Inspiration hos Electrolux

En af de ting, der hører med til at være madblogger, er muligheden for at få nogle oplevelser, som man ikke får som almindelig “foodie”.

Jeg var så heldig, at jeg af Elextrolux/AEG i samarbejde med kommunikationsbureauet Essencius blev inviteret til en eksklusiv køkkenskole med Mette Hvarre Gassner med det formål at få demonstreret den nye kombidampovn fra AEGs Neue Kollektion.

Mette introducerer også til dagens forløb – i bagggrunden Morten fra Grydeskeen og Lars fra Electrolux

Eksklusiv var køkkenskolen, fordi vi bare var 6 madbloggere, som fik lov at være med: Nadia fra Foodfanatic, Malou Klidmoster, Faster Philip og Øst/Vest holdet bestående af Morten og Lars fra Grydeskeen.

Projektlederen, Louise von Magius fra Essencius, som arrangerede det hele, er også indehaver af bloggen Louilicious. Louises indsigt i, hvad der betyder noget for madbloggere løftede arrangementet til særklasse: Det lille antal deltagere gjorde, at vi dels havde mulighed for at lære rigtig meget af Mette og desuden var der rig mulighed for at få talt sammen på kryds og tværs.

Og talt sammen, det blev der! Det føg med rappe bemærkninger, kærlige drillerier, røverhistorier, vidensdeling og almindelig interesse i hinandens ve og vel.

Denne eftermiddag havde Mette forberedt to retter, som skulle stå sin prøve i madblogger-damp køkkenet:

  • Dampet pighvar med nye asparges, farserede morkler, svampeskum, kartofler, syltede løg, brunet smør og ramsløg
  • Chokolade soufflé budding, citron parfait, rabarbersorbet, krystalliseret chokolade, sabayonne og råmarinerede rabarber

Opskrifterne finder du på Electrolux hjemmeside.

Electrolux råder over et fint demo-køkken med fire stationer. Der er masser af plads og det var en fornøjelse af at få lov at boltre sig et sted, som aldrig ville gå ned på elektrisk udstyr.

Vi blev delt i to hold: hovedret og dessert. Jeg valgte hovedretten i håbet om at lære nogle gode tricks og få lov at arbejde med fisk.

Jeg kom hurtigt til at filetere de to enorme pighvar, som Mette havde medbragt. Det er ikke noget, jeg gør hver dag og selvom jeg har fileteret fladfisk, så var det alligevel angstprovokerende at stå med to krabater af den størrelse. Men det var jo en fantastisk mulighed for at øve og med Mette ved min side, kunne jeg hellere ikke bede om bedre supervision.

Svampecremen blev også startet, perleløg syltet og ramsløg blade blev tørret i mikroen og derefter blendet.

Formålet med dagen var jo at vise styrkerne ved en dampovn. Således var middagen naturligvis også tilrettelagt efter, at vi skulle se kompetencerne ved sådan en fætter.

Louise i røg og damp

Og lad det være sagt med det samme: grøntsager, som dampes istedet for at plaske rundt i en gryde med vand, de smager bare af meget mere. De små nye udenlandske kartofler og de nye asparges fra Skyttegaarden på Fyn bevarede et godt bid og smagte vidunderligt efter mødet med ovnen og pighvaren var naturligvis også rigtig fin og saftig. Betjent korrekt giver dampovnen altså nogle fantastiske muligheder.

Da kartoflerne var dampet i ovnen, kom ramsløgpulveret i en kugle-tesi og drysset over kartoflerne. Et super trick som gjorde, at det blev fordelt perfekt og det blev kun det fine støv, der kom på.

I det søde køkken skred det også frem med de mange elementer: rabarbersorbet, citronparfait, krystalliseret chokolade, hvid chokoladecreme og sous vide rabarber. Mette havde på forhånd forberedt små lyserøde marengs og æble/rabarberchips.

Samarbejdet fungerede rigtig fint. Nogle arbejdede sammen om opgaverne:

Nadia velsigner Malous citronparfait

Andre tog tjansen alene:

Lars fisker rabarber

Tilbage til vores læremester for dagen. Mette er så dygtig. Jeg har fulgt hende i nogle år (der er jo ikke mange dygtige kvindelige kokke), selvom jeg endnu ikke har haft fornøjelsen af at spise på restaurant Ti Trin Ned i Fredericia, som hun driver med sin mand Rainer Gassner. Det var rigtig dejligt at opleve at Mettes stille, beskedne og enormt kompetente væsen, betog lige så meget som hendes smukke mad.

Mette anretter pighvar

Desuden er Mette en dygtig leder, som leverer en kontinuerlig talentmasse fra restauranten. Både kokke og tjenere. Mette udvikler bestemt sine stjerner og skubber dem frem.

Dog skal det siges, at Mette i 2011 vandt konkurrencen som Årets Kok, foran en af sine medarbejdere, Claus Jørgensen, som fik en 3. plads….. Jo, jo – hvem er det, der bestemmer?!

Efter et par timer i køkkenet var vi klar til at sætte os til det veldækkede bord med den smukke udsigt til grønne marker.

Det passede faktisk ret perfekt til dagens hovedret:

Forår på en tallerken – bemærk de fine ramsløgblomster

Uhm – og så var der dejlig vin.

Til pighvarren fik vi en rigtig god hvid Bourgogne, som spillede fint op til både fisken og asparges.

Vinen var fra producenten Thévenet i den sydlige del af Bourgogne, Macon – et område som er kendt for at have mere fyldige vine og et fornuftigt prisleje (ift. det øvrige Bourgogne niveau).

Dejlig hvid BourgogneDessertholdet måtte tilberede de sidste elementer lige før servering og der blev holdt vagtsomt øje, da chokolade souffle buddingen kom i ovnen og pisket grundigt, da sabayonnen skulle laves.

Desserten anrettes

Resultatet blev dog også derefter og al møjsommeligheden blev belønnet:

En smuk ret klar til sabayonne

Sabayonnen blev hældt på ved bordet og det måtte naturligvis foreviges

Til desserten fik vi en sauternes fra Chãteau Piada i Barsac. Den smagte rigtig rigtig dejligt. MASSER af smag og fylde, tydelig botrytis og en laaaaang eftersmag. Måske en anelse sød til nogle af dessertens meget søde elementer, men så kan man jo strække fornøjelsen og vente med at drikke vinen til bagefter.

Som “ny i klassen” var det sjovt at opleve stemningen, de kærlige drillerier, indforståetheden og referencen til tidligere oplevelser. Der foregik masser af vidensdeling på kryds og tværs. Personligt var jeg rigtig glad for at gå hjem med et nyt rigtig sødt og dejligt netværk, som jeg ved, jeg kan kontakte næste gang, jeg har brug for en vildsvinekølle, tips til byens bedste ost, restaurantanbefalinger i Århus osv. osv.

Det var enormt priviligeret at få lov at tilbringe en sjov og lærerig eftermiddag i selskab med nogle herlige mennesker og en udpræget følelse af luksus, at vi fik lov at være bare 6 elever til Mettes undervisning.

Tusind tak for en rigtig dejlig dag til Mette, Electrolux og Essencius.

Glædelig St. Bededag!

Mange hilsner, Mette

PS Vi fik asparges med hjem …….. !!!!

9 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Hej Mette

    Tak for sidst, det var en rigtig dog oplevelse. Dejligt at møde ‘den nye pige i klassen’ på slap line 🙂

    Dejligt indlæg – du har virkelig fanget det hele godt.

    Jeg ser frem til flere sammenrend i fremtiden.

    Glad hilsen
    Malou

    • Mette says: (Author)

      Kære Malou,

      Tusind tak, rigtig godt at høre.

      Vi ses derude – et sted!

      Mange hilsner, Mette

  2. foodMAD says:

    Mmmh…! Det ser ud som om det var en helt fantastisk dag!

    • Mette says: (Author)

      Hej Heidi,

      Jo, en meget dejlig og spændende dag. Rigtig god inspiration!

      Mange hilsner, Mette

  3. Det ser så skønt ud! Jeg er ked af, at jeg kunne være med den dag! Ville så gerne have været med, men specialet kaldte. Louise er sej 🙂

    Kh Anne

    • Mette says: (Author)

      Louise er supersej! Rigtig vel-sammenskruet arrangement (hvis det ellers er et ord?!)

      Kh, Mette

  4. Kære Mette,

    Velskrevet, let og elegant. Dejlige billeder ligeså, på trods af din store arbejdsindsats!
    Det var i sandhed en fornøjelse at møde dig.

    Tak for en dejlig dag.

    De bedste hilsner

    Faster Philip

    • Mette says: (Author)

      Kære Philip,

      Tusind tak. Jeg glæder mig til, vi ses “derude” igen en gang.

      Nu glæder jeg mig til at læse din beretning!

      Hav en dejlig søndag.

      Kh, Mette

Trackbacks for this post

  1. Eggs nordic med vidundersauce og lidt om Electrolux bloggerarrangement hos Lakridskongen | Becauseitmatters

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!