Så er jeg vist den allersidste blogger, der skriver om vietnamesiske forårsruller……!
Og hvorfor er det lige, jeg synes, at et indlæg om dem, stadig har berettigelse?
For det første, fordi det er noget, vi spiser så vanvittig tit hjemme hos os.
Hvis lysten til at lave mad ikke er stor og hvis der er en god portion grøntsager i køleskabet, så er det simpelthen en af de hurtigste måder at få stablet et måltid mad på benene.
For det andet, så er jeg blevet meget begejstret for den peanutsauce, som jeg giver dig opskriften på lige om lidt. Det smager simpelthen så dejligt og giver lidt fedme og syre til den ellers relativt neutrale rulle.
For det tredje, det er virkelig god fredagsmad!!
Nå ja, og så er der også lige den der med, at det per definition bare er hyggeligt at lave sin mad sammen.
Ingredienser:
- Kål; spidskål, blomkål, broccoli, hvidkål eller rødkål – kort sagt: hvad vi har
- Gulerødder i tynde stave
- Agurk i tynde stave
- Saltede peanuts eller cashew nødder
- Koriander, mynte og/eller thai basilikum
- Kyllingebryst, svinekød eller oksekød evt vendt i sesam før stegning
- Hjemmelavet sød chilisauce
- Rispapir
- Evt lidt ekstra lime til at dryppe over
Mange kommer ekstra nudler i. Det gør jeg ikke – jeg vil hellere have noget mere kål og der er allerede kulhydrater i rispapiret.
Peanutsauce
- 4 store spsk peanutbutter – helst crunchy
- 1 finthakket skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk sesamolie
- 1,5 dl vand
- 2 spsk fiskesauce
- Saft af 1/2 lime
Sauter de to slags løg i sesamolien. Kom peanutbutter og vand i. Rør alt sammen til en homogen sauce og tilsæt fiskesauce og lime. Lad saucen koge stille op og lad den tykne ved at lade den koge lidt. Smag til og husk endelig at justere, såfremt der ikke er nok salt (=fiskesauce) eller syre (=mere limesaft).
Vupti op i en skål og afsted på bordet med den.
Saucen kan sagtens stå lidt, den behøver bestemt ikke være brandvarm og kan sagtens også laves i god tid i forvejen.
Hjemme hos os får vi dem som regel med kylling, eller en rest gris eller bøf. Når jeg steger kylling, som skal strimles til rullerne, så plejer jeg at vende dem i sesam med lidt salt først. Det giver en god smag, som kommer meget fint til sin ret her.
Steg kyllingen ved middel varm. Pas på den ikke får for længe, så den bliver tør og kedelig.
Alle grøntsager og kødet skæres i strimler og lægges på et stort fad eller skærebræt.
Et fad eller en tallerken med koldt vand stilles midt på bordet og så lægger man ellers et stykke rispapir i – eet ad gangen. Vær opmærksom på, de endelig ikke må ligge i karbad for længe, så bliver de simpelthen for sjaskede og kedelige.
Tag papiret op, læg det på din tallerken og fyld det med lige dét, du har lyst til.
Dryp også lidt sød chili og peanutsauce i rullen.
Rul stramt sammen og spis med lidt ekstra sauce ved siden af.
Velbekomme!
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
Det napper vi til aften i dag, ida og magnus er klar til at snitte. P
Blev de gode? Lige så gode som sidst?
Lyder godt nok lækkert! Har ledt efter sådan en opskrift, så er spændt på resultatet i aften 🙂
Bliver bare lige nød til at vide hvormange der er til i ovenstående mængde?
Hej Christina,
Du skal regne med, at der er peanutsauce til 4 personer 🙂
Rigtig god fornøjelse. Rullerne er et stort hit hjememe hos os og tit et indslag til aftensmaden, når det skal gå lidt hurtigt.
Mange hilsner, Mette
Hej Mette
Jeg er blevet ret glad for den her peanutsauce, men jeg synes meget nemt den skiller for mig. Ved du hvad jeg gør forkert?
Det sker lige omkring når jeg kommer fiskesovs og live i…
PS. tak for en lækker opskrift.
Hej Anne Marie,
Nej, hvor lyder det mærkeligt. Det har jeg aldrig oplevet og jeg lavede faktisk opskriften præcis i lørdags 🙂
Min erfaring er, at du ikke kan piske for meget, så jeg tænker, om du kan fortsætte med at piske, så den samler sig igen. Kan man forestille sig, at det kan være peanutsaucen?
Egentlig må jeg indrømme, at jeg ikke har oplevet det før og jeg har brugt peanutbutter fra Irma og Urtekram……
Mit råd må blive: “pisk, for pokker, PISK” !!
Held og lykke
Hej.
Det er super god inspiration til hvordan man selv kan lave vietnamesiske forårsruller. Jeg bruger især opskriften på peanutsauce og har nu lavet den gennem noget tid. Efter at have lavet den for 6.-7. gang læser jeg opskriften igennem og ikke kun ingredienslisten, som jeg har gjort de tidligere gange og opdager at det skal laves på en pande (!). Jeg har alle gangene lavet det i min mknihakket og den bliver fantastisk
Hahahaha, det lyder som noget, jeg kunne havde gjort, Tina 🙂
Tjaeh, så har du jo bare påvist, at det ikke er nødvendigt. Hos os får vi som regel saucen lidt lun og derfor varmer jeg den, men resterne spiser vi kolde. Fortsæt du bare med det!
Fedt at høre, du kan lide opskriten, det er også en af bloggens mest populære 🙂