Midt i denne (søde) Juletid præget af mange hyggelige sammenkomster og en masse travlhed, kan man godt være tilbøjelig til at forfalde til de gamle travere, der sidder på rygraden og som man ved giver succes til på Julemiddagen og Julefrokosterne .
Her har du en ny opskrift, som du skal føje til det repertoire og du kan sagtens servere den efter Jul også.Der er stort set ikke den slags julemad, som denne salat IKKE passer til. Det er bare om at komme i gang med kniven og få snittet en masse små, fine ensartede tern.
Det ER nemlig essentielt, at du bruger AL din tålmodighed og virkelig snitter rødbederne rigtigt. Salaten består af både rå og kogte rødbeder og succeskriteriet er, at den grove grøntsag, rødbeden, bliver snittet i helt små, ensartede og fine tern. Herved kan de enkelte tern suge endnu mere smag til sig af de andre gode ting, som også er i salaten.
Pikant rødbedesalat
(til 4 personer)
- 500 gr rødbeder
- 2 spsk kirsebæreddike eller anden mørk eddike
- 1 rødløg
- 1 stort æble
- 1 – 2 spsk grov sennep
- 1 spsk olivenolie
- 2 spsk friskrevet peberrod eller 1 tsk finthakket chili
- 1 spsk honning
- Frisk timian
Tag en femtedel af rødbederne fra, skræl dem og skær dem ud i helt små tern på max 0,5 x 0,5 cm. Marinér ternene i en skål med kirsebæreddike, salt og peber.
Resten af rødbederne kommes i en gryde og koges til de er møre, men stadig har bid. Det tager omkring 30-40 minutter, afhængig af hvor store rødbederne er.
Hæld koldt vand over rødbederne og smut skallen af.
Skær de kogte rødbeder i samme størrelse tern som de rå og bland de to slags rødbeder med sennep og olivenolie.
Pil og skær rødløget i bittesmå tern og skær æblet i samme størrelse tern som rødbederne.
Vend det hele sammen og kom peberrod, salt, peber, timian og honning i.
Smag grundigt til og juster om nødvendigt syren og/eller sødmen.
Rigtig god fornøjelse.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Øjj det ser godt ud! Måske jeg snart skulle overveje at udvide mit julerepetoire.. 😀