Frittata med broccoli, feta og løg

Hjemkommet fra ferie var der behov for et hurtigt og simpelt måltid.

Årstiderne havde bragt smukke lilla broccoli og der var stadig jyske æg i køleskabet, så det blev til en enkel frittata med karamelliserede løg, feta og førnævnte broccoli.

En frittata kan varieres i det uendelige, afhængig af hvad du lige har i køleskabet og den egner sig fortrinligt som både brunch-, frokost- og middagsret.

  • 1 dl mælk
  • 1 dl yoghurt, creme fraiche, hytteost eller lignende
  • 5 store æg
  • 1 stort læg
  • 1 bundt broccoli, vasket og trimmet i mindre produkter
  • 100 – 150 gr feta
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Tænd ovnene på 200 grader.

Start med at varme lidt olie godt op i en pande og svits løgene ved hård varme, så de får lidt farve. Det tager ca 5 minutter. Hæld de færdige løg på en tallerken.

Pisk æg, mælk og surmælksprodukt godt sammen. Smag til med salt og peber.

Hæld æggemassen i panden og drys broccoli, feta og løg ovenpå.

Sæt panden i ovnen og bag ca 20-25 minutter til den har sat sig.

Server straks og PAS PÅ det brandvarme håndtag på panden.

Du kan selvfølgelig også vælge at bruge et ovnfast fad, men stort set alle pander kan tåle denne tur i ovnen, så der er ingen grund til at skabe mere opvask end højst nødvendigt.

Sagde husmoderen.

I Børsen i går var der en tosiders artikel om udviklingen på det europæiske æggemarked. Det lader til, at vore æg skal stige igen. Årsagen hertil er, at EU i 1999 vedtog nye regler, der skulle sikre burhøns større bure, siddepinde, rede, sandbad og mulighed for at slibe kløerne. Reglerne er blevet udskudt flere gange, men fra 1. januar 2012 er de nu trådt i kraft.

Resultatet af de forbedrede forhold for hønsene er, at produktionen går ned og dermed bliver der på europæisk plan en mangel på 15 mio æg om dagen.

Det er immervæk noget.

Og vi kan alle huske, hvad der sker ifølge Keynes teori om udbud og efterspørgsel.

De danske ægproducenter har længe indrettet sig efter de nye regler og vi er stort set selvforsynende med konsumæg, mens der importeres til industrien.

For forbrugerne/os betyder det sandsynligvis en prisstigning på 6-10%, der reelt set kun burde slå igennem på buræggene, men lur mig om supermarkederner ikke (igen) benytter chancen til at lade prisen stige generelt.

Og garanteret også tættere på de 10% end de 6%…..

Jeg har længe syntes, at prisen for æg er uhyrlig høj og kvaliteten desværre ofte meget ringe. Jeg kunne ikke drømme om at købe buræg og går altid efter de økologiske. Når jeg er på landet (=Jylland), har jeg skønne, store, naturligt gule landæg med hjem. Som regel erhvervet til den fine pris af 1 kr pr stk.

Jeg skal have mig en hønsegård, når jeg bliver stor.

Hav en vidunderlig Skærtorsdag!

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

PS 51% af vore æg er buræg, 24% skrabeæg, 7% fritgående og 18% økologiske – læs mere om forskellen her og træf så DIT valg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *