Sauce vierge – en fransk klassiker, der er perfekt netop nu

Det bugner ikke med blogindlæg på www.becauseitmatters.dk for tiden, til gengæld er der masser af action i det virkelige liv: I sidste uge var vi i Parma, Italien og forrige uge på Island. Det skal du nok komme til at høre meget mere om, men først er det en lille opskrift på en fransk klassiker.

_DSC2574
Her er saucen serveret ovenpå et stykke rosa lammefilet

Vi spiser tomater i rå mængder lige nu. De smager fantastisk, bugner af smag og saft.

Sauce vierge er en fransk klassiker, som helt traditionelt laves af hakkede tomater, basilikum og olivenolie. Nogle gange tilføjes andre krydderurter, men det er egentlig ikke nødvendigt.

Tomater og krydderurter hakkes og blandes med de øvrige ingredienser og så er det vigtigt, at saucen får lov at trække lidt, så smagen rigtigt udvikles.

Ofte serveres saucen til skaldyr, fisk og nogle gange over pasta. Jeg forbeholder mig retten til et stege et stykke flot økologisk lammefilet.

_DSC2580

Saucen kan serveres både varm og kold, men jeg kan egentlig rigtig godt lide den kolde variant, hvor de gode tomater virkelig får lov at brillere.

Jeg har valgt at supplere med estragon for at give lidt “lakrids” til saucen. Det er dit eget valg. Du kan også tilføje kørvel og koriander.

Sauce vierge

(til 3 – 4 personer)

  • 1/2 kg gode tomater
  • En stor håndfuld basilikum
  • En mindre håndfuld estragon
  • 2 tsk sherryeddike eller rødvinseddike
  • 1/4 – 1/2 dl olivenolie
  • Salt og peber
_DSC2590
Selvfølgelig skal resten af saucen serveres til. Man HAR lyst til en ekstra skefuld!

Hak tomaterne i ensartede tern. Hak krydderurterne

Jeg stegte en lammefilet og skar den i tynde skiver. Anrettede saucen ovenpå og dryppede til sidst med smagseksplosionen BASILIKUMOLIE:

Basilikumolie

  • 1 bundt basilikum
  • 1 lille fed hvidløg
  • Salt og peber
  • ca 1 dl god olivenolie

Blend alle ingredienser sammen og smag til.

Vi er nødt til at erkende, at basilkum synger på sidste vers nu og olien her er god til de allersidste rester og kan holde sig 1 uges tid i køleskabet og giver MASSER af smag til mange retter.

DSC7838

Jeg har brug olien til den fantastiske salat med græskar, rødbeder og mozzarella: http://www.becauseitmatters.dk/graeskar-rodbeder-mozzarella/, men også tomatsuppen forleden blev toppet med olien ved anretning.

Hav en dejlig lørdag.

Kh, Mette

Køkkengrej og udstyr

Rektangulært fra fra Mega Mussel, Royal Copenhagen

Blå skåle fra Pillivuyt “Blå Bretagne”

Knive fra Lagiole

Ske fra Iittala

Viskestykke fra

Hvid tallerken fra Ikea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *