Kender du Riedel?

Siden jeg var barn, har jeg elsket ritualet omkring en god middag: forberedelserne, madlavningen, opdækningen og sommerfuglene i maven af spænding..

Det var forventningen om det gode, der snart kom og al den herlighed, som skulle indtages ved bordet og det var det lettere mystificerede og pudsige i nogle af de traditioner og skikke, som finder sted i forbindelse med en middag.

Til sidstnævnte kategori hørte antallet, rækkefølgen og typen af vinglas. Tålmodige kvindelige familiemedlemmer indviede mig i den mystiske verden og gav gode huskeregler til, hvordan man både spiste og drak; hvilke glas skulle stå hvor, spiser man først med den inderste eller yderste gaffel og drikker man portvin af hvidvinsglas?!

Ak ja, det er længe siden og idag er mystikken væk og alle disse “sære” regler forekommer pludselig helt naturlige og logiske.

Men så forleden blev der tilføjet ny information og viden til disse etablerede ritualer.

Jeg var til vinsmagning.

Vinsmagning på Nimb

Det vil sige, sådan kunne det have set ud for den ikke-indviede. I virkeligheden var det en glastest med det formål at vise, hvor meget det vinglas, vi vælger, har at sige for det endelig smagsindtryk, vi får af den vin, vi vælger at drikke af glasset.

Glastest med Riedel på smukke Nimb

Hrmpfh – kan det virkelig passe, at det gør nogen enorm stor forskel? Vi kan vel alle blive enige om, at sålænge vin ikke bliver drukket af at papkrus, så har drikkebeholderen da ikke den store betydning.Eller har den?!

Introduktion til Riedel

Østrigske Riedel producerer kvalitetsglas og herunder en særlig serie, Sommelier, der er virksomhedens “haute couture” linje, hvor 26 personer er involverede i produktionen af et glas.

Laetizia Riedel Röthlisberger
Kompleks opdækning – hvem tager opvasken?

Laetizia Riedel Röthlisberger er 11. generation i den glasproducerende familie og denne eftermiddag i det smukke Nimb-hus, introducerede hun os noget så engageret og veloplagt til vinglasset konstruktion.

Der var dækket op til os med et arsenal af glas: 3 vinglas, 3 plastikkrus med rødvin, 1 flaske vand og 1 stort papkrus.

Vi startede dog i det enkle: Laetizia skærpede vore sanser ved at begynde med at bede os drikke direkte af den flaske Evian, der stod på bordet foran os med ordene om, at vand er to-dimensionel. En skæg observation, som jeg aldrig har tænkt over, men det er jo fuldstændig korrekt og giver så meget mening. Man kan mærke og smage vand, men det har ingen duft = to dimensioner.

Og hvad er det så med de vinglas?

Simpelt fortalt, så betyder glassets udforming, volumen og finish (sleben, rund eller lige kant) noget for, hvor i munden vinen rammer, når vi drikker den og afhængig af, hvilken type vin/drue, der er tale om, hvordan smagen bliver opfattet, når den rammer de forskellige steder på tungen og i munden. Lige så snart vinen rammer tungen registreres tre ting: temperatur, tekstur og smag. Med andre ord, glasset er skabt for at fremhæve vinens gode sider.

Det vil sige for at få den optimale oplevelse ud af sin vin, så skal man drikke den af det glas, som er skabt til den.

Kompliceret? Egentlig ikke.

Pinot Noir glasset

Glasset er udformet således, at vinen rammer spidsen af tungen og dermed fjerner noget af den syre, som man ellers kunne have oplavet, at vinen havde, hvis den var startet bagerst på tungen, hvor vi hovedsageligt smager de bitre og sure toner, mens det forreste af tungen registrerer sødt og salt.

Vi startede med at hælde samme vin i de tre glas, der stod foran hver af os og derefter dufte til den new zealandske pinot noir, som det var. og det var helt tydeligt, at vinens duftnoter også præsenteredes forskelligt alt efter, hvilket glas vinen var i.

Og der var ingen tvivl, vinen duftede klart bedst i pinot noir glasset, hvor vanillenoterne trådte tydeligst frem.

;

Vi smager på den første vin

Dernæst smagte vi. Først i det “rigtige” glas og dernæst i de to andre. Og på næsten James Brown´sk manér “It feels good”, så var den vin bare allerbedst i det korrekte glas.

Lektionen i glassets konstruktion fortsatte og vi blev belært om, at det kun er én af glasset tre dele som i virkeligheden har en funktion, nemlig bowlen. Resten er rent design og betyder intet for oplevelsen af vinen i glasset. Bowlen til gengæld har afgørende betydning for vinens bouquet, smag, balance og finish.

Næste punkt på pinot noir smagningen var at prøve den sammen med chokolade. Selvom familien Riedel oprindeligt er fra Østrig, så bor Laetizia nu i Zürich med sin schweiziske mand og familie. Derfor er det blevet naturligt, at vinen skal parres og smages med chokolade.

Naturligt ville det have været at vælge en mørk chokolade, men den passer slet ikke til den forfinede pinot noir. Her er det hvid chokolade, der skal til. Og igen oplever vi “a match made in heaven”, da vi drikker vinen af det rigtige glas og spiser den hvide chokolade til. Mums.

Laetizia sluttede præsentationen af sin egen yndlingsdrue af med ordene: Cabernet sauvignon is for doctors, pinot noir is for lovers.

Syrah/Shiraz glasset

Næste vin var spansk på, den for de fleste ukendte drue, Mensia, som minder om syrah med sine mørke frugter, let smag af lakrids og lidt af jord/tanniner.

Her rammer vinen helt bagerst i munden, og berører overhovedet ikke tungespidsen. Vin, som har sine mere kantede sider kommer derfor fuldstændig til deres ret, når de rammer helt bagerst, hvor vi smager de mere bitre komponenter.

Igen var det ingen overraskelse, at vinen smagte bedst af det glas, som var skabt til den type drue. Hvad der var endnu mere overraskede var imidlertid, at vi også prøvede at drikke vinen af et gement plastikkrus og sammenlignet med at drikke den af det 3. cabernet sauvignon glas, så smagte vinen helt tydeligt meget bedre af plastikglasset end dette fuldstændigt malplacerede valg.

Zoologisk have

Laetizia griber en af de svungne karafler fra bordet foran sig og siger begejstret: “I brought the zoo”. Hun refererer til, at karaflerne er glaspusterne legeplads. Her må man få lov at være lige så skør og iderig, som man vil. Karaflens eneste funktion er at decantere vinen og lade CO2 slippe ud og ilt ind.

Præsentation af the Zoo

Uagtet Laetizias elegance og ynde, så må salen dog overgive sig til et grin, da hun fortæller, hvordan hun går i bad med sin karaffel, når hun har badet sine børn. Det er nemlig allerbedst at bruge rigeligt vand til opvasken og derfor er bruse- eller karbad fortrinligt til denne proces.

Laetizia hælder en vin om i karaflen og lader os alle lytte til, hvordan vinen pludselig snakker, når den får mere plads og bliver “frigivet.”

Alle lytter til vinen, der taler

Sidst men ikke mindst får hun også fortalt, hvilket glimrende underholdningsværktøj karaflen er, da det naturligt giver middagsselskabet noget at tale om og derved forhandler en halvkedelig middag til noget hyggeligt.

Og udvalget er virkelig stort. Ikke to karafler er ens, men alt håndarbejdet tager tid og man skal vente 9 måneder på at få sin karaffel.

Cabernet Sauvignon glasset

Den sidste vin vi skal smage er en cabernet sauvignon fra Chile.

Glasset her er skabt, så vinen rammer hele munden og bliver fyldt godt ud. Det er også den type af vinglas, som langt de fleste af os har derhjemme. Her er konstruktionen skabt med henblik på at bløde de karakteristiske tanniner op.

I det rette glas dufter vinen skønt af solbær i det mindst passende glas, pinot noir glasset, dufter og smager vinen nærmest forfærdeligt.

Og i kombination med et stykke 70% schweizisk chokolade, så opstår pludselig en harmonisk symbiose og en “good package”.

Deutz Rose

Laetizia er en betænksom dame og hun har spottet, at dagens publikum primært er kvinder. Derfor har hun valgt, at vi skal afslutte testen med en skøn Rose champagne fra huset Deutz. Den har en helt vidunderlig smag af især pink grape, men også citrus og appelsin.

Deutz bæres frem

Det er sådan en champagne, som man har lyst altid at have liggende på køl, hvis den rette lejlighed eller undskyldning skulle byde sig.

Og da vinen består af 65% pinot noir, så drikker vi den selvfølgelig af pinot noir glasset, hvortil den passer noget så fortrinligt.

Skål til Laetizia i Deutz Rosé
Deutz i glasset – lad det aldrig blive tomt

Vi får også lige anekdoten med, at det faktisk er Dom Perignons foretrukne glas.

Dagens gode råd

Inden vi kan begive os ned til frokost, får vi lige Laetizias allersidste vise ord med, som jeg gerne vil dele med dig:

  1. Drik vin i godt selskab
  2. Køl vinen let ned – også de røde. Når den kommer på bordet får den alligevel hurtigt stuetemperatur
  3. Decanter din vin
  4. Anvend altid drue-specifikke glas (= køb Riedel!)

Med disse ord var en virkelig øjenåbnende oplevelse til ende og vi måtte forlade vores kompetente værtinde. Flere af os ankom denne eftermiddag lidt tvivlende til Nimb, men alle, jeg talte med efterfølgende, var helt overbeviste. Selv de allermest skeptiske.

Frokost

Således belærte og oplyste begav vi os ned i Nimb Brasserie og fik en fin frokost med råmarineret laks, confiteret canette og kaffe med macarons.

Det var en teknisk veludført frokost, men jeg må indrømme, at den blegnede lidt ovenpå den skønne oplevelse, det havde været at blive indført i vinglassets forunderlige verden. Men det var unægtelig også en svær konkurrence. Til gengæld var det rigtig dejligt at få lov at dele lektionens oplevelser med de øvrige gæster og diskutere observationer, tanker og udkomme.

Nu var det jo ikke en regular vindsmagning, men for de (vinkyndige læsere), synes jeg, det vil være passende, at du får en præcis og kronologisk oversigt over vinene.

I Danmark er H. J. Hansen importør af Riedel glassene og dagens vin kom naturligvis også derfra:

2010 Felton Road Pinot Noir

2009 Petalos del Bierzo

2009 Arboleda Cabernet Sauvign

Deutz Rose Champagne NV

Til frokost drak vi:
2010 Scotto Chardonnay

2009 Barbera d’Alba Ruvei

Tusind tak til Riedel, Noise PR og HJ Hansen for denne spændende, velsmagende og dejlige oplevelse.

Deutzprop – et smukt syn

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

4 thoughts on “Kender du Riedel?”

  1. Simpelthen et fantastisk indlæg, Mette! Og som du selv siger, det er da indlysende (når man ved det!) at vin skal serveres i drue specifikke glas. Nu er ønskesedlen til jul lige blevet udvidet 😉
    Ved du om tilfældigvis har en shop i Zürich? SKal nemlig holde jul i Alpelandet og kunne jo derfor passende tage på en udflugt!

    Ikke nok med at billederne er flotte og emnerne rigtige spændende, så skriver du også rigtig godt, Mette!

    God dag!

    1. Nu sidder jeg bare her og smiler over hele hovedet!
      Skøn fedback! Tusind tak.
      Du finder Riedel hos:
      RIEDEL & friends
      Pelikanstrasse 37
      CH-8001 Zürich

      Men du finder nu glassene i alle velassorterede isenkræmmere og ja, gode, gamle Globus har også et rigtig fint udvalg.
      Jul i Alpelandet …..Hvor vidunderligt! Hvor skal I være?
      Kh, Mette

  2. Flot informativt indlæg .Ville så gerne vide mere om vin – men emnet er så stort…
    lettere at sætte sig ind i glas 🙂 Hold da op nogle flotte glas (og fotos) jeg skal have kigget på Riedel !
    /Erland

    1. Hej Erland,

      Riedel er bestemt et studium værd. Det er en helt enestående kvalitet og vinoplevelsen bliver så markant bedre med det rette glas. Du vil blive overrasket.
      Der er et stort udvalg hos HJ Hansen.
      Rigtig god weekend.
      Mange hilsner,
      Mette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *