Kylling med citrongræs og thai basilikum

Ja, vi er stadig på den asiatiske bølge derhjemme. Jeg ved ikke, hvad det er, men jeg tror, det har noget at gøre med kulden udenfor, som skaber et udpræget ønske, om noget der varmer langt ind i kroppen og selvom jeg aldrig laver mad, som er vildt stærkt, så er der alligevel tilstrækkeligt >kapow< på maden til, at det giver den indre varme.

Aarstiderne er begyndt at forhandle nogle økologiske, tyske “kyllingeschnitzler.” Det er nu en sandhed med modifikationer for reelt, er der tale om kyllingeoverlår, som er udbenede. Og så er der vel ingen grund til at kalde dem schnitzler?

I mine øjne er kyllingeoverlår nemlig det allermest velsmagende stykke kød på en kylling.

Jeg har allerede brugt overlårene i flere af mine opskrifter: Blomkål, kylling og græskar og pad thai.

Jeg havde et bundt thai-basilikum i køleskabet, som jeg ønskede at kombinere med lidt flere thailandske smage, så citrongræs, lime, chili og sesamolie blev også fundet frem. En grov pasta blev kørt i blenderen og kyllingestykkerne fik en grundig massage, før de røg i ovnen.

20130216-223712.jpg

Det var slet ikke så dumt. Især ikke med en god, fyldig salat til.

2 – 3 personer

  • 1 citrongræs
  • Saft og skal af 1 lime
  • 1 spsk sesamolie
  • 3 fed hvidløg
  • 1/2 frisk rød chili
  • 1 tsk salt
  • 1 bdt thai basilikum
  • 4 stk udbenede kyllingeoverlår

Kom alle ingredienser undtagen kylling i en blender og kør til du har en grov pasta. Smør kyllingestykkerne godt ind i pastaen og sæt dem i ovnen ved 200 grader.

Efter ca 20 minutter har du skøn kylling at sætte på bordet.

20130216-224035.jpg
Mens kyllingen er i ovnen, kan du forberede nudelsalaten:

  • 2/3 pakke øko risnudler, gerne disse fra King Soba (de smager godt og det er et fantastisk navn!)
  • 3 gulerødder i julienne eller kørt på din græsgrønne japanske slicer
  • 2 – 3 bok choy
  • 2 spsk ristet, sort sesam
  • 1 bdt koriander
  • 2 fed hvidløg
  • Mirin
  • Sesamolie
  • Evt ingefær, hvis du har lyst til det
  • Evt lidt ekstra lime
  • Evt soya eller salt

Start med at koge nudlerne. De skal ikke være brandvarme ved servering, blot lune. Når de er kogt førdige og har dryppet af, vender du dem med lidt sesamolie og mirin, så de ikke klistrer fuldstændig sammen.

Koriander og hvidløg blendes groft. Kom også lidt ingefær i, hvis du har lyst til det.

Damp bok choy ganske kort i saltvand eller bambussteamer, så det stadig har bid.

Vend det med nudlerne, gulerødderne og koriander/hvidløgspastaen.

Smag salaten til og juster evt med lidt salt/soya og/eller limesaft.

20130216-223904.jpg
Vi skal spiiiiiiiiiiiiiiiise! Maden er færdig! Et hurtigt og sundt hverdagsmåltid, som sagtens kan justeres afhængig af hvilke krydderurter, du har til rådighed. Både koriander, mynte og persille kan også bruges.

Rigtig god appetit.

Hav en dejlig dag,
Mette

Fotograf Martin Kaufmann

4 thoughts on “Kylling med citrongræs og thai basilikum”

  1. Vi kører også på den asiatiske bølge hos os om vinteren. Det er lækkert, frisk og hot på én gang, og det giver den indre varme. Også selvom det kommer fra ‘de varme lande’. Om sommeren, hvor man ikke køber grøntsager, men plukker dem, er det de friske danske og mere lette i smagen, man kaster sig over.

    vh/Karen

    1. Kære Karen,
      Pyha – så er jeg ikke den eneste. Kinesisk medicin (og sikkert også andre “trosretninger”) taler netop meget om den indre varme og det giver krydderierne os i den grad.
      Mange hilsner, Mette

    1. Hej Mille,
      Ja – beklager det sene svar. Jeg målte og talte op i morges. Der er 18 huller i min form, og hvert “hul” har en diameter på 4 cm.
      Rigtig god jagt.
      Mange hilsner, Mette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *