Laks med kakaonibs og appelsin

Forleden skrev jeg om min nye “affære” med Skagenfood og du kan lige så godt vænne dig til, at der den kommende tid vil være MANGE fiskeeksperimenter.
Food photography: Martin Kaufmann

Jeg var jo nødt til at gøre noget for at komme væk fra “kål og kage”-imaget, så nu går det hele altså i fisk.

Idag gælder det så “havets kylling” laksen. Laks hos Skagenfood er som regel fra norske havbrug og af en ganske høj kvalitet, denne gang var der imidlertid VERDENSPREMIERE på bæredygtig laks fra dansk havdambrug i Hvide Sande; Langsand Laks.

Bæredygtigt opdræt? Hvordan det?

Langsand Laks siger selv:

I Danmark er vi rigtig dygtige til bæredygtighed, og som de første i verden kan vi herhjemme nu opdrætte laks i et anlæg, som renser og genbruger vandet 100%! Det giver forbrugerne en helt unik mulighed for at købe frisk laks, der er produceret lokalt med fokus på miljøet.

I Hvide Sande gør man meget ud af, at fiskene skal opdrættes under så naturlige forhold som muligt, og derfor minder de på mange måder om vildtfanget laks. Det betyder, at kødets farve varierer fra fisk til fisk, ligesom det gør i naturen. Samtidig er farven ikke så gennemtrængende som hos andre opdrætslaks, og strukturen i kødet er fantastisk god pga. det lave fedtindhold. Derfor er disse laks særligt velegnede at stege eller spise som sushi, men mindre velegnede til retter som kræver en fed fisk.

Jeg havde en lang periode, hvor jeg overhovedet ikke havde lyst at spise laks. Det blev simpelthen for kedeligt, fordi det altid var dén fisk, det var muligt at få. Jeg måtte imidlertid overgive mig fuldstændig til denne laks, som var virkelig lækker, god struktur og uden den trannede smag, som laks godt kan have.
Food photography: Martin Kaufmann
Efter mit besøg på Færøerne sidste år, hvor jeg blev mindet om, hvordan laks af god kvalitet kan smage, har jeg fået mod på at genoptage forholdet.

Kakaonibs er en relativt ny ingrediens, som er god både i det søde og det salte køkken. Kvaliteten svinger rigtig meget og min absolutte favorit er dem fra Amma.

Jeg har kombineret den med appelsin og nelliker i en “rub,” som laksen bliver gnedet godt og grundigt ind i, før den bliver stegt på panden.

Laksen er skåret i portionsstykker og afskællet, så skindet også kan spises.

Rub med kakaonibs, appelsin og nelliker

(til 4 stykker laks)

  • 1/4 cup kakaonibs
  • 1 spsk appelsinskal i julienne
  • 1 tsk hele nelliker
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk sort peber

Stød alle ingredienserne sammen i en morter eller gør som jeg og hak eller kværn ingredienserne groft hver for sig og bland dem så til sidst.

Tag ca 2 spsk af rubben fra til servering og gnid resten ind i  dine fiskestykker.

Steg fisken kort og hårdt. Først på skindsiden og siden vender du hurtigt fisken og giver den en kort tur på bagsiden også.

Endelig ikke for længe.

Kartoflerne droppede vi. I stedet blev det til en solid blanding af flere slags ræddiker, lidt rosenkål og rød grønkål. De blev dampede med 1 spsk smør i en lille smule vand, til de var al dente.
Food photography: Martin Kaufmann
Til sidst lavede jeg en sauce: den sædvanlige hollandaise men med skal af 1/2 øko appelsin og så juicede jeg et halvt bundt bredbladet persille og tilsatte lige før servering.
Food photography: Martin Kaufmann
Jeg var meget positivt overrasket over fisken. Det passede vældig godt med appelsin (ok, det var ikke den store overraskelse) men især kakaonibsene til fisken. Nellikerne er fine, men hvis du ikke er tosset med dem, kan de sagtens udelades. Her bidrager de som en slags raffineret peber.

Laks og jeg kan godt blive gode venner igen.

Hav en dejlig dag.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Kniv fra HW Larsen

Skærebræt fra Epicurian

Tallerken fra Bent Brandt

Kande fra Iittala

One thought on “Laks med kakaonibs og appelsin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *