Fyldt lammebryst med kastanjer og porre

Forleden havde jeg en rigtig god og konstruktiv dialog med en meget flittig læser, som jeg bad om feedback til bloggen.

Han fortalte mig, at han nogle gange godt kunne have opfattelsen af, at Becauseitmatters.dk mest var “kål og kage,” så det skal der nu laves (lidt) om på.
Food photography
Jeg skriver egentlig sjældent om kød og årsagen hertil er, at jeg finder, mange selv har styr på, hvordan kød skal behandles og steges. Desuden er kød sjældent særlig fotogent, så det er måske ubevidst også en af årsagerne.

Martins fætter laver noget vidunderligt, økologisk lammekød på sin “Fjordgaarden” ved Holbæk. Vi havde et slag liggende i fryseren og selvom jeg egentlig havde bestemt, det skulle bruges til en lækker lammerullepølse, så endte slaget alligevel som en braiseret steg fyldt med kastanjer og porre.

Lammebryst eller -slag er et meget fedt stykke kød og den lange braisering gør noget godtfor kødet, idet meget af fedtet simpelthen smelter af.

Jeg endte med at tilberede den i min skønne Staub tajine, som du nok snart skal få at se og de mange timer i ovnen ved lav varme, gjorde virkelig noget godt, for den billige og ureelle udskæring.

Jeg ved godt, det er ved at være svært at få fat på kastanjer, men så brug nogle nødder i stedet for. Både hassel, valnødder og/eller pistacienødder vil gøre sig godt.

Porrerne giver denne her sødlige, løgsmag, som klæder stegt kød så enormt godt.

Fyldt lammebryst med porrer og kastanjer

(Hovedret til 4-6 personer)

  • ca 1 kg lammebryst eller -slag uden ben.
  • Salt og peber
  • 50 gr smør
  • 1 finthakket porre
  • 2 finthakkede fed hvidløg
  • 175 gr kastanjer, kogte, pillede og hakkede groft
  • 2 spsk hakket bredbladet persille
  • 50 gr brødkrummer
  • 1 sammenpisket æg

Bland alle ingredienserne til fyldet sammen i en skål.

Fold slaget ud med skindsiden nedad og krydr det godt med salt og peber.

Fordel fyldet på slaget og rul det sammen, så stramt du kan.

Snør stegen med bomuldssnor og brun den herefter rigtig godt af i en gryde.

Hæld lidt væske ved stegen enten i form af vand, bouillon (lam, grøntsag eller kalv), vin, cider, æblejuice eller øl og sæt låg på gryden og stil den i ovnen ved 150 grader. Lad stegen få 2-3 timer.

Du behøver ikke være så nervøs for, at kødet bliver tørt for med den heftige fedtmarmorering, så sker det ikke. Du skal imidlertid holde øje med, at den ikke står og koger tør, for så vil kødet brænde på og blive ødelagt, så sørg for at spæde op med væske, hvis der er udsigt til det.

Server kødet i tykke skiver og lav et par fyldige salater til. Feks denne med ræddiker og fennikel, eller gulerødder og linser. En god relish eller chutney smager og skønt til kødet. F.eks med pære.

Rigtig god fornøjelse og hav en dejlig start på den nye uge.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

PS Hvad vil du gerne læse mere om på www.becauseitmatters.dk?

Køkkengrej og udstyr:

Tallerken fra Ikea

Kniv fra Laguiole

Gaffel fra Iittala

 

2 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Kirsten Jepsen says:

    Tak for inspirationen. Lammeslag har jeg ikke liggende, men mener da, der var noget grisenoget med vores 1/2 gris og jeg er da sikker på fyldet også vil gøre sig godt i en grise-rullesteg. Den må op fra fryseren og fyldes 🙂

    • Mette says: (Author)

      Til enhver tid, Kirsten. Og tak for sidst i går!
      Jo da, selvfølgelig kan det sagtens lade sig gøre at lave med svinekød også. Det skal nok blive superlækkert! God arbejdslyst!!

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!