Asparges med tomatsauce, creme fraiche og brunet smør

Jeg sluttede i går af med at fortælle, at vi fik asparges med hjem fra arrangementet i Fredericia.

Mette Hvarre Gassner vidste præcis, hvad der talte til hjertet hos sådan en flok madbloggere og havde derfor købt ekstra ind af de sydfynske herligheder fra Skyttegaarden, så vi kunne få nogle med hjem.Det var de første danske asparges, jeg fik i år – vel at mærke, som jeg selv skulle tilberede – og det er altid lidt svært, om man skal gå HELT klassisk eller skeje en lille smule ud.

Jeg valgte det sidste!

Som jeg tidligere har fortalt, er jeg ret vild med Skye Gyngells måde at lave mad på, og denne opskrift er da også stærkt inspireret af hende.

Da jeg første gang læste opskriften, havde jeg ærlig talt lidt svært ved at forestille mig tomat og asparges sammen. Begge dele har en syre, som jeg ikke helt kunne forestille mig passede sammen. Men det er ingenlunde tilfældet. Det passer rigtig godt sammen og særligt til hvide asparges, er det en eminent sammensætning og den fede creme fraiche binder retten perfekt sammen.

Det hele startede med et billede i bogen “My favourite Ingredients” og så gik jeg ellers i gang med at lave en god varm tomatsauce. Og sådan har jeg tilberedt retten i et par år.

Her forleden ville jeg så lave retten igen og så L-Æ-S-T-E jeg for første gang opskriften og det viste sig, at den tomatsauce, som jeg nu har lavet en stribe gange, det er i virkeligheden en slags salse, der bliver stødt sammen i en morter.

Hmmmm…….

Jeg holder fast i min version og tilsætter brunet smør. I Skyes version er der også ansjoser. Det havde jeg ikke, så derfor bliver det uden ansjoser denne gang.

Du kan vælge at servere både som en forret eller tilbehør til en hovedret. Hvis du er vegetar, giver du den bare gas og laver et halvt kilo asparges per person.

Ingredienser:

 • 1 bakke San Marzano tomater, grofthakkede
 • 1 skalotteløg, finthakket
 • 1 stort fed hvidløg, finthakket
 • lidt lys balsamico eller hvidvinseddike
 • lidt rørsukker
 • frisk rosmarin
 • frisk timinan
 • olivenolie til sautering
 • salt og peber
 • 2-3 asparges per person
 • Smør til brunet smør
 • Creme fraiche – helt naturel

Løg og hvidløg sauteres i små 5 minutter i olivenolien uden det tager farve. Tomater og balsamico tilsættes og eddiken koges næsten væk. Tilsæt salt, peber, rosmarin og timian. Lad saucen simre 10-15 minutter og smag derefter til og juster evt med lidt sukker, hvis syren fra tomaterne træder alt for meget frem.

Brun smørret i en gryde, til det er gyldent. Tag det fra varmen, og lad vallen falde til bunds. Hæld forsigtigt det klare smør over i en skål og lad bundfaldet blive i gryden. Smag evt til med lidt citron.

Aspargsene skrælles. Du kan vælge enten at knække dine grønne asparges eller du kan skrælle den nederste tredjedel. De hvide asparges skrælles fra hovedet og ned.

Aspargsene koges let, til de stadig har bid.

Næste gang hælder jeg det brune smør på med mere forsigtig hånd

Anret smukt på et fad og server!

Jubiiiii – nu er aspargessæsonen for alvor fløjtet i gang!

Hav en dejlig weekend.

Mange hilsner, Mette

Fotograf: Martin Kaufmann

4 thoughts on “Asparges med tomatsauce, creme fraiche og brunet smør”

 1. Amen! Det er jo guddommeligt flot Mette! Jeg kender til nogle røgede ansjoser, tror måske de kunne gøre sig godt her. Husk mig på at medbringe dig nogle, til næste gang.

  De bedste hilsner

  Faster Philip

  1. Hihi – det er store ord, Philip 🙂 !! Tusind tak.

   Røgede ansjoser – jo ….. det er nok ikke dumt ….. Glæder mig til at stifte nærmere bekendtskab m dem!

  1. Hej Jenny,

   Det lyder rigtig dejligt. Skriv endelig, hvordan det gik!

   Mange hilsner, Mette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *