Ny bog fra Mikkel Karstad: “SPIS”

Jeg er lidt forelsket!

I en ny kogebog.

Fra Mikkel Karstad. Den hedder kort og godt: “Spis”

Opskriften på grønt drys midt i bogen
Opskriften på grønt drys midt i bogen


Mikkel har i mange år arbejdet for Claus Meyer og medvirket ved flere af hans bogudgivelser. Senest den digre Almanak, som er en af “biblerne” i mit køkken.

Mikkel er udlært fra Kroghs Fiskerestaurant, men har arbejdet så forskellige steder som Divan 2 i Tivoli, Kommandanten, Era Ora og Christiansborg. En alsidig karriere, som også giver et bredt perspektiv til Mikkels tilgang til gastronomien.

Når det er sagt, så er der slet ingen tvivl om, at Mikkels hjerte banker for det nordiske køkken, årstidernes råvarer og meget gerne noget, man selv kan sanke i naturen. Og så er der en helt ufattelig enkelhed over hans opskrifter af den slags, hvor man tænker: “Hvorfor i alverden har jeg ikke selv fundet på det?!” Mikkel laver de der små enkle twist og nye sammensætninger, som løfter ellers enkle retter op i en højere potens.
Bogen byder på flere dejlige outdoor billeder, som giver mig lyst til at finde min lille Pocket Rocket frem og tage i skoven efter morkler, som straks må steges og nydes i det fri.

Jeg har testet to af opskrifterne, som du endda er så heldig at finde på Mikkels blog også.Den ene er en urtedrys, som kan drysses og spises på rigtig mange forskellige ting og det andet er en skøn, læskende og lidt anderledes sorbet med fennikel og pære.

En kogebog skal bruges - her som dækkeserviet :-)
En kogebog skal bruges – her som dækkeserviet 🙂

Du finder opskriften på urtedrysset her og der er også den mest charmerende video om tilblivelsen.

_DSC0599
Jeg brugte urtedrysset ovenpå nogle blandede stegte ræddiker, som fik selskab af lidt porrer på panden. Det blev vældig lækkert, omend jeg næste gang vil holde lidt igen på mængden af fennikelfrø.
_DSC0603
Den anden opskrift, jeg har afprøvet er en skøn, læskende og lidt anderledes sorbet med pære og fennikel. Jeg erstattede grappa i opskriften med den kamillesnaps, som jeg lavede i December. Det smagte skønt! OG bare rolig, det bliver hverken sprittet eller stærkt.

Det er den, du ser herunder med følgeskab af den fineste fennikelstilk. Også den opskrift finder du på Mikkels egen blog.
_DSC0629

Det er ikke nogen hemmelighed, især efter blogindlæggets indledning, at jeg er meget vild med Mikkels bog. Ikke nok med, at den grafisk er ufatteligt lækker og nytænkt (Det er grafikeren Morten Buch Lassen – hold øje med ham – der har lavet bogen), så er indholdet også enormt inspirerende. En stor medvirkende faktor hertil er (selvfølgelig) også Anders Schønnemanns skønne billeder.

Bogen er – modigt nok – kun hæftet i ryggen og lavet i meget kraftigt pap. Det giver den – for mig – en ekstra lækkerhedsfaktor, som jeg (også) er vild med.
_DSC0630
Bogen er inddelt efter råvarer. F.eks fennikel, blæksprutte, indmad, vildt og bær. Mikkels ide bag dette er, at når man står med en ingrediens, så bliver der typisk nogle rester og på denne måde, kan man få flere ideer til det samme hovedelement.
Herefter er det relativt enkle opskrifter, som ikke kræver alenlange indkøbssedler, sous vide apparat eller thermomixer.

Udgangspunktet er – selvfølgelig – det nordiske køkken og dets råvarer. På ingen måde hverken dogmatisk eller prædikende, men sådan er Mikkels tilgang til maden og det skal bogen naturligvis afspejle.
_DSC0637

Du kan se en lille appetizer fra bogen her. Det er i øvrigt forlaget Lindhardt & Ringhof, der har udgivet bogen.

PS Mikkel er forøvrigt “Far til Fire”. Det er da også lidt sejt!

PSPS Jeg er forøvrigt ikke særlig monogam, hvad kogebøger angår, man Mikkels kogebog ligger pt fremme i stakken af “foretrukne” og dét er en stor kadeau!

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Grå tallerken fra Bent Brandt

Bestik fra Iittala

Lyseblå “flise” fra Anne Black

2 thoughts on “Ny bog fra Mikkel Karstad: “SPIS””

  1. Fantastisk bog! Faldt tilfældigt over den inde i HAY for nogle dage siden. Skønne opskrifter og flot sat sammen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *