Skal du holde stor fest i 2014? Så køb en parmaskinke

På mystisk vis blev jeg sidste år 40. Fyrre. Altså som i FYRRE!!!!

Yrk, det tog en uges tid, før jeg kom mig over det chok, men da de værste trykbølger havde lagt sig, var jeg klar til en fest.
_DSC7530

Min fødselsdag falder i Juli. På dét tidspunkt er alle på sommerferie, så vi valgte at udskyde festivitasen (og tage til Thailand i stedet) og holde et cocktailparty/gårdfest på en af de allersidste sommerdage i September måned.
Det stod klart fra starten, at det ikke skulle være en formel 3, 4 eller fem retters middag men et sammensurium af dejlige cocktails kombinerede med lidt godt at spise.
_DSC7534
Og lad os SÅ komme til sagens kerne!
For selvom jeg har fået iscenesat mig selv godt og grundigt nu, så handler dagens indlæg ikke om mine skinker, men den fantastiske parmaskinke fra Norditalien.

Vi valgte nemlig at få en stor hel parmaskinke inkl. stativ, som en del af menuen til de cocktails, som vore gæster selv kunne mikse.

Det er bestemt ved lov (beskyttet geografisk betegnelse – PDO – i 1996), at parmaskinken kun må komme fra området/bjergene omkring Parma. Helt specifikt indenfor 5 km syd for Via Emilia mod øst begrænset af floden Enza og mod vest af floden Stirone og i højden max 900 meter.
Du har måske bemærket, at der også findes en San Daniele skinke, men den kommer fra Udine, som er en by i det nordøstlige Italien.

Først når det geografiske krav er på plads, kan skinken certificeres og stemples med “Parma kronen,” som tilhører konsortiet af parmaskinke producenter, der opfylder ovenstående krav.

Godt, så er det på plads.

Det rigtige stempel
Det rigtige stempel

Parmaskinken starter selvfølgelig med en god gris af racen “Large White,” Duroc eller Landrance, som er vokset op på autoriserede gårde i 10 godkendte regioner af Nordtitalien. Grisene spiser hovedsaglig forskellige slags korn samt valle, der kommer fra produktionen af Parmigiano-Reggiano osten. Det resulterer i nogle store, korpulente grise, der vokser langsomt. Når grisene slagtes, skal de være mindst 9 måneder gamle og veje mindst 140 kg. En danske slagtegris er typisk 6 mdr gammel og vejer 100 kg, når den møder sin skæbne.

Så er vi klar til fest
Så er vi klar til fest

Det tager minimum et år at producere en parmaskinke og tiden varierer med skinkens størrelse. Først vaskes skinken, så saltes den (med havsalt) og lagres i to måneder. Selve saltningen bliver nøje overvåget, så skinken ikke optager mere salt end nødvendigt (for at konservere den) og for at bevare sødmen i kødet.
Efter saltningen vaskes skinken flere gange fog skinken hænges til tørre på et solrigt, luftigt sted.
Luften er vigtig for kvaliteten. Tørretiden varierer efter klimaet og størrelsen på skinken. Når skinken er fuldstændig tør, hænges den igen på et luftigt sted i rumtemperatur i op til halvandet år.

Skinken vil på nuværende tidspunkt have tabt ca 25% af sin vægt (som starter ved ca 15 kg) og koncentreret smagen betragteligt.

Der går altså kun fire ingredienser til produktionen af en parmaskinke: svinekød, salt, luft og TID. Der tilsættes ikke farvestoffer, nitrat eller nitrit – igen for at overholde de strikse regler.

Almindeligvis serveres parmaskinken crudo, det vil sige rå og derfra ser du ofte denne betegnelse, når du køber skinke i Italien. For skinken er jo netop rå, selvom den er tørret, så er der tale om råt kød. Det er der vist ikke mange (af os), der tænker over.

Ret pæn - sådan en parmaskinke
Ret pæn – sådan en parmaskinke

Vi skar skinken ud efterhånden, som den blev spist og det skal siges, at den rækker rigtig godt. Du kan godt forvente at få flere indlæg med flere opskrifter og mere inspiration til sådan en hel skinke.
Men alt i alt er det en rigtig lækker form for “party food.” Det helt afgørende ved en parmaskinke er, at den bliver skåret lige før, den skal spises. Alt andet er for tørt, trist og intetsigende. Det er først, når man får skinken skåret direkte fra benet, at man virkelig forstår, hvorfor det er så skattet (og beskyttet) et produkt.

Du finder den rigtige Parmaskinke i Irma.
irma logo cmyk

Vi serverede skinken med

Hertil drak vi (hovedsaglig) Mama Vodka, Monkey 47 gin, lys og mørk Havana Club blandet med bl.a. tonic og ginger ale fra Fever Tree og myntebrus fra Naturfrisk. Endelig havde jeg lavet en stribe frugtsirup, som vi også mixede med:

Sidst men ikke mindst, havde Martin hentet de flotteste og lækreste krydderurter hos Co Torveplads i Torvehallerne, så der var flere forskellige slags mynte (almindelig, jordbær og grapemynte) og citronverbena samt bær (jordbær, hindbær) og masser af friske citrusfrugter: appelsiner, lime og citroner.

Det var en rigtig dejlig fødselsdag og så unikt, at vi fik lov at være udenfor.

Desuden var jeg så taknemlig over at få lov at låne den mest fantastiske og hyggelige belysning i form af RIGTIG mange lyskæder fra det skønne firma Vasanthi.

_DSC7535

Glædelig lørdag til dig. Jeg håber, du kan lade dig inspirere, hvis du skal holde fest i 2014 og spørg endelig, hvis der er noget, jeg har glemt.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

6 thoughts on “Skal du holde stor fest i 2014? Så køb en parmaskinke”

 1. Kære Mette,

  Nøj, hvor ser det bare flot og hyggeligt ud! Menuen lyder også usandsynligt lækker, og rigtig god til en fødselsdag – vi har vel alle begået fejlen med en stor, ambitiøs menu, som betød alt for mange timer i køkkenet og for lidt tid til gæster og at nyde dagen/aftenen.

  Jeg er vild med dit lidt utraditionelle koncept og er blevet (meget) inspireret til, hvordan min kommende 20-års fødselsdag skal holdes. Hvor mange var I til fødselsdagen og blev skinken serveret som let frokost, aftensmad eller andet?

  Kh, Marlene

  1. Hej Marlene,
   Ja – jeg er alt alt for dygtig til at være overambitiøs, men det her var faktisk rigtig dejligt. Jeg tror faktisk også, jeg havde lavet lidt chutney eller tilsvarende af en slags og jeg havde nogle syltede grønne ferskner sammen med oliven.
   Gæsterne var inviterede til kl 20, så det var blot snacks til cocktails 🙂
   Rigtig god fornøjelse til DIN fødselsdag.
   KH, Mette

 2. Hej…
  Virkelig god ide! Uformelt og “nemt”, men samtidigt super lækre ting på menuen!
  Inspirerende indslag og gode billeder! 🙂

  Vh Kenneth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *