Lammekrone med forårskompot

I går fik du opskriften på gede- eller lammeskanke. I dag opgraderer vi lidt….

Lammekrone er så genialt et stykke kød. Det SKAL steges i et stykke og skæres ud i lækre bidder/ben, når det serveres, så kødet forbliver lækkert og saftigt.
_DSC1902

Det er en DØDSsynd at skære kotelleterne ud og stege dem enkeltvis. Risikoen for at stege kødet tørt og kedeligt på den måde er alt for stor.

Steg i eet stykke – enten ved at brune først på en pande og derefter i ovnen eller gøre det alene i ovnen.

Jo, jeg VED godt, jeg har lavet det adskillige gange tidligere på bloggen (lammekrone med pistaciecrust og speltotto med lammekrone), men nu er det jo Påske og højsæson for lam, så jeg MÅ godt.
_DSC1898
Her serverer jeg kødet helt enkelt med en lækker kartoffelkompot, der er fyldt med spinat, citron, ramsløg, yoghurt og citron. Kompotten er mere let og frisk i det end en almindelig kartoffelmos. Her er brugt yoghurt, olivenolie og masser af citron, som netop “letter” kompotten (eller kartoffelmosen, om du vil) og minder os om, at de nye kartofler snart er på vej.

Stegt lammekrone

(Til 4 personer)

  • 800 gr lammekrone
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Rids fedtet og gnid lammekronen grundigt med salt og peber. Læg i et ildfast fad smurt med olie og dæk med paneringen. “Klap” paneringen på og tryk den godt fast.

Bag ved 200 grader til kernetemperaturen er 58 grader. Det tager ca en halv time.

Lad lammekronen hvile 15 – 20 minutter før den skæres i skiver (følg benene). Drys evt med lidt ekstra salt.

Forårskompot

  • 1 kg kartofler
  • 4 fed hvidøg
  • 1 økologisk citron
  • Olivenolie
  • 1 dl yoghurt
  • 250 gr spinat
  • ca 5 ramsløgblade i strimler
  • Salt og friskkværnet peber

Skræl eller skrub kartoflerne og pil hvidløgene.

Kog kartofler og hvidløg til de er helt møre. Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på blusset, så det sidste vand damper væk.

Rør kartoflerne let i stykker med olivenolie, yoghurt, Saft og skal af ca 1/2 citron (men smag til, om der skal mere til) . Vend den rå spinat i de dampende varme kartofler og læg låget på i kort tid igen. Det er nok til, at spinaten falder sammen.

Smag til med ramsløg, salt og friskkværnet peber samt evt extra citronsaft og -skal.
_DSC1905
Server gerne med lidt stegte svampe eller grillede grønne asparges eller forårsløg også. Fennikelsalaten fra tirsdag er selvfølgelig også skøn til.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Riflet tallerken fra “Hvid Elements,” Royal Copenhagen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *