Smagen af sommer: langtidsbagte tomater og grillede, marinerede peberfrugter med herlig mozzarella

Denne salat har jeg – indrømmet – lavet for et stykke tid, men selvom vi for længst er kommet forbi sæsonen for gode, hjemmedyrkede tomater og peberfrugter, så er det min erfaring, at det nu faktisk kan lade sig gøre at få nogle gode tomater fra bla. Årstiderne (sorten Rebelion), selvom det principielt er “forbudt” eller i det mindste yderst politisk ukorrekt.
_DSC8762

Ak ja, du får altså opskriften alligevel, så kan du jo bookmarke den og gemme, til det bliver sol og sommer igen eller du kan tage en lille udflugt op til Årstidernes gårdbutik på Krogerup Avlsgård. Det kan stærkt anbefales.

Jeg lavede min salat med netop Rebelion tomaterne fra Årstiderne og ditto gode økologiske peberfrugter derfra.
Jeg lavede en stor portion, som jeg efterfølgende gemte i to separate bokse. Nogle gange spiste vi peberfrugter og tomater sammen, nogle gange hver for sig. De ultimative hit var dog, da jeg lavede nedenstående salat, hvor jeg kombinerede med en god økologisk bøffelmozzarella – også fra Årstiderne (og NEJ, det er ikke et sponseret indlæg!!).

Uanset hvad du gør, så er gode ingredienser nøgleordet til denne relativt enkle salat.

Tomaterne skal bages, så de er semi-tørre, men stadig er lidt saftige og med en mere koncentreret smag. Når tomaterne til sidst bliver blandet med de marinerede peberfrugter, vil tomaternes syrlighed bliver balanceret med peberfrugternes sødme.

Salat med langtidsbagte tomater, grillede peberfrugter og bøffelmozzarella

(Til 4 personer)

Langtidsbagte/semidried tomater

  • 3 finthakkede hvidløgsfed
  • 1 lille håndfuld grofthakkede basilikumblade
  • 2 spsk god balsamico
  • 1/2 dl olivenolie
  • 5 store tomater – du kan evt flå tomaterne, hvis du ikke er en stor fan af det ufordøjelige tomatskind
  • Salt og peber

Tænd ovnen på 150 grader.

Bland hvidløg, basilikum, balsamico, olivenolie og ca 1 tsk salt i en skål. Stød eller mix ingredienserne rigtig godt sammen, så det nærmest bliver en slags pasta.

Del tomaterne i halve og fjern kernerne. Skær evt tomaterne i kvarte, hvis de er meget store.

Kom tomaterne ned i skålen til dressingen og bland det hele rigtig godt sammen.

Læg tomaterne i et ildfast fad eller på en bageplade beklædt med bagepapir. Vigtigst er, at tomaterne ligger i et lag. Hæld den resterende marinade over.

Bag tomaterne i 1 1/2 – 2 timer eller indtil de er lidt mindre, end da du startede.

Lad tomaterne køle af.

Grillede, marinerede peberfrugter

  • 2 store røde peberfrugter
  • 1/2 tsk finthakket hvidløg
  • 3 spsk sherry eddike
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 tsk flagesalt
  • Friskkværnet sort peber
  • 5 store blade basilikum

Tænd ovnen på så hidsig en grill funktion, som du kan.
Start med at lægge et stort stykke sølvpapir på en bageplade med den blanke side opad.
Del peberfrugterne i halve og læg dem på sølvpapiret på bagepladen.

Sæt pladen i ovnen og grill peberfrugterne, til de får sorte blister og falder sammen. BEMÆRK, det gør ikke noget, at peberfrugterne bliver brændte og får sort skind. Det bliver altsammen pillet af igen.

Tag pladen ud af ovnen. Fold sølvpapiret sammen om peberfrugterne og luk det godt til. Lad dem stå i et kvarters tid, før du åbner og forsigtigt piller skindet, kernerne og frøstolene af peberfrugterne. Sørg for at fjerne så meget af de lyse frugtstole og skindet, som du kan.

Denne metode gør, at dampen i pakken er med til at gøre det MEGET nemmere at pille peberfrugterne.

Skær peberfrugterne i strimler og bland dem først med basilikum og hvidløg, som du lige som gnider let ind i peberfrugtstrimlerne og bland derefter med olivenolie, sherryeddike, salt og peber.

Smag til og juster evt med lidt rørsukker eller honning, hvis din sherryeddike er meget stærk eller sur.

Find et stor flot fad frem og bland peberfrugterne med de bagte tomater.

Riv en god stor økologisk bøffelmozzarella ud over salaten til sidst.

Drys gerne med lidt ekstra basilikum eller lidt bredbladet persille, som jeg har gjort.

God fornøjelse. Dette er smagen af sommer.

KH, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

3 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Ostesnak says:

    Dejligt at mindes smagen af sommer, især når ‘Bodil’ raser lige nu. Og ja, mozzarella er jo heller ikke reserveret til sommer…

    • Mette says: (Author)

      Haha, Camilla – du har fuldstændig ret!!! Mozzarella er ALTID fantastisk! Især, hvis man gør sig selv den tjeneste at købe en ordentlig 🙂

  2. Camilla says:

    Kunne ikke have sagt det bedre selv!!!!!

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!