Jeg er nødt til at komme med en indrømmelse: indtil for kort tid siden var jeg endog meget træt af laks!

Efter at have opdaget den gode økologiske laks fra Skagenfood, har jeg ændret mening! Laks kan være godt. Og det er nemt! Men jeg krææææææææææver, at produktionen er bæredygtig: enten vildlaks, økolaks eller INGEN laks.

Laks ikke bare smager dejligt, men det er simpelthen også en af de nemmeste og hurtigste måder at frembringe et måltid mad på. Det tager lige godt fem minutter at tilberede et stykke laks, den store udfordring består i at kreere noget spændende og dejligt tilbehør.

Nå ja, og så er der lige det der med fiskeolierne fra de fede fisk, som nogle af os MANGLER. Dér kan også sættes flueben nu.
Forleden fik vi denne stegte laks med nye grøntsager i ultratynde strimler, mynte, pure på tørrede bønner og en herlig røget citrusolie. Det var vildt lækkert og meget proteinrigt.
Laks med chili, bønnepure og nye grøntsager
(Hovedret til 2 personer)
Bønnepure
- 200 gr tørrede hvide bønner lægges i blød aftenen i forvejen
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk citronsaft
- 1/2 dl olivenolie
Kog bønnerne møre i vand med de to hvidløg. De behøver ikke blive pillede.
Drøn bønnerne, men GEM kogevandet.
Blend bønnerne med hvidløgene (nu må de gerne pilles), citronsaft, olivenolie og evt lidt af kogevandet, hvis pureen er for tynd. Smag til med salt, peber og mere citronsaft, hvis det er nødvendigt.
Fisken
- 2 stykker laks á 150 gram
- Lidt tørrede chiliflager
- Lidt salt
- Neutral olie og lidt smør til stegning
Afskæl skindet og vend laksen i chiliflager og drys med lidt salt.
Steg laksen hårdt og kort, så skindet bliver sprødt. Den skal absolut ikke have mere end 2-3 minutter på hver side. MAX!
Røget citronolie
- 50 ml god olivenolie
- 1 spsk citronsaft
- 1 spsk revet citronskal
- 1/4 tsk røget paprika
Alle ingredienser røres sammen og der smages til med lidt salt og evt mere citron.
Grøntsager
- 2 nye gulerødder
- 4 nye, grønne, DANSKE asparges
- Mynte i strimler
Grøntsagerne skæres i helt tynde strimler med en god kartoffelskræller eller på en mandolin. Læg strimlerne i isvand, så de bliver helt sprøde.
Anret bønnepureen midt på en tallerken. Læg laksen ovenpå og dryp med citronolien. Til sidst grøntsager og mynte.

Vi spiste ikke al bønnepureen, men den blev varmet dagen efter og smagte stadig dejligt.
Hvilken tallerken kan du bedste lide til anretningen?
Velbekomme!
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Køkkengrej og udstyr
Blå tallerken fra stellet Bretagne fra Pillivuyt
Tallerken fra “Mega Mussel,” Royal Copenhagen
Ser lækkert ud!
Kan bedst lide den blå tallerken, men mega mussel tallerkenen er nu også fin!
Annette
Har det som dig mht laks, har faktisk afstået fra det i flere år, da det kan være svært at opdrive bæredygtigt.
Så fornylig en dokumentar om fiskeopdræt og hvor mange pesticider der egentlig er i vores have. Franske kræftforskere anbefalede at man max spiste fisk to gange om ugen, da det simpelthen kunne være en medvirkende årsag til kræft at spise den slags pesticider for ofte- skræmmende!
Er vild med megamussel, så i mine øjne er det den pæneste anretning