Plads til beGeistring – Til lykke med de 3 år, Geist!

I denne måned er der fødselsdagsfest på Kgs Nytorv. Og det er ikke en af dem fra Supermarkedets reklamer, som gentager sig om et par uger og som mere er for den forretningsdrivende/den gentagne fødselar end gæsterne (læs: kunderne!).

Nyd forårssolen på Kgs Nytorvs solside
Nyd forårssolen på Kgs Nytorvs solside


Geist har Bo Bech valgt at fejre fødselsdag, så alle gæster kan få del i løjerne eller beGeistringen, som den 6 retters menu hedder, der bliver tilbudt til en yderst favorabel pris på 600 kr og det nærmeste, man kommer en stribe af restaurantens signaturretter.

Menuen er resultatet af 3 års arbejde i køkkenet og 3 års nydelse i restauranten, idet netop disse retter har været og stadig ER nogle af de mest populære.

Jeg benyttede lejligheden til at invitere min kæreste på fødselsdagsmiddag og nyde solstrålerne, som lige dér på Kgs Nytorv skinner længst muligt og dermed tiltrækker masser af D-vitamintrængende københavnere og turister.

Vi fik plads ved et af de store vinduer, der netop vender ud til den – ellers smukke – men pt meget byggeriplagede plads og dermed frit udsyn til den store flotte træbænk, som Geist har ladet fremstille og snarligt påbegynder udeservering ved.

Tatar af jomfruhummere med yuzu og hibiscus
Menuens første ret er en af mine egne favoritter og det er ikke så længe siden, jeg på en “Tour de tatar” med den sødeste veninde også lagde vejen forbi Geist for netop at nyde denne flabede enkle ret, som booster af velsmag.

Flabet enkelhed: jomfruhummer, yoghurt, yuzu og hibiscus
Flabet enkelhed: jomfruhummer, yoghurt, yuzu og hibiscus

Skiver af rå jomfruhummer spredt ud over hele tallerkenen drysset med lidt flagesalt og hibiscuspulver. Hertil en yoghurt smagt til med yuzu. Jamen, det er jo så rørende enkelt og alligevel så godt. Den søde og iskolde jomfruhummer får modspil af den syrlige yoghurt med parfumeret yuzu og hibiscuspulveret giver en helt diskret næsten kirsebær-lignende smag.

Og så er jeg vild med, at Geist i den grad underspiller alle serveringer og afholder sig fra enhver form for pynt.

Spinat med salturt og grønne asparges
Ved næste servering går vi i det grønne.
Alle ingredienser til denne vegetariske servering er i farven grøn og serveret i en enkel bunke midt på tallerkenen.

Lun grøn salat
Lun grøn salat

Der er først og fremmest spinat sauteret i smør sammen med salturt og padron pebre. Tilslut vendt med revet Gruyére, skiver af dampede grønne asparges, syltede grønne hyldebær og endelig fintsnittet ramsløg på toppen.

Trods sit “salat væsen” en ganske heftig og smagfuld servering, der virkelig sætter gang i smagsløgene og øger appetitten til næste ret.

Rå okse og stenbiderrogn med piment d’espelette
Selvom vi lagde ud med tatar, er vi slet ikke færdige endnu med denne for tiden så populære spise.

Næste servering er en generøs portion tatar, som bliver præsenteret som oksemørbrad, vendt med stenbiderrogn, piment d´espelette og revet appelsinskal.

Tatar med nyt touch
Tatar med nyt touch

Og ja, selvom tatar ses overalt i byen for tiden med alskens emulsioner, mayo´er, syltet og frittet, så var denne helt ny og innovativt tænkt.

Var det genialt?! Hmmm …. jeg var personligt mere vild med tanken bag end selve retten. Den sarte stenbiderrogn drukner fuldstændigt og appelsinsmagen kunne jeg ikke forlige mig med.

Spiste jeg op? Ja, det gjorde jeg! Helt tosset har det nok ikke været alligevel men mest i retningen af en smag, man skal vænne sig til.

Kartoffelmos med taskekrabbe og saltet smør
Den fjerde ret i rækken er også et af mine personlige hits.

SMØR med krabbe og kartoffel
SMØR med krabbe og kartoffel

Den vildeste kartoffelmos, som Bo Bech selv præsenterer som “smør blendet med kartofler” med taskekrabbe ovenpå og øverst en skum på saltet smør.

Karakteristisk for både denne ret og alle øvrige retter på Geist er, at man skal sørge for at have lidt af alle elementer på skeen (retten serveres med kniv og ske) for virkelig at smage den “rigtigt”. Der vil uvægerligt komme til at mange et element, hvis man ikke stikker dybt i retten.
Her er det salt, for mosen er tydeligt undersaltet, men når krabbekødet (som er let salt og sødt) samt smørskummet kommer til, er balancen perfekt.

Og dén ret er så populær på Geist, at da den blev taget af kortet blev en Facebook gruppe oprettet til dens bevarelse og missionen lykkedes. Naturligvis.

Pighvar med fennikel ravioli på gruyere
Vi er nået til hovedretterne og må her træffe et valg. Da vi begge er nysgerrige, er det dog ikke svært at enedes om en af hver og dele halvvejs.

Pighvar, fennikel, yoghurt og gruyere
Pighvar, fennikel, yoghurt og gruyere

Jeg starter med et (lille) stykke perfekt stegt pighvar med små raviolier lavet på gruyére (igen) og fyldt med fennikel. Hertil yoghurt til at bidrage med lidt syre og friskhed samt lidt af det afsmeltede fedt fra osteraviolien.

MUMS – det er (også) en skøn ret. Jeg tror simpelthen, jeg må i gang med at eksperimentere med ravioli på dén måde!

Sprøde artiskokker med pattegris og sort trøffel
Den anden hovedret er et stykke smørmørt svinebryst, som serveres med en næsten pure-lignende trøffelsauce og friterede artiskokker på toppen.

Gris, artiskok og trøffel - as good as it gets
Gris, artiskok og trøffel – as good as it gets

Igen er vi ude i sølle tre elementer i retten, men alligevel lykkes det at skabe et meget lækkert og nuanceret smagsbillede. Omend retten her er i genren af komfortfood og mindre nytænkt end nogle af de øvrige, så er den et pletskud og de friterede artiskokker har jeg aldrig set andre steder end på Geist.

Saltet wasabi flødekaramel
Da desserten ankommer er det lige før, det er svært ikke at trække på smilebåndet, simpelthen fordi den ret er essensen af Geists køkken.

Dessert i 6 lag
Dessert i 6 lag

Umiddelbart ser det så hamrende simpelt ud, men alligevel viser det sig, at der ligger en del tankevirksomhed og udførsel bag.

Vores dessert bestod da også af hele 6 lag.
Underst den skønneste flødekaramel, som er sej og helt rigtig i konsistensen. Herpå en reduceret soja, derefter en fløde smagt til med soja, fløde med karamelliseret soja, mælkeskum der er bagt tyndt og sprødt og til sidst et lag med frossen fløde smagt til med wasabi.

Vildt lækker kombi af wasabi og dessert
Vildt lækker kombi af wasabi og dessert

En frisk dessert med bid, som ikke er for sød men liiiiiiige tilpas.

Vi er glade. Vi er også mætte. Vores betjening har været rigtig sød, energisk og veloplagt. Solen er gået ned, men det har været nogle magiske timer der i solen på Kgs Nytorv.

Menuen er udelukkende tilgængelig i fødselsdagsmåneden: fredag den 11. april til og med lørdag den 10. maj 2014
Vi betalte 600 kr for de seks retter per person og 35 kr for al den danskvand, vi kunne drikke. Et aldeles rimeligt beløb for så skøn en middag. Vi kommer helt sikkert igen og vi behøver ikke vente på en (fødselsdags)invitation.

Se den fine film om restaurantens, dens stemning og alle skønne medarbejdere her.

KH, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

3 thoughts on “Plads til beGeistring – Til lykke med de 3 år, Geist!”

  1. Hej Lars,
   Tusind tak, det er jeg sørme glad for at høre!
   Rosen er straks givet videre til fotografen, han blev også glad!
   Rigtig dejlig 2. Påskedag til dig!
   Mange hilsner, Mette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *