, som også tog yderst vel mod os (og alle vores spørgsmål).

      Kh, Mette

Trackbacks for this post

  1. Øristeriet – Abonnér på god kaffe | Becauseitmatters

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!